Klimaet og færre bønder har skylden

STORE PLAGER: Stadig flere nordmenn får allergiproblemer. Legemiddelprodusentene kan gni seg i hendene. Foto: Scanpix

Kjøper pollenmedisin for 410 mill.

Nordmenn bruker mer allergimedisin enn noensinne: Stadig flere reagerer på pollen, og «snue-sesongen» er allerede i gang.

 • Katrine Lia
 • May Linn Gjerding

Artikkelen er over 12 år gammel

I fjor kjøpte Ola og Kari Nordmann allergimedisin for 410 millioner kroner. Økningen i sviende halser, tørre øyne og rennende neser skyldes varmere vintre - og færre bønder.

- Klimaendringer med mildere vintre fører til at pollensesongen starter tidligere, sier pollenforsker og biolog Halvard Ramfjord ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Mer pollen

Samtidig er det blitt mer bjørkepollen i luften de siste årene - fordi det er færre bønder som sender dyr ut på beite.

- Det er blitt mer bjørkepollen i luften de siste årene. Arealet med bjørkeskog er tredoblet siden 60-tallet. Det skyldes mest omlegging i skogbruk og landbruk, med mindre dyr på beite slik at bjørkeskogen gror igjen. Da blir det også mer pollen i luften. Vi registrerer blant annet mer bjørkepollen i Oslo-området, sier Ramfjord.

«Bondemangelen» betyr klingende mynt i kassa for produsenter av allergimedisin.

Rundt 950000 nordmenn plages av pollenallergi - og stadig flere medisinerer seg mot plagene.

I fjor tok 700 155 brukere ut reseptbelagte allergimedisiner, viser tall fra Nasjonalt reseptbasert legemiddelregister (Reseptregisteret).

- Uvitende

Det er 24 694 flere allergimedisin-kunder sammenlignet med året før. I tillegg kommer allergimidlene som kjøpes uten resept - totalt kjøpte nordmenn slike midler for 45 millioner kroner i fjor, ifølge Legemiddelindustriforeningen (LMI).

Informasjonskonsulent Torhild Fahle i Norges astma- og allergiforbund opplyser at de får stadig flere henvendelser fra allergikere.

- Det har vært en større pågang på rådgivningstjenesten, også fra folk som ikke i utgangspunktet hadde risiko for å utvikle allergi, sier Fahle som tror mørketallene kan være enda høyere:

- Mange har pollenallergi uten å vite om det, selv om nesen renner og de i perioder er trøtte og uopplagte, sier Fahle.

Er du allergisk mot or og hassel startet årets pollensesong i forrige uke, fordi pollenkornene allerede er modnet, ifølge Ramfjord.

- Sesongen for or- og hasselpollen er allerede i gang langs kysten opp mot Trøndelag. Den startet i forrige uke og vil vare i to uker til, sier Halvard Ramfjord.

I Nord-Norge starter pollensesongen i slutten av april. Det er ikke fordi det blomstrer, men fordi det kommer med vinden.

- Lokalblomstringen i Bodø starter med bjørkepollen rundt 20 mai. I Tromsø starter sesongen i begynnelsen av juni, da er sesongen over i Sør-Norge, forklarer Ramfjord.

Nedbør har ifølge ham ført til at vestlendinger med pollenallergi ikke har vært så plaget.

- Det er Oslo som har hatt de største pollenmengdene hittil i år.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Ekstremt mye bjørkepollen i Sør-Norge

 2. Pollenmonsteret er her

 3. Pluss content

  20 gode pollen-råd

 4. Pluss content

  Nå blir flere pollensyke

 5. Varsler tidlig pollensesong

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder