BEKKEN-FRISK: Tove Brit D. Hertzberg med sønnen Fabian som ble født 15. juli i år. Etter fødselen forsvant smertene i hofte og rygg. Foto: Krister Sørbø.

Nålestikk hjelper gravide

Akupunktur i kombinasjon med trening er best egnet for å lindre bekkenløsning-smerter for gravide.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

En av fem gravide kvinner får bekkenløsning. Vansker med å gå, snu seg i sengen, sitte, løfte og bære er noen av symptomene.
Store smerter, krykker og rullestol kjennetegner de verste tilfellene. Til nå har det vært forsket lite på årsakene til bekkenløsning, og hva som hjelper.

En ny doktorgrad fra jordmoren Helen Elden ved Sahlgrenska i Göteborg viser at akupunktur i kombinasjon med trening er best egnet for å lindre smertene.

Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsform hvor nåler stikkes i bestemte punkter for å oppnå behandlingseffekt.

Hjemmetrening

386 gravide kvinner med diagnostiserte bekkensmerter ble undersøkt. Det var tre behandlingsgrupper i studien:
Gruppe 1 fikk bare standardbehandling ved bekkensmerter, med informasjon, mykt bekkenbelte og et program for å trene hjemme.
Gruppe 2 fikk standardbehandling og 12 behandlinger med akupunktur.

Gruppe 3 fikk standardbehandling og stabiliseringstrening.
Hensikten med nålestikkene var å ta bort smertene, for å unngå feil bruk av muskler. Målet med stabilitetstreningen var å sørge for sunn muskelbruk.

- Kvinnene som fikk både akupunktur og stabiliseringstrening opplevde en mer effektiv smertelindring enn de som fikk bare standardbehandling, opplyser Helen Elden.

Bivirkninger av behandlingene ble registrert under behandlingen og resten av graviditeten. Fosterets hjertefrekvens ble undersøkt med CTG - før, under og etter at 43 kvinner gikk gjennom én akupunkturbehandling.

Kvinnene ga selv opplysninger om hvilke bivirkninger de opplevde i forbindelse med behandlingen. Data om smertelindring, riestimulering, fødselens lengde, antall for tidlige fødsler, antall sugekopper og keisersnitt ble registrert, i tillegg til barnets vekt.

Resultatene viste at akupunktur gitt med en stimulering som kan betraktes som sterk, ga bivirkninger som småblødninger, smerte ved nålestikkene og forbigående tretthet hos moren, men ingen alvorlig påvirkning på graviditet, fødsel eller baby.
Den «sterke» akupunkturen besto i 17 nåler og punkter som av enkelte anses som forbudte under en graviditet.

Andre behandlingsformer
Kvinnene som fikk akupunktur og stabilitetsbehandling, var fornøyde med behandlingen. Et flertall kunne tenke seg å få samme behandling igjen, om de skulle få lignende plager.
- Resultatene av studien kan hjelpe til å ta bort redselen for å behandle gravide kvinner med akupunktur, sier Helen Elden.
Akupunktur står ikke på listen over godkjente behandlingsformer her til lands.

Vanntrening, kiropraktikk og fysioterapi står oppført på hjemmesidene til Landsforeningen for kvinner med bekkenløsningsplager.

Fysioterapien omfatter vanlig fysioterapi, medisinsk treningsterapi, mensendieck, manuell terapi og psykomotorisk fysioterapi.

Britt Stuge, forskningsleder i fysioterapi ved Ullevål universitetssykehus, er kritisk til det hun kaller «passive» behandlinger, som akupunktur.

- Slike behandlinger gir sjelden langsiktig effekt. Det er viktig å ikke bare behandle symptomer, men se på årsaker til smerte, og om plagene skyldes at vi bruker kroppen feil, sier Stuge. Hun har også tatt doktorgrad på bekkenløsning.
Hennes forskning viste at fysioterapi med informasjon og øvelser med fokus på daglige bevegelser og kontroll av bekkenet ga god og vedvarende effekt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder