- Det er et stort skuespill

(VG Nett) Homeopat Stein Flaatrud er en av behandlerne som ble oppringt da VG Nett undersøkte hva som tilbys av alternative kreftbehandlinger. Han mener legemiddelindustrien bevisst undertrykker gode alternative tilbud.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Flaatrud sier i skjult opptak med VG Nett at han først prøver å bremse kreftceller, så begynner å drepe dem, og så vil hindre tilbakefall.

Bakgrunn: Dette møter døende kreftpasienter

Han er ikke fornøyd med først å bli oppringt av VG Nett uten at journalisten ga seg til kjenne. Flaatrud mener at han til tross for at han i telefonopptaket sier han ønsker å drepe kreftceller hos pasienter, ikke egentlig behandler kreft.

- Det synes jeg ikke det høres ut som. Det jeg sier er at man alltid må forholde seg til alt som skjer i kroppen. Poenget er å bremse ett eller annet, så lever folk bedre og kanskje også lenger. Du tror vel ikke at leger i Norge kan alt om kreft, spør Flaatrud.

Les også:- Noen av tilbudene kan ta livet av pasienten

- Kan ikke patentere naturen

Han snakker med VG Nett over en uke etter at han hyret advokat for å få saken og opptakene stanset. Han understreker det er mye fornuftig man kan gjøre med alvorlig sykdom, og mener det er sterke krefter som motarbeider de fornuftige elementene.

- Det er et stort skuespill mellom legemiddelindustrien og de som tenker annerledes, hevder Flaatrud.

Han mener at penger driver legemiddelindustrien fra å lytte til naturterapeuter.

- Du kan ikke patentere naturen, det er hele spillet om legemiddelsindustrien, de er helt uinteresserte i mineraler og aminosyrer, de kan ikke patentere det. Det er ikke lovlig å patentere naturen, sier Flaatrud.

- Noen vil hevde at en rekke av vanlige medisiner mer eller mindre er hentet rett fra naturen, hva mener du om det?

- Jeg hører de sier det, er mitt svar til det, sier Flaatrud.

Les også: Behandlernes tilsvar

- Ikke mot medisiner

Han sier derimot at han ikke er mot bruken av vanlige medisiner, og understreker at han ikke råder sine pasienter til å droppe annen behandling.

- Jeg er ikke i mot bruk av legemidler, men om vi kan begrense bruken av legemidler er det en fordel, sier Flaatrud.

I opptaket med VG Nett sier han at det er helt konkrete stoffer de bruker mot kreft. I dette tilfellet var et eksempel med bukspyttkjertelkreft brukt. Flaatrud sier det er visse flavonoider, omegafettsyrer og et vitaminlignende stoff fra aprikoser han bruker.

Sistnevnte er ofte omtalt som vitamin B17, og er noe Statens Legemiddelverk advarer sterkt mot. Flaatrud sier likevel at han ikke selv bruker stoffet.

- Jeg har aldri tatt i B17 bare så det er sagt. Men at jeg har bedt folk om å ta kontakt med Strand og Darling for behandling, det stemmer, sier Flaatrud.

Roald Strand og Christian Darling er leger ved helsesenteret Kilden Helse i Oslo som bruker B17 på kreftpasienter. De er også oppringt anonymt av VG Nett, og siden konfrontert med sine uttalelser. De har nektet å kommentere saken.

- Ustudert røver

Flaatrud er på sin klinikk Helhetshelses hjemmesider oppført som homeopatutdannet. Likevel er ikke behandling med stoffene han selv nevner noe man kanskje forbinder med homeopati.

- Ernæring har ikke noe å gjøre med homeopati. Jeg er en elendig homeopat, og jeg har ikke vært jobbende homeopat på 30 år. Men om du spør meg om mineralbalanser kan jeg lære de fleste leger i Norge om det, sier Flaatrud.

Han har heller ingen helsefaglig utdanning.

- Nei, jeg er en ustudert røver som alle naturmedisinere er. Vi fikk ikke engang studielån, jeg måtte jobbe ved siden av. Alle andre fikk studielån, men vi fikk ikke. Hvem står bak dette og hvorfor har det blitt sånn, spør Flaatrud.

Han går videre til å anbefale litteratur han mener det er fornuftig for VG Netts journalist å lese.

Den ene boken han anbefaler heter «A world without cancer» og omhandler B17. Den andre er skrevet av Paul Clayton, og handler om helse og bearbeiding av sykdom.

- Tror du kreft kan snus ved ernæring?

- Ikke nødvendigvis alene, men kanskje i kombinasjon med andre ting. Noe jeg tror virkelig på er at vanlig konvensjonell behandling ville vært hjulpet veldig langt på vei med tankene til dr Clayton og andre, sier Flaatrud.

Les hele utskriften av opptakene VG Nett gjorde her

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder