RUSSEFEST: Tryvann er stedet for russefest i hele mai. Her festes det til tidlig morgen. Foto: Helge Mikalsen

Advarer mot livsfarlige russeknuter

(VG Nett) - Noen av knutereglene er i beste fall skadelige, i verste fall livsfarlige. Folkehelsas rusekspert ber russen tenke seg nøye om.

Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Knutereglene

Russen går en heftig maimåned i møte. Det er nå festingen starter for fullt, og med det også økt risiko for skader, sykdom, ulykker og overgrep.

For selv om du synes du har lest dette før, flere år på rad, må Folkehelsas rusekspert også i år minne om følgende:

- Alkohol inntatt i for store mengder på kort tid kan være dødelig, fastslår Merete Vevelstad, overlege ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, til VG Nett.

En gjenganger blant knutereglene er at man skal drikke en flaske vin på 20 minutter. Med utgangspunkt i ei russejente på 65 kilo, regner Vevelstad seg frem til at jenta vil få skyhøy et skyhøyt alkoholnivå - rundt 2 promille!

LES MER:Slik beregner du promille.

- Vanlig norsk festpromille ligger erfaringsmessig omkring 1 promille. Ved promille på 1,5 er de aller fleste betydelig beruset, presiserer Vevelstad.

En annen gjenganger blant knutereglene er å drikke en kasse øl på 24 timer. Man kunne tro at jenter og gutter stiller likt når de «tar vinflaska eller kassa», men faktum er at jenter tåler mindre alkohol enn gutter. Jenter får derfor høyere promille når de jakter etter slike knuter.

Alko-farene

- Slike knuteregler er i beste fall skadelige og ubehagelige, i verste fall livsfarlige, konkluderer Vevelstad.

Lever russen farlig?Send inn dine russehistorier og bilder her!

- TA DET ROLIG: Overlege Merete Vevelstad anbefaler russen å innta alkohol med måte. Foto: Nasjonalt folkehelseinstitutt

Problemet med russen er at russetiden for mange er første gang de fester så hardt over så lang tid. De er unge og ikke alle kjenner sine egne begrensninger. Vevelstads erfaring er at russen ikke er klar over konsekvensene av rus:

* En forventet effekt ved alkoholrus er svekket dømmekraft. Det innebærer risiko for å havne i situasjoner man ellers ville sørget for å ikke havne i.

* Felles for alle typer rus er konsentrasjonssvekkelse, endret stemningsleie, hukommelsessvikt, kritikkløshet og svekket feilkontroll.

* Spis mat når du drikker alkohol. Det gir en mer kontrollerbar rus.

* Mange drikker alkohol og tar andre rusgivende stoffer samtidig. Rusvirkningen av slik blandingsbruk blir vesentlig mer uforutsigbar.

Nå kan du blogge om russetiden - også med mobil!LES MER HER.

Det er ikke bare leveren som får gjennomgå i russetiden. Russen er i risikogruppen for å få kjønnssykdommen klamydia, som har økt i antall tilfeller de siste årene.

Hva er klamydia?Les her.

- De fleste som får klamydia, merker det ikke. Blir ikke sykdommen behandlet, risikerer man alvorlige bivirkninger som at man ikke kan få barn, forklarer Hilde Kløvstad, seniorrådgiver ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Les mer:Dette er kjønnssykdommer(pdf-filer)

I en undersøkelse russen selv har bedt om, svarer nesten halvparten av alle jenter mellom 15 og 20 år at de har opplevd ubehagelige seksuelle opplevelser.

Sex-rådet til russen er klinkende klart:

- Bruk kondom! Og alltid test deg hvis du har hatt ubeskyttet sex.

Har du russetips?Ta kontakt med VG Netts reporter.

PS! Det er gratis for unge i risikosonen å teste seg for klamydia. Behandlingen er gratis hvis man får påvist sykdommen. Og gutter, sjekkscenarioet med vattpinnen som før ble brukt for å teste for klamydia, er en saga blott. Nå holder det med en urinprøve.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder