BRA FOR TOPPEN: Tidligere er det blitt påvist at søvn er svært viktig for innlæring og hukommelse. Ny forskning viser at hjernen også renses for giftstoffer når man sover. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Søvn renser hjernen for gift

Når du sover, renses hjernen for giftstoffer som har bygd seg opp i løpet av en dag med tenkning, viser amerikansk forskning.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ifølge BBC mener forskerne at fjerning av avfall er en av de viktigste årsakene til at vi trenger søvn.

Resultatene av undersøkelsen er offentliggjort i tidsskriftet Science. De viser at hjernecellene krymper mens et menneske sover. Slik åpnes det opp rom mellom nervecellene slik at væske kan flyte mellom cellene og vaske bort avfallsstoffer som har hopet seg opp i løpet av dagen.

Ekspertene, som er tilknyttet medisinsk institutt ved University of Rochester, mener også at manglende rensing av giftige proteiner, kan spille en rolle i hjerneforstyrrelser.

Tidligere er det blitt påvist at søvn er svært viktig for innlæring og hukommelse. Kunnskapen om selve «rengjøringen» er ny og bygger på fjorårets funn av et nettverk kalt det glympatiske system, som frakter avfallsstoffer ut av hjernen. Forsøk på mus har vist at dette systemet blir ti ganger mer aktivt under søvn.

- Hjernen har begrenset energi til disposisjon, og det synes som om den må velge mellom to ulike funksjonstilstander: våken og oppmerksom eller sovende og under rengjøring, sier Maiken Nedergaard, som er en av forskerne bak studien.

Les også: For mye eller for lite søvn kan gjøre deg syk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder