MOTHAKER: Her ser du grunnen til at flåtten er vanskelig å fjerne: De kraftige mothakene på sugeredakapet som den borer ned i huden. Foto: EGIL SEVERIN ERICHSEN

Derfor sitter flåtten så godt fast

(VG Nett) Har du lurt på hvorfor det er så vanskelig å fjerne hele flåtten, hvorfor hodet ofte sitter igjen? Svaret finner du på bildene.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Som du ser er flåtten utstyrt med skikkelig mothaker på det man kan kalle sugeredskapet. Dette gjør at det kan være svært vanskelig å få fjernet hele flåtten hvis man bruker fingrene eller pinsett og trekker rett ut.

Les også:Flere blir syke av flått

Flere lesere har sendt oss tips og råd om hvordan vi kan forebygge flåttbitt og hvordan fjerne flått som har bitt seg fast.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HODE: Dette er hodet til flåtten som er godt utstyrt for for å bli sittende fast. Foto: EGIL SEVERIN ERICHSEN

Hvitløkstabletter

Leif Harald Horve bor utenfor Stavanger i et område hvor det er mye flått. På tross av dette har han ikke vært bitt av flått på to år. Hemmeligheten er at han tar hvitløkstabletter.

- I fjor leste jeg på internett om noen svensker som hadde brukt hvitløkstabletter for å holde flåtten borte. Dette prøvde jeg straks på meg selv og i år får også ungene hvitløkstabbeletter, sier Horve til VG Nett.

Han forteller at han en periode holdt opp å gi tabletter til det eldste barnet. Da det så fikk flere flåttbitt, var det bare å begynne på igjen med tablettene.

Dosering er en kapsel dagen til voksne og en kapsel annen hver dag til unger over ett år, sier han.

Les også:Flåttbehandling på blå resept

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MOTHAKER: Nærbilde av flåttens suge- og boreredskap. Foto: EGIL SEVERIN ERICHSEN

Vri rundt

Sverre Øyen har fjernet hundrevis av flått både fra mennesker og dyr. Han reagerer på at det år etter år kommer anbefalinger om å fjerne flåtten ved å dra den rett ut. Øyens erfaring er at det ikke alltid fungerer like bra.

- Har flåtten sugd seg så stor at man kan få godt tak i den, er det greit å dra den rett ut. Men hvis flåtten nettopp har bitt seg fast, er den ofte så liten at det er vanskelig å få godt nok tak i den med fingrene. Selv med pinsett får man ikke godt nok tak til å dra den rett ut. Det som skjer er at overkroppen blir sittende igjen. Eneste sikre måte fjerne en liten flått på er å benytte pinsett for så å vri rundt et par ganger. Da slipper flåtten med en gang, og både hode og ben blir med ut, sier Øyen.

Han legger til at det også finnes spesialpinsett på apoteket for å fjerne flått.

Wikipedia om flått

Effektiv flåttfjerner

FLÅTTFJERNER: Denne redskapen fjerner flått på en effektiv måte. Foto: ARNT OLAV DAHL

Ved hytta til Arnt Olav Dahl i Ryfylke er det mye flått. Han synes det er vanskelig å fjerne den med pinsett eller bare med fingrene når den har bitt seg fast. Men han var heldig og fant et redskap som fungerer.

- Jeg fant en skikkelig god flåttfjerner hos Claes Olsson som kan brukes selv om du ikke ser særlig godt eller om du skjelver på hendene. Den er heller ikke veldig dyr, sier Dahl.

Han har kjøpt en som han har på hytta og en som han har hjemme.

- Det er smart å ha en begge stedene, for ofte oppdager jeg flåtten først når jeg kommer hjem, sier han.

Folkehelseinstituttet om fjerning av flått

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder