PAR: Et ungt par kysser i solnedgangen. For unge gutter og jenter kan det være vanskelig å opprettholde egne grenser, om partneren presser på. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM

Mener norske gutter presses til sex

(VG Nett) Sexologisk rådgiver Tore Holte Follestad mener det ikke bare er unge jenter som presses til å ha sex, og at bildet av guttene som seksuelle jegere er en myte.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


- Det er flere gutter enn man tror som blir presset til sex, sier Follestad til avisen Vårt Land.

Han jobber ved Sex og Samfunn, senter for ungdomsseksualitet i Oslo, og mener det er et uriktig bilde som tegnes av dagens sexroller.

Ifølge Follestad er det ikke slik at unge gutter nødvendigvis er seksuelt sultne dyr og alltid ønsker å nedlegge en partner. Han mener presset like gjerne kan komme motsatt vei, og har et klart råd til unge gutter i dag.

- Gutter må lære seg å si nei, sier Follestad til avisen.

- Kan virke skremmende

Han får støtte fra blant støtte fra professor i helsepsykologi Bente Træen ved Universitetet i Oslo.

- Det er en ny generasjon jenter nå, som i større grad sier ifra om hva slags sex de vil ha. Det kan virke veldig skremmende på guttene, sier hun til Vårt Land.

Træen understreker at også jenter kjenner seg usikre.

En undersøkelse fra 2008, gjennomført av Mons Bendixen og Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU, tok for seg seksuell trakassering på videregående skoler. Den viser at det fortsatt er flest jenter som er utsatt.

- Når noen presses til sex, så tror jeg vi er inne på et område som kalles seksuell trakassering. Da handler det ikke lenger om uskyldig flørt, understreker Leif Edward Ottesen Kennair til VG.

- Flest jenter

Undersøkelsen han var med å gjennomføre konkluderer med at også gutter i ung alder utsettes for dette.

- De tallene viser at begge kjønn utsetter begge kjønn for trakassering. Men flere gutter utsetter jenter enn jenter utsetter gutter for dette, sier Kennair, som er førsteamanuensis ved psykologisk institutt på NTNU.

- Det som blir kalt en myte er nok ikke en myte, og jeg tror fremdeles bildet er tydelig. Men det går selvsagt an for jenter å presse gutter til sex også, og begge kjønn bør læres hvordan man skal si nei, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder