SKEPTISK: Personlig trener Cornelis Elander mener nordmenn ikke bør oppfordres til å dyrke en usunn livstil. Foto:Andreas Ihlebæk,VG

Norsk Hollywood-trener om pappakroppen: – Livsfarlig

Personlig trener Cornelis Elander advarer norske menn mot å kaste seg på pappakropp-trenden. Han får støtte av norsk overvekts-professor.

  • Camilla Svennæs Bergland
  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

VG har den siste uken skrevet om fenomenet «pappakroppen», hvor norske menn dropper sixpacken til fordel for kosemagen.

Nå langer Hollywood-treneren Cornelis Elander ut mot trenden, og advarer norske menn mot å la magen vokse.

– Jeg mener at at pappakropp-trenden er livsfarlig, sier Elander til VG.

– Med det mener jeg at selv om det å ha noen kilo for mye ikke behøver å bety at du er i dårlig form, så burde ikke eksperter og media gå ut for å promotere det å ikke trene og spise usunt.

Elander jobber som personlig trener og livsstilscoach i Los Angeles, og profilerer seg som «Hollywood-treneren».

Se norske menn kaste klærne:Viser frem pappakroppen

– Farlig utvikling

Han mener situasjonen i Norge er en modifisert versjon av den amerikanske trenden, hvor pappaer i USA gjerne skryter av sin usunne livsstil med mye alkohol, dårlig mat og lite trening. Trenden bør ikke få fotfeste her til lands, mener den personlige treneren.

– Det er veldig, veldig uheldig og kan også være farlig, spesielt med den utviklingen vi ser i Norge nå.

LES OGSÅ:Kutt disse seks uvanene – få et lengre liv

En rapport fra Helsedirektoratet har tidligere vist at kun 20 prosent av voksne nordmenn følger myndighetenes anbefaling om 30 minutters daglig moderat fysisk aktivitet.

Send inn bilde av din pappakropp her!

Saken fortsetter under bildet!

SUPERTRENDY MANNFOLK: Knut Peter Sævik fra Fosnavåg (f.v), Eirik Sund fra Kristiansund og Per Arne Ødegaard fra Lier, stiller opp for å vise frem pappakroppen. – For meg er pappakroppen det naturlige! God og mjuk! Det er den originale kroppen vi har fått utlevert, men den bør holdes i god fysisk form, selv om man ikke trenger være topptrent, sier Eirik Sund i supermanntruse. Foto: PRIVAT,

Fedmeekspert: – Økt risiko

Jøran Hjelmesæth, ved Sykehuset i Vestfold og Universitetet i Oslo, mener de som nå slenger seg på pappakropp-trenden bør være forsiktige med å la midjemålet bli for stort.

EKSPERT: Jøran Hjelmesæth. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

– Hvis pappakroppen fører til at kosemagen vokser, bør man være klar over det skadelige bukfettet som samler seg. Hvis midjemålet blir over 102 er det en betydelig økt risiko for diabetes og hjerte- og karsykdommer. Selv med et midjemål mellom 94 og 102 skal man være forsiktig, sier han til VG.

VG +: Har du dårlig tid – kom i form med superintervaller

Elander har også tatt et oppgjør med den nye trenden i et innlegg på sin egen blogg, hvor han understreker at han ikke er ute etter å kritisere enkeltpersoner.

«Hva jeg i midlertidig er ute etter er å mene at vi ikke bør gjøre det hipt og kult å være ute av form og spise usunt», skriver den personlige treneren.

LES OGSÅ: Kjendiskvinner stolte av normalkroppen sin

Flere vil bli overvektige

I en fersk WHO-rapport spås det en dyster fremtid for midjemålet til den norske mann: Innen 2030 vil hele 76 prosent menn være overvektige. Norge troner derfor på toppen som eneste skandinaviske land, og havner før Storbritannia på listen, ifølge den britiske avisen Independent.

Med overvekt regnes en BMI over 25, mens fedme regner fra over 30.

Les også: Leif (45) løp seg frisk - uten medisin

Hjelmesæth var til stede da den ferske rapporten nylig ble presentert på en konferanse for fedmeforskning i Praha.

– Disse tallene er i tråd med tidligere forskning, og er svært bekymringsfullt. Den største bekymringen er allikevel økningen av nordmenn som har fedme. I dag regner man med at en av fem nordmenn har fedme, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdom, diabetes og død, sier han.

Elander mener det er «en menneskerett å være overvektig» og at ingen skal bestemme hvordan andre skal se ut eller hvor mye de burde mosjonere.

– Men når vi ser hvordan utviklingen blant barn og unge er, så burde media promotere at vi skal trene mer og spise sunnere – og ikke applaudere frem en livsstil som bygger opp under en farlig utvikling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder