Eli Anne Myrvoll Blomkvist prøvesmaker mat- og drikkevarer på vegne av medlemmene i VGs Vektklubb.no. Hun har også skrevet om lett bearnaisesaus, lettmajones, fullkornkjeks, fiberpølsebrød, lettere sjokolademelk, grove pannekaker og syltetøy uten sukker, for å nevne noe. Foto: Bjørn Djupvik

Dette er fettfri «nei-mat»

Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er «matspaner» i Vektklubb.no, og skriver hver uke om nye produkter. Her har hun testet fettfrie pommes frites, ketchup uten sukker, og pølser tilsatt Omega-3.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Av Eli Anne Myrvoll Blomkvist, klinisk ernæringsfysiolog

Fettfrie pommes frites

Pommes frites inneholder en del fett fordi potetstavene er forfriterte. Det vil si at de har fått en kjapp runde i fett

Litt tørre og tamme, men fettfrie pommes frites er et kjempebra alternativ for kaloribevisste folk. Servert med fiskekake, brokkoli og mager bearnaisesaus som her, får du et sunt og magert måltid. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

før innfrysing. Dessverre er fettkilden ofte palmeolje som er et usunt, mettet fett.

Hoff «pommes fritt» er 100 prosent ren potet uten fettilsetning. Du kan derfor med god samvittighet spise disse til hverdags i stedet for vanlig potet, ris eller pasta.

Jeg tilberedte «pommes fritt» på bakepapir i stekeovnen uten å tilsette olje, for litt av poenget var jo å teste dem ut som et fettfritt alternativ.

Jeg må dessverre si at de ikke helt kan sammenlignes med vanlig forfritert pommes frites. Potetstengene ble nokså tørre, og lite spenstige.

Næringsinnhold pr.100 g vare: 90 kcal, 2 g protein, 22 g karbohydrat og 0 g fett.
Findus raske pommes frites: 190 kcal, 3 g protein, 27 g karbohydrat og 7,5 g fett.

Ketchup uten sukker
Idun ketchup uten tilsatt sukker er en ketchup hvor sukker er erstattet med sukralose. Sukralose gir naturlig søtsmak uten kalorier, tåler både varme og kulde, og kan erstatte sukker i de aller fleste søte produkter.

Mange spør om ketchup er usunt, men det er den ikke. Tvert om beskytter ketchup mot visse kreftformer. Foto: Markus Aarstad

Folkehelseinstituttet har ikke funnet noen helserisiko ved å innta sukralosemengdene som er tillatt i norske produkter. Men Norsk institutt for luftforskning er bekymret fordi sukralose gjenfinnes i sjøvann, siden søtstoffet går uforandret gjennom fordøyelsen til oss mennesker.

Idun ketchup uten sukker smaker som vanlig ketchup og kan derfor være et godt alternativ for dem som spiser mye ketchup. Vanlig ketchup inneholder nemlig 13 prosent tilsatt sukker. For dem som spiser lite ketchup er det ikke så mye å hente på å bytte type.

Ketchup er faktisk ikke usunt. Den inneholder mye av antioksidanten lycopene fra tomater, som blant annet har vist seg å kunne redusere risikoen for hjertesykdommer og visse kreftformer som prostatakreft og brystkreft. Du kan med andre ord spise ketchup med god samvittighet.

Næringsinnhold pr.100 g vare: 42 kcal, 1,3 g protein, 8 g karbohydrat og 0,5 g fett.1 ss (20 g) gir cirka 8 kcal.Vanlig Idun ketchup:
1 ss (20 g) gir cirka 19 kcal og 2,5 g sukker.

Hver uke skriver "matspaneren" artikler om mager mat i Vektklubb.no.

Omega-3 pølser
Gildes «Omega pluss»- pølser er tilsatt fiskeolje med det sunne fiskefettet omega-3.

Pølsene er gode, men du må spise tre stykker for å få i deg anbefalt daglig dose av Omega-3. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

De essensielle omega-3-fettsyrene er sunne og helt nødvendige for kropp og helse. Jeg synes det er litt betenkelig at pølser, som i utgangspunktet er en usunn matvare, blir tilsatt omega-3 for å få pølsene til å virke sunnere. Å tilsette sunne fettsyrer, vitaminer eller antioksidanter gjør ikke automatisk en usunn matvare sunn.

Fettinnholdet i omega pluss wienerpølser er redusert fra 18 til 14 prosent. Derfor vil disse pølsene uansett være et sunnere valg enn vanlige pølser.

Dommen fra min familie er at pølsene er veldig gode, nesten som vanlige wienerpølser, og uten bismak, til tross for at man kan ane en svak lukt av fiskeolje fra kjelen pølsene lå i.

Anbefalt inntak av omega-3 er cirka ett gram daglig for voksne. Ved å spise tre wienerpølser får du i deg ett gram omega-3. Samme mengde omega-3 får du gjennom en laksegrillpølse (Mills), 1 ss makrellfilet i tomat, 40 gram laks, eller 1 barneskje tran.

Næringsinnhold pr. 100 g vare:
198 kcal, 11 g protein, 7 g karbohydrat og 14 g fett, hvorav 0,5 gram omega-3 (0,12 gram EPA og 0,12 gram DHA).
Gilde vanlige wienerpølser: 225 kcal, 10 g protein, 6 g karbohydrat og 18 g fett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder