BESSEGGEN-LØPET: Du kan melde deg på Besseggen-løpet, som arrangeres 18. juni, for å slå rekorden, eller bare ta ruten over den flotte eggen som en tur og en naturopplevelse. Foto: Christian Fougner

BESSEGGEN-LØPET: Du kan melde deg på Besseggen-løpet, som arrangeres 18. juni, for å slå rekorden, eller bare ta ruten over den flotte eggen som en tur og en naturopplevelse. Foto: Christian Fougner

Konkurrer deg i form

Finn et norsk løp som passer for deg - her får du oversikten

La naboen løpe så fort han bare vil, og ikke heng deg opp i merkekravet. Konkurranser fungerer vel så bra som trening.

Jørgen Hyvang
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Idrettstrener Johan Kaggestad. Foto: Daniel Sannum Lauten

- Mange synes det er moro å måle krefter med andre, og det er vel og bra. Jeg tenker at konkurranser vel så gjerne kan fungere som inspirasjon til treningsarbeidet, og til å måle din egen fremgang, sier løpeguru Johan Kaggestad til VG.

Han trekker også frem hvor mye lettere det blir å komme seg ut en regnfull høstdag når du vet du skal forberede deg til en konkurranse. På samme måte kan det være veldig inspirerende å se at man løper tikilometeren raskere enn man gjorde i fjor.

NEDERST I SAKEN FÅR DU OVERSIKT OVER NORSKE LØP DU KAN DELTA I I SOMMER OG HØST

Petter Northug jr., Marit Bjørgen og de andre vinteridrettsheltene bruker sommeren løpekonkurranser som harde treningsintervaller. Det er trening for dem også.

Få treningstips i VGs Vektklubb.no!

Folkefest

For de fleste som deltar i mosjonsløp er det ikke tiden eller «merket» som er viktigst. Det er målet om å fullføre, eller det sosiale aspektet.

Les også: Svøm deg sprek og ned i vekt

- Du treffer jo mange hyggelige mennesker der ute, og det er moro å gjøre ting sammen. At maratonene i New York og London er folkefester bidrar jo til at flere trener. Disse massemønstringene har alle elementer av Woodstock i seg. Det er ikke like moro å løpe maraton på landeveien i Buskerud, sier Kaggestad.

Selv mener Kaggestad han har konkurrert fra seg på høyt nivå tidligere i livet, og at det nå kun er en konkurranse mot seg selv. Målet er å samle minst 30 minutter med trening hver dag i snitt.

- Jeg er veldig glad i å gå på ski, jeg går og jogger og jeg sykler en del. Stort sett klarer jeg å samle mer enn nok trening, sier Kaggestad.

Motivasjon

Treningsbølgen vokser seg stadig større i Norge. Alt av løp, ritt og skirenn merker økt deltagelse, og det er gjerne enerne som får mest oppmerksomhet. Det er en annen gruppe som imponerer Kaggestad langt mer.

- Det er ganske uinteressant med bedriftslederen som har forbedret tiden sin med 25 sekunder. Jeg har møtt nok av fanatikere som har løpt fra kone og familie. Det som inspirerer meg er å lese om mennesker som tar tak i seg selv, og begynner å trene. Da kan det være fint å ha en konkurranse som motivasjon, sier Kaggestad.

Les også: Slik får du kjæresten ned i vekt uten å såre

Vi har plukket ut et representativt utvalg av løpekonkurranser i ulike terreng, lengder og landsdeler. De fleste løp er først og fremst beregnet på mosjonister, og har flere distanser å velge mellom. Det er rene maraton på asfalt, terrengløp i skogen, motbakkeløp og spektakulære ruter over fjell.
Velg det som passer for deg!

Et råskinn i gjørma

GJØRMELØP: Anna Jensen (14) er først og fremst langrennsløper, men bruker ulike løp gjennom sommeren som kondisjonstrening. Her fra Råskinnet, som går i gjørmeterreng rundt Sognsvann. Foto: HEMING LEIRA / KONDIS

Anna Jensen (14) er først og fremst skiløper, men deltar i mange ulike løp. Det er en viktig del av sommerhalvårets trening.

- Råskinnet var årets første løp for meg med startnummer på brystet. Det var veldig moro å være med, men for meg var det først og fremst kondisjonstrening, sier Anna Jensen.

For Anna er det langrenn det handler om, men det er både moro og nyttig med alle løpekonkurransene hun kan delta i.

- Når det er langrennskonkurranser er det mye mer seriøst. Løping er jo bare for å bli bedre til å gå på ski, sier Anna Jensen.

Men det blir like full flere løp, og av ulik art. I tillegg til terrengløpet Råskinnet, var hun med i Sentrumsløpet, løper Sognsvann Rundt Medsols og bakkeløpet Grefsenkollen opp.

Finn løpet som passer for deg

Det Norske Fjellmaraton
4. juni
Tradisjonsrik maraton i fjellheimen med målgang på Beitostølen. De fleste løper halvmaraton fra Valdresflya og ned. En lett løype hvor mange setter personlig rekord. Startkontingent: 400 kroner.
www.beitoworldcup.com

Midnight sun maraton
25. juni
En spesiell opplevelse i midnattssolen. Maratonløpet starter ikke før kl. 20.30 og halvmaraton 22.30. En naturopplevelse av de sjeldne, og nettopp derfor er det veldig mange utlendinger som er med i løpet. Har allerede deltagerrekord. Startkontingent: Fra 800 kroner og nedover.
www.msm.no

Lofoten maraton
20. august
En fantastisk måte å kombinere vill og vakker natur og løping. Start og mål i Leknes sentrum hvor maratonløperne løper to runder. Startkontingent: Fra 400 kroner og nedover.
www.lofotenmaraton.com

Trondheim Maraton
4. september
Norges eldste maraton arrangert siden 1969. Helmaraton går over tre runder av 14 kilometer, og i all hovedsak på gang- og sykkelstier. Mye av løypa går i flotte omgivelser langs Nidelven. Startkontingent: 400 kroner.
www.trondheimmaraton.no

Oslo maraton
25. september
En av store massemønstringene i mosjonsbevegelsen i Norge. Vokser seg større for hvert år som joggebølgen forsterkes, og allerede har mer enn 7 000 meldt seg på ulike distanser. Flat løype i Oslo sentrum, og mye langs sjøen. Startkontingent: Fra 650 kroner og nedover.
www.oslomaraton.no

Besseggenløpet
18. juni
Denne klassiske ruten hadde løp tilbake på 60-tallet. Nå gjenoppstår den, og det er utlovet 15 000 kroner til den som kan slå løyperekorden på 1.16.48. Den 14 kilometer lange turen går fra Memurubu til Gjendesheim, og passerer Veslefjell på 1743 moh. på veien. Start og mål på 1 000 moh. Starkontigent: 500 kroner
www.besseggen.info

Storehesten Opp
25. juni
Storehesten er det mest markante fjellet i Sunnfjord, og dette mobtbakkeløpet går fra havnivå og opp til toppen på 1209 moh. Lagt opp for både mosjonister og aktive. Klarer du å komme deg til toppen på under en time får du med deg 100 000 kroner i jackpot (kvinner under 73 min).

Tour de Andørja
8. juli
På den fjellrike øya kan du delta i to løp samme helg. Komplett blir det først når du i tillegg sykler et ritt på lørdagen. Det første løpet er et fem kilometer terrengløp i kupert og krevende terreng. Årbostadtindløpet på søndagen er et bakkeløp som går fra havnivå og opp til 1181 meter. Det er topp fem i Norge med tanke på høydemeter. Startkontingent for løpene: Fra 170 kroner og nedover.
www.letour.no

Vassfjellet Rundt
28. august
Et tradisjonsrikt mosjonsløp hvor majoriteten tar det som en tur, og blir i år arrangert for 43. gang. I fjor var det nesten 1 000 deltagere som tok turen til Vassfjellvarden, men bare 70 tok tiden. Den lengste løypa er 21 kilometer, og går kun i terreng. Høyst sannsynlig det eneste løpet som kan skilte med eget troll - Vassfjelltrollet.

Nordmarkstraveren
3. september
Terrengløp fra Stryken til Sognsvann. Meget krevende og morsom løype som går halvparten på skogsti og halvparten på grusvei. Strålende tur gjennom Nordmarka på 30 kilometer med høye topper og dype daler. Startkontingent: 450 kroner.
www.koll.no/nordmarkstravern

Trysilrypa
9. september
Terrengløp i Trysilfjellet for damene. Et løp både for de sprekeste og de som ønsker å ta det mer som en tur. Grete Waitz-løpet er borte, men dette arrangementet setter deltagerrekorder hvert år. I fjor var det nesten 4 000 kvinner som deltok. Startkontingent: 325
kroner
www.trysilrypa.no

Birkebeinerløpet
17. september
Var lenge minstemann i Birkentrippelen, men har vokst kraftig de siste årene. Halvmaraton på skogsti. Starter på Sjusjøen og ender på Lillehammer ved Kristins hall. Nytt av året er Motbakkebirken. Det er samme trasé motsatt vei. Startkontingent:
585 kroner.
birkebeiner.no

Stoltzekleiven opp
24. september
Verdens bratteste løp. Kommer du deg opp de rundt 800 trappetrinnene, og en høydeforskjell på 315,5 meter, er belønningen en fantastisk utsikt over Bergen by. I fjor var det mer enn 4 000 som fullførte det tradisjonsrike løpet. Startkontingent 275 kroner.
www.stoltzen.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder