Kreftforeningen: – Kan bli flinkere

Forsker: – Overraskende

I VERDENSTOPPEN: Fersk statistikk fra Kreftregisteret viser at Norge er verdenstoppen når det gjelder antall tilfeller føflekkreft, og stadig flere får diagnosen. Innfelt bilde viser tre ulike føflekker med kreft. Foto:,Espen Braata/VG og Kreftforeningen

Ny studie: Nordmenn vet minst om føflekkreft-risiko

Nordmenn har tre ganger større sannsynlighet for å mangle bevissthet rundt bruk av solarium som en risikofaktor for føflekkreft, sammenliknet med danskene, viser ny studie.

 • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fire år gammel

Forskere fra Sverige, Danmark, Norge og Nord-Irland har nylig publisert en studie gjort blant 8.355 voksne i alderen 50 år eller eldre, for å undersøke hva befolkningen vet om risikofaktorer for og symptomer på føflekkreft.

Forsker: 1 av 55 vil få føflekkreft i løpet av livet

Av alle deltagerne, var kun 63 prosent klar over risikoen ved å bli solbrent som barn. 91 og 97 prosent var henholdsvis klar over risikoen ved bruk av solarium og endringen av føflekker.

Det var Dagens Medisin som først omtalte studien, som er publisert i The European Journal of Public Health.

Vet 38 prosent mindre enn danskene

– Vi fant at nordmenn er mindre klar over risikofaktorer for føflekkreft sammenliknet med de andre landene, sier den norske forskeren bak studien, Yulan Lin ved NTNU, til VG.

Sammenlignet med danskene, hadde nordmenn 38 prosent større sannsynlighet for å mangle bevissthet rundt risikoen ved å bli solbrent som barn.

Svenskene hadde 14 prosent lavere sannsynlighet for å mangle bevissthet om denne risikofaktoren sammenliknet med danskene. Sannsynligheten for å være bevisst over risikofaktoren er altså høyere blant svenskene enn danskene.

Mest bevisste var nordirene som sammenliknet med danskene hadde 22 prosent lavere sannsynlighet for å mangle bevissthet om risikofaktoren ved å bli brent som barn.

Les også: Kringlebotn døde av føflekkreft

Også når det gjelder risikoen ved bruk av solarium, kom nordmenn dårligst ut.

Sammenliknet med danskene hadde nordmenn tre ganger høyere sannsynlighet for å mangel bevissthet rundt denne risikofaktoren. Svenskene og nordirene hadde henholdsvis 57 og 65 prosent større sannsynlighet for å mangel bevissthet.

Forsker og hovedforfatter av studien, Senada Hajdarevic ved Umeå Universitet i Sverige. Foto:,Umeå Universitet

– Jeg har inntrykk av at mange voksne ikke har en veldig høy bevissthet om risikofaktorer for føflekkreft, om solvett og det å kjenne huden sin, sier overlege Ingrid Roscher ved Hudavdelingen på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet, til Dagens Medisin.

VG mener: Gi kreftpasienter en rettferdig sjanse

Overrasket

Forsker og hovedforfatter av studien, Senada Hajdarevic ved Umeå Universitet i Sverige er overrasket over at Norge kommer såpass dårlig ut.

– Det var overraskende at respondenter fra Norge hadde lavere bevissthet rundt begge risikofaktorene. Det er vanskelig å si hvorfor det er slik, men en forklaring kan være at de øvrige landene har hatt en lengre tradisjon med ulike kampanjer om føflekkreft. Danmark har blant annet nylig en intensiv og bred multimedial kampanje, sier Hajdarevic til VG.

Forskerne konkluderer med at man i for liten grad er klar over solbrenthet i barndommen som en risikofaktor for føflekkreft.

– Resultatene tyder på at det er et behov for å intensivere arbeidet med å øke bevisstheten rundt risikoen ved å bli solbrent som barn, men også ved å bruke solarium. Videre er det behov for ulike preventive satsinger for å nå de mest ansatte gruppene, som for eksempel personer med lavere utdannelse, menn, samt personer over 70-års alder, som hadde høyest sannsynlighet for mangel på bevissthet om risikofaktorene.

– Vanskelig å finne den gode balansen

Avdelingssjef i Kreftforeningen, Kirsten Haugland poengterer at hun ikke kjenner godt nok til studien. Hun kommenterer derfor på generalt grunnlag.

– En spørreundersøkelse vi gjennomførte 2014 viser at cirka 80 prosent av befolkningen kjenner til sammenhengen mellom soling ute og hudkreft. Selv om vi har blitt bedre til å beskytte oss, kan vi i Norge fortsatt bli flinkere til å nyte solen uten å bli solbrent. Både det å bli solbrent og mye, intens soling over tid øker risikoen for hudkreft, sier Haugland.

– Er grunnen til at vi ligger i verdenstoppen for føflekkreft, at vi ikke forstår alvoret?

– Det kan kanskje være vanskelig for oss solhungrige nordmenn å finne den gode balansen mellom hvor mye sol som er sunt og hva som er for mye. Vi vet hvordan vi kan minske risikoen for denne kreftformen, men fordi vi ønsker mest mulig av solen når den endelig kommer, kan det ofte bli for intenst og føre til solskader.

Les også: Norsk løsning på kreftgåten

Kirsten Haugland, avdelingssjef i Kreftforeningen. Foto:,Kreftforeningen

Studien viser at 63 prosent ikke er klar over risikoen ved å bli solbrent som barn.

– Jo flere ganger vi får for mye sol eller solarium, desto større er risikoen for å få hudkreft. Solbeskyttelse har derfor betydning gjennom hele livet, også for eldre. Sørg likevel for at barn er ekstra beskyttet. Ved at de lærer hva som er bra med solen og hva som er for mye, kan de slippe mange episoder med vond solbrenthet.

Kreftforeningen har siden 2008 jobbet med gode rutiner for solbeskyttelse i barnehager. I dag er over 1.500 barnehager blitt en Solvennbarnehage, som innebærer at de har gode rutiner for solbeskyttelse.

De har også nylig laget en barnevennlig Solreisefilm, som viser hvordan man kan beskytte seg når man er på ferie i solrike land.

Kreftforeningens solvettregler

Kreftforeningen anbefaler å nyte solen med disse solvettreglene, som kan bidra til mindre hudkreft:

1. Ta pauser fra solen – unngå å bli solbrent

Nyt solen, men unngå å bli solbrent og å få mye intens sol – det både øker risikoen for hudkreft og lager rynker og pigmentflekker i huden. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom kl. 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Klær og solhatt beskytter godt. Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Det er viktig at barn lærer gode solvaner – solbeskyttelse er viktig hele livet. De som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15

Skygge og klær beskytter best – solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. I Norge er faktor 15 med UVA-beskyttelse nok for de fleste hvis du smører jevnt og rikelig, en håndfull krem til en hel kropp. I solrike land er høyere faktor og flere pauser nødvendig.

4. Unngå solarium

Solarium øker risikoen for hudkreft, spesielt hvis du har lys hud. Det er 18-årsgrense. Risikoen øker jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner. Tar du solarium rett før solferien kan du likevel bli solbrent ute, fordi huden ikke har fått godt underlag. Dessuten øker du UV-dosen, og dermed kreftfaren.

Mer om

 1. Kreft
 2. Helse
 3. Barn og unge

Flere artikler

 1. Pluss content

  Nytt dataprogram kan avsløre kreft

 2. Pluss content

  Forskere om kreftformene som øker mest: Derfor har føflekkreft eksplodert

 3. Flere nordmenn får påvist føflekkreft: – Bekymringsfullt

 4. Pluss content

  Tok solarium av og til: Silje (28) fikk hudkreft

 5. Pauly (10) får ikke bruke solkrem uten legeerklæring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder