MUSKELPROBLEMER: Stort, daglig inntak av coladrikker kan føre til muskelproblemer, mener forskere. Foto: Jan Ovind/VG

Hevder coladrikker kan føre til muskelproblemer

(VG Nett) Forskere hevder massivt inntak av cola kan føre til slappe muskler og ustabil hjerterytme.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Ifølge BBC har forskerne undersøkt personer som drikker svært store colamengder og sett en sammenheng med såkalt hypokalemi. I praksis betyr dette at man har for lavt kaliumnivå i blodet.

Les om hypokalemi i Pasienthåndboka

Forskerne har blant annet trukket frem eksempler på en australsk mann som drakk mellom fire og ti liter brus om dagen, og som trengte øyeblikkelig hjelp etter å ha blitt lammet i lungeregionen som følge av kaliummangel.

Han ble frisk etter at han sluttet å drikke cola.

- Ikke sjeldent

En kvinne som drakk tre liter cola om dagen fikk også problemer med slapphet i muskulaturen og ujevn hjerterytme. Også dette forsvant da hun kuttet ut den overdrevne coladrikkingen.

- Det er grunn til å tro at dette ikke er sjeldent. Med aggressiv markedsføring og større volum på drikke sett sammen med koffeinavhengighet, er det grunn til å tro at flere titalls millioner mennesker i industriland drikker mellom to og tre liter cola om dagen, sier Clifford Packe ved Louis Stokes Cleveland VA Medical Centre i en kommentar.

Det er den greske forskeren Moses Elisaf som står bak artikkelen, og han har pekt ut at koffeinet kan være en av flere årsaker til at kaliumnivåene blir lave hos storkonsumenter av cola.

Artikkelen er publisert i The International Journal of Clinical Practice.

- Cola skal ikke være primærføde

Kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Coca-Cola Norge sier til VG Nett at brus ikke er ment å skulle konsumeres i så store mengder som det forskerne har tatt for seg.

- Både Coca-Cola og andre brusdrikker er til for nytelse og forfriskelse. Det er ikke, og skal ikke være primærføde. Det er ikke meningen. Og hvis man tenker det som forfriskende tørsteslukker kommer man ikke opp i de volumene, sier Rømmerud.

Han får støtte fra Bryggeri-og Drikkevareforeningen.

- Eksemplene som er brukt i denne nye studien er alle meget ekstreme tilfeller. Moderat forbruk av coladrikker er selvsagt helt trygt, og forbrukerne kan fortsette å nyte slike drikker som en del av en balansert livsstil, sier administrerende direktør Halfdan Kverneland Olafssøn i en uttalelse til VG Nett.

Han understreker at brusprodusenter er opptatt av riktig bruk av deres produkter.

- Produsentene i vår bransje er opptatt av å oppfordre til ansvarlig forbruk av alle sine produkter, derfor har vi innført gode merkeordninger og satset tungt på utvikling og salg av sukkerfrie produkter og vannprodukter, sier Olafssøn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder