LITE LYS: Sola står lavt på himmelen over Bygdøy i Oslo. Lav sol og lite lys gjør at mange føler seg slappe og trøtte på denne tiden av året. Foto: SCANPIX

For lite lys gjør deg trøtt og treg

(VG Nett)Stummende mørke - uten snø som lyser opp - gjør de mørkeste vintermånedene tunge å komme igjen for mange.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Fenomenet har vært kjent i flere hundre år, i USA kalles det winterblues, sier forsker Migle Gamperiene ved Arbeidsforskningsinstituttet.

- Folk får større behov for søvn, det blir tyngre å komme seg opp om morgenen, man kan føler seg treg, lat og slapp, noen føler seg litt nedstemt, mens andre kan få et enormt behov for sukker eller salt - legger på seg, forteller Gamperiene til VG Nett.

Lite lys er årsaken til den spesielle mørketid-tilstanden som så mange rammes av. De lysømfintlige cellene får ikke nok lys, og det gjør at kroppen produserer mer av hormonet melatonin - kroppens eget søvnhormon.

- Når innholdet av melatonin i blodet øker vil folk føle seg trøttere og slappere, sier Gamperiene.

Selv om så mange som 90 prosent av befolkningen rammes av vinterslapphet, blir mellom 5-10 prosent virkelig syke. De får diagnosen Seasonal Affective Disorder (SAD).

LES MER OM SEASONAL AFFECTIVE DISORDER HOS WIKIPEDIA (ekstern link - VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet.)

- Disse blir klinisk syke og mange orker ikke tanken på å gå ut av huset en gang, sier Gamperiene, som sier at det ser ut til at kvinner er mer følsomme for denne vinterslappheten enn menn.
Råd mot vintermoll

Rådet for å komme ut av vintermollstemningen er ikke overraskende mer lys.

- Lyslampe på kontorpulten med minst 10.000 lux hjelper mange. Dessuten er det et godt råd å få med seg en time utendørs i dagslys, enten det er regn eller sol, sier Gamperiene.

Et annet godt råd for å ikke bli virkelig syk av vintermørket er å være litt god mot seg selv.

- Det høres kanskje ut som en klisje, men det å ta vare på seg selv og unne seg selv ekstra søvn, og i tillegg prøve å stresse litt mindre, det gjør ekstra godt for kroppen på denne tiden, mener Gamperiene. Sresset kan vente til våren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder