GOD HOLDNING: Å sitte med rett gir deg mer tiltro til deg selv, mener forskere. Foto: STOCKXPERT

- God holdning gir god selvtillit

(VG Nett) - Rett deg opp i ryggen, og du vil stole mer på deg selv.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Dette mener amerikanske forskere som i en studie har funnet at en god holdning kan gjøre at du får bedre selvtillit, skriver HealthDay.

Les også:Derfor får du mindre vondt når du tror medisinen virker

- Mer enn å sitte pent

Richard Petty, psykologiprofessor ved Ohio State University og medforfatter av studien, sier i en pressemelding at de fleste av oss har lært at det er pent å sitte med rett rygg og at det gir et godt inntrykk på andre.

- Men det viser seg også at holdningen vår kan påvirke hvordan vi tenker om oss selv, sier han og legger til at dersom du sitter rett, vil holdningen styrke selvtilliten.

Til studien, som er publisert i oktoberutgaven at European Journal of Social Psychology, deltok 71 Ohio-studenter. De ble bedt om å sitte rett og skyte brystet fram, eller å synke sammen. Studenten ble så spurt om de positive eller negative sidene de hadde vist i en tenkt rolle som framtidig arbeidstaker.

Les også:Allergisk mot ektemannens sæd

- Holdningen påvirker tankene

Ifølge Petty ga den trygge, rette holdning dem mer tiltro til dem selv, uansett om tankene var positive eller negative.

- Folk antar at deres selvtillit kommer fra deres egne tanker. De ser ikke at holdningen påvirker hvordan de tenker om seg selv. Dersom de var klar over det, ville ikke holdningen hatt en slik effekt, sier Petty til HealthDay.

VG Nett-blogger:Hvem er det som egentlig har noe å si for selvtilliten vår? Er det bare oss selv, eller har andre også mye å gjøre med saken?Les hele innlegget her!

Tidligere funn

Funnene stemmer overens med funn i en tidligere studie som viser at folk som nikker tenker bedre om seg selv enn de som rister på hodet.

Petty forteller om et lignende forsøk med forskjellige studenter viser at deltakerne ikke mente de hadde bedre selvtillit når de satt rett enn når de satt mer sammensunket, selv om de i den rette stillingen faktisk rapporterte at de stolte mer på seg selv.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder