Studie: 1 av 3 gravide overvektige ** Jordmor: Noen vegrer seg for å hjelpe

MAMMATRENING: Samtidig som flere gravide er overvektige, melder også treningssentre om flere gravide på trening. Her deltar nybakt mor Cordula på treningstimen Hot Mama på SATS Kampen. Foto:Therese Alice,VG

Fødselslege om overvekt i svangerskapet: - Like stor risiko som å røyke

Stadig flere går inn i svangerskap som overvektige. Like farlig som å røyke, mener fødselslege.

 • Camilla Tryggestad Visjø
 • Therese Alice Sanne

Artikkelen er over fem år gammel

Overvekt og fedme under graviditet øker risikoen for komplikasjoner betraktelig, for både mor og barn.

I Norge har man til i dag ikke hatt egne retningslinjer for hvordan man skal følge opp overvektige gravide, men den nye fødselsveilederen fra Norsk gynekologisk forening inneholder nå et nytt kapittel om overvekt i svangerskapet.

Ifølge tall fra Medisinsk fødselsregister, hadde 35 prosent av de gravide mødrene i 2013 en kroppsmasseindeks (BMI) som tilsvarer overvekt, mens tolv prosent hadde en BMI som tilsvarer fedme. Av totalt 59 389 svangerskap, oppga 63 prosent sin BMI.

Kan gi svangerskapsforgiftning, sårinfeksjoner og akutt keisersnitt

- Overvekt rammer yngre kvinner i fertil alder like mye som befolkningen ellers, og vi ser derfor en økning i overvekt og fedme hos kvinner som skal bli mødre. Overvekt og fedme utgjør betydelig risikofaktor for en rekke uheldige svangerskapskomplikasjoner, sier Tore Henriksen, overlege og professor på fødeseksjonen Rikshospitalet Oslo universitetssykehus, til Dagens Medisin.

Han peker på blant annet økt risiko for svangerskapsforgiftning, akutt keisersnitt, sårinfeksjoner og blødninger. En fersk studie viser at en høy BMI er forbundet med økt risiko for fosterdød, dødfødsel og spedbarnsdød. Samtidig er det vist at overvekt hos mor gir overvekt hos barnet, også senere i livet.

En studie gjennomført blant 85 544 gravide norske kvinner i 2012, viser også at overvektige gravide har større risiko for prematur fødsel.

– Fedme er en like stor risikofaktor for mor og barn som røyking, påpeker Henriksen.

Fødselslege Ingvild Hallberg ved Sykehuset i Østfold er også bekymret for utviklingen.

BEKYMRET: Professor ved Fødeseksjonen på Rikshospitalet, Tore Henriksen, har bidratt til de nye retningslinjene for overvektige gravide. Han er bekymret over fedmeepidemien i Norge Foto: PRIVAT Foto:,

– Alle kvinner med en BMI på høyere enn 35 blir behandlet som risikofødende hos oss og får ikke føde på normal fødestue. De får ekstra oppfølging på en spesialenhet, og det krever litt mer arbeid og oppfølging, sier Hallberg.

Ifølge Hallberg er det diabetes og for store barn som oftest gir komplikasjoner hos overvektige gravide.

– Stort sett går det veldig bra, men vi ser at det fort kan oppstå problemer med blant annet forløsning. De nye retningslinjene som har kommet gjør at vi vi vil ha et større fokus på å følge opp overvektige gravide på en forsvarlig måte.

Barnelege og forsker Unni Mette Stamnes Köpp ved Sørlandet sykehus mener man trenger økt fokus på den gravides vekt under svangerskapet.

I en studie gjort i 2012, basert på 31 160 norske kvinner fra Folkehelseinstituttets Mor og barn-undersøkelse, fant hun at 22,3 prosent var overvektige ved starten av svangerskapet og 9,1 prosent hadde fedme.

– Det å være overvektig når man starter svangerskapet øker risikoen for komplikasjoner både for mor og barn, sier Köpp til VG.

- Tilbudet er ikke tilfredsstillende

I studien så hun på sammenhengen mellom mors og barnets vekt og fant at kvinner som er overvektige før og under graviditeten, i større grad får tyngre barn enn normalvektige kvinner, og at dette har betydning også for barnets vekt ved tre års alder.

Om man starter svangerskapet ved å ligge over normalvekt, bør man være mer forsiktig med vektoppgang under svangerskapet, råder forskeren.

– Når mor har fedme bør hun få tilbud om ekstra veiledning dersom hun ønsker det, men dette tilbudet er ikke tilfredsstillende i dag, sier Køpp, som er enig med Henriksen i at overvekt under graviditet er en like stor risikofaktor som røyking.

Også Henriksen etterlyser bedre oppfølging av overvektige gravide.

– Fastleger, helsesøstre og jordmødre må ta tak i dette og gi råd for å prøve å redusere risikoen. Man må gå gjennom hva kvinnen faktisk spiser og gi enkle, konkrete råd om å gå en halvtime til en time hver dag, sier Henriksen.

Han tror helsepersonell synes kosthold og fysisk aktivitet hos gravide er vanskelig.

– Mange er redde for å gjøre noe galt og føler seg inkompetent til å gi råd. Jeg synes de undervurderer seg selv. Dette er ikke mystisk, sier Henriksen, som viser til at Helsedirektoratets kostholds- og treningsråd for den generelle befolkningen i hovedsak også gjelder for gravide.

Trente 2-3 ganger i uken

SPORTY MAMMA: Nybakt mor Agnes Pettersen er opptatt av å holde kroppen i form. Sønnen Leo Cornelius er gledelig med på trening. Foto:Therese Alice,VG

For Agnes Pettersen er trening en stor del av hverdagen, også da hun gikk gravid med sønnen Leo Cornelius.

Agnes Pettersen har trent aktivt i noen år, og sluttet ikke da hun ble gravid med sønnen Leo Cornelius (4,5 måneder).

– På slutten av graviditeten måtte jeg trappe ned litt, og gikk for det meste turer ute. Jeg liker å trene, og ville ikke slutte selv om jeg var gravid. Trening hjelper også på en rekke plager man kan få med et barn i magen, og jeg ønsket ikke å miste for mye styrke, sier Pettersen.

VG møter henne sammen med seks andre mødre på gruppetreningstimen Hot Mama på SATS Kampen.

– Det er kjempebra at treningssentre tilbyr timer spesielt rettet mot gravide og de som har baby. Snart skal vi også begynne å bruke barnepasstilbudet slik at jeg kan trene for meg selv også, sier Pettersen.

Hun har alltid vært slank, men gikk opp 17-18 kilo under svangerskapet.

– Jeg lå kanskje litt under den anbefalte BMIen da jeg ble gravid, men jeg var sunn og frisk. På kontrollene ble det lagt mye vekt på at jeg fikk i meg nok og næringsrik mat.

Skam og skyld spiller ofte en rolle

Jordmor Trine G. Aaserud i Den Norske Jordmorforening tror mange jordmødre opplever det utfordrende å ta fatt på problemet når den gravide er overvektig.

– Det tar tid å snakke ordentlig om kosthold og livsstil, spesielt når det er snakk om betydelig overvekt. Samtidig er det for mange er det et sårt tema, hvor skam og skyld ofte spiller en rolle. Noen jordmødre kan derfor oppleve å grue seg litt for å ta tak i utfordringen, sier Aaserud til VG.

Hun mener det er behov for økt og felles fokus på overvekt hos gravide.

– Vi opplever dette som en stadig større utfordring. Det er flere gravide nå enn tidligere som er overvektige, og flere med betydelig overvekt.

Aaserud har sett på de to nye kapitlene i fødselsveilederen fra Norsk gynekologisk forening, og er svært fornøyd.

– Dette har jeg stor tillit til, og vi bruker denne veilederen mye i vårt arbeid. Vi trenger absolutt tydeligere retningslinjer.

Anbefaler 30 minutter aktivitet daglig

For de som er overvektige når de blir gravide, er fysisk aktivitet ekstra viktig. Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole, råder alle gravide til å være

i moderat aktivitet i minimum 30 minutter hver dag.

– Det er ikke noe i veien med å begynne å være aktiv selv om man ikke var det før man ble gravid. En gradvis tilnærming er imidlertid viktig, sier Sundgot-Borgen til VG.

EKSTRA VIKTIG: Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole oppfordrer spesielt overvektige gravide til å være fysisks aktive. FOTO: KRISTER SØRBØ Foto:Krister Sørbø,VG

For de som er overvektige i begynnelsen av svangerskapet, er fysisk aktivitet ekstra viktig, ifølge professoren.

– Man bør ikke trene for å gå ned i vekt i et svangerskap, men fysisk aktivitet reduserer risikoen for en videre ukontrollert vektøkning hos mor. Samtidig reduserer det risikoen for å føde store barn, noe som ofte bidrar til komplikasjoner under fødselen.

Fysisk aktivitet gjør at mor kommer seg lettere etter fødselen, men Sundgot-Borgen anbefaler ikke å overdrive treningen.

– Jeg vil ikke anbefale intervalltrening eller tung styrketrening. Man kan drive moderat styrketrening, og styrketrening med egen kroppsvekt for å vedlikeholde den styrken man har. Tung styrketrening bør man vente med til man har født, sier professoren, som anbefaler sykling og trening i vann for de som er svært overvektige.

Mer om

 1. Helse
 2. Barn og unge

Flere artikler

 1. Pluss content

  Overvekt hos gravide: - Like farlig som å røyke

 2. Pluss content

  Trenings- og kostholdsråd for gravide: Ny studie om svangerskapsdiabetes: Treningen som holder deg frisk

 3. Pluss content

  Ny forskning: Gravide som trener får sterkere barn

 4. Pluss content

  Ny forskning: God helse som overvektig

 5. Pluss content

  Lett for å legge på deg? Dette er den mest effektive treningen

 6. Britisk studie viser ufødte babyer med røykende mødre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder