- GODT FORBEREDT: Landbruksminister Terje Riis-Johansen mener at Norge er godt forberedt mot en eventuell fugleinfluensa i landet. Foto: Knut Erik Knudsen

Riis-Johansen: - Grunn til bekymring

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier at utbruddet av fugleinfluensa i England gir grunn til bekymring.

Artikkelen er over 13 år gammel

- Det er en alvorlig dyresykdom vi snakker om, så det er grunn til bekymring. Men samtidig skal vi passe oss for å skape unødig frykt. I hovedsak dreier dette seg om et problem for norske dyreholdere, sier Riis-Johansen til NTB.

Han opplyser at Mattilsynet har satt i verk parallelle tiltak som i 2006. Hovedmålet er å hindre kontakt mellom tamme og ville fugler.

Smitte mennesker

- Vi mener vi er godt forberedt. Vi har også tidligere hatt runder med høy beredskap. Men skulle fugleinfluensaen komme til Norge, er det klart det vil bli oppfattet som en spesiell situasjon, understreker han.

Terje Riis-Johansen mener det foreløpig ikke er noen grunn til å frykte at den dødelige varianten av fugleinfluensaviruset skal smitte over på mennesker.

- Det er et hakk videre som vi foreløpig ikke tenker på. Nå snakker vi om å forhindre utbrudd, og så lenge vi klarer det har vi heller ingen alvorlig helsesituasjon i Norge, sier statsråden.

Alvorlig

Dersom smitten kommer til Norge, blir det snakk om avgrensing av områder og isolasjon av fjørfebesetninger. Landbruksministeren sier det på det nåværende stadiet ikke er aktuelt med ekstrabevilgninger til bransjen.

- Siden faren ble avblåst sist gang, frykter du at folk ikke vil ta dette alvorlig?

- Nei, jeg føler at fugleinfluensa er noe folk er bekymret for, og en bekymring på riktig nivå er helt greit. Det er viktig at vi ser alvoret i saken, sier statsråden.

Les også

Mer om

  1. Fugleinfluensa

Flere artikler

  1. Fuglevirus-alarmen: Snart kommer trekkfuglene fra Storbritannia

  2. Fugleinfluensa-veterinær til sykehus

  3. Rask fugleinfluensa-test kan redde liv

  4. Riis-Johansen har ikke svineinfluensa

  5. Fugleinfluensa på ny frammarsj i Asia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder