FUGLEINFLUENSA I SVERIGE: Tirsdag ble det klart at H5N1 har nådd Sverige. Her en død and funnet i Oskarshamn. Foto: Scanpix

Fant døde fugler forrige helg

(VG Nett) Sebastian Jakobsson oppdaget døde fugler i Oskarshamn forrige helg, og ga umiddelbar beskjed. Myndighetene reagerte ikke før i går.

Camilla Flaatten
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

I følge Aftonbladet skal fugleinfluensaen har vært i Sverige i nesten to uker, men det var først i går ettermiddag at svenske myndigheter gikk ut med at H5N1-viruset var påvist i landet.

For 11 dager siden oppdaget Sebastian Jakobsson (17) døde fugler i Oskarshamn, da han var ute og trente med kanolaget sitt.

- Vi så en fugl som snurret rundt seg selv i vannet, og oppførte seg rart. Vi holdt oss på avstand. Vi oppdaget en død fugl ved siden av den tydelig syke fuglen, sier Jakobsen til Aftonbladet.

Jakobsen og treneren for kanolaget tok kontakt med en veterinær for å melde om de døde fuglene.

Statens veterinærinstitutt (SVA) hadde fått beskjed om ikke å reagere før minst fem døde fugler ble funnet, og gjorde derfor ingenting.

20 døde

TESTER: Biomedisinsk analytiker Ulla Berglöf på SVA viser prøverøret som inneholder det aktuelle viruset. Foto: Scanpix

Onsdag og torsdag i forrige uke ble det gjort flere funn av død fugl i Oskarhamn, og flere sendte inn de døde fuglene for testing.

- Jeg hadde fugleinfluensaen i bakhodet, men visste ikke hva det kunne være, sier Kristina Andersson, som fikk brannvesenet til å ta av de døde fuglene og sende dem til veterinærinstituttet.

Til nå er det registrert 20 døde fugler, og i Oskarshamn er det for tiden om lag 20.000 trekkfugler.

Heimevernet hjelper

I Sverige er heimevernsstyrker satt inn for å hjelpe svenske veterinærer i leting etter døde fugler.

I følge NTB er rundt 15 soldater fra heimevernet blir satt inn i letingen.

- Det er ville, døde fugler vi ser etter. Det finnes enkelte døde fugler, men ingen grupper, sier Håkan Henrikson, sjef for veterinærene på stedet.

Alle som har nærkontakt med døde fugler må ha beskyttelsesdrakt, munnbeskyttelse, hansker og spesielle briller.

Den offentlige hovedoppgaven lokalt blir ellers informasjon til publikum. Det er opprettet en informasjonssentral bemannet med sakkyndige som skal kunne svare på de fleste spørsmål.

I arbeidet drar man nytte av den beredskapsorganisasjon som finnes fra før i Kalmar-området på grunn av atomkraftverket ved Oskarshamn.

Tester i Norge

Norske myndigheter har fått inn 180 fugler til sjekking og samler nå inn ekskrementer fra fugl for å sjekke når fugleinfluensaviruset kommer til Norge.

Foreløpig er det ikke påvist smitte her i landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder