Toppblogger: – Mobilbruken min skal aldri gå foran barna mine

MELK, IKKE MOBIL: Newton-programleder Line Jansrud slik hun ble portrettert av VG Helg rett før lille Mio kom til verden. Hun mener det er bra å oppfordre nybakte foreldre til å legge vekk mobilen. Foto: Jørgen Braastad , VG

Newton-Line om mobilbruk i barseltiden: – Ikke la øyeblikket gå fra deg

De første månedene etter at NRK Newtons Line Jansrud (29) fikk sønnen Mio, var som hun var borte fra verden. Hun hadde ikke energi til å være på mobilen.

 • Guro Hoftun Gjestad
 • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fire år gammel

VG har omtalt at jordmødre på seks sykehus mener nybakte mødres mobilbruk ofte er så høyfrekvent at den går ut over amming og tilstedeværelse for barnet.

I en tid der mye skal dokumenteres og spres via smarttelefonen til sosiale medier, er flere føde- og barselavdelinger fortvilet over den tiltagende mobilbruken.

Bakgrunn: Mobilen rammer mammas amming

Oppdaterer sjelden

De fem månedene som er gått siden NRK Newtons Line Jansrud fikk sønnen Mio, har hun ikke oppdatert Facebook og Instagram mange ganger.

– Jeg blir rett og slett «hugæren» av for mye mobilbruk etter at jeg ble mor, sier Line Jansrud, som også var på jobb da hun fødte. Et kamerateam var nemlig til stede da lille Mio kom til verden, og opplevelsen er vist på NRK.

«Newton»-profilen synes det er bra at nybakte mødre får gode råd og anbefalinger om mobilbruk av jordmødre på norske sykehus.

– Først og fremst for de nybakte foreldrenes egen del vil jeg si at det er lurt å legge fra seg mobilen. Det gjelder å være til stede her og nå, og være her for barnet sitt. Det er så lett at verden bare passerer, uten at du får det med deg. Det er viktig ikke å la øyeblikket gå fra deg, sier Jansrud, som heller ikke er i tvil om at for mye mobilbruk kan skade samspillet mellom mor og barn.

Hun har selv opplevd at når hun filmer den fem måneder gamle sønnen med mobilen når han pludrer, opphører den fine stunden når hun begynner å filme.

– Kanskje nettopp på grunn av filmingen min slutter han å pludre. Jeg merker det selv, det kan være lett å være bortpå mobilen, men jeg prøver å legge den vekk og være bevisst mobilbruken.

Har delt innlegg mens hun ammet

Jansrud får støtte av Anna Rasmussen, som står bak den populære bloggen «Mamma til Michelle». Den 19-årige tobarnsmoren forteller at hun er svært bevisst på hvor mye hun bruker telefonen sin foran barna.

– Mobilen er en stor del av livet mitt som blogger, men jeg forsøker å legge den bort når jeg ikke jobber. Jeg vil ikke at bloggen og jobben min skal gå ut over barna og hverdagen vår, og de skal ikke føle at jeg setter mobilen foran dem, sier Rasmussen til VG.

Hun innrømmer likevel at hun nok har brukt mobilen mens hun ammet.

– Jeg har nok delt et innlegg på bloggen mens jeg ammet, men jeg har ikke brukt mobilen som tidsfordriv. Jeg blogger fire ganger i døgnet og da må det deles, men om det tar meg fem minutter fire ganger i døgnet, så gjør det ingenting, sier Rasmussen.

Les også: Amming reduserer risikoen for fødselsdepresjon

Da Rasmussen fikk sin yngste sønn, William (10 md.), ventet hun et halvt døgn før hun delte nyheten med sine lesere. Å spre den gode nyheten om at han var født til familie og venner, var det foreldrene hennes som tok seg av.

– Jeg ville la datteren min treffe ham først, og fikk foreldrene mine til å dele det med de nærmeste først, sier hun.

TOBARNSMOR: Blogger Anna Rasmussen og barna Michelle og William. Foto: PRIVAT ,

– Det handler om sunn fornuft

I sin omgangskrets mener Jansrud å ha registrert at flere har redusert den påloggede tiden. Etter det første, obligatoriske nyfødt-bildet fra sykehuset, logger de fleste i stor grad av sosiale medier.

– Det handler om sunn fornuft. Småbarnsforeldre har vel alltid hatt noe som har distrahert dem. Tidligere var det kanskje kryssord og strikketøyet som stjal oppmerksomheten vekk fra babyen? Dagens foreldre er generelt veldig bevisste, sier hun.

Rasmussens erfaring er at mange tar opp mobilen altfor mye rundt barna sine.

– Fordi jeg er blogger, antar mange at jeg bruker den mye, og det er derfor jeg har lagt merke til at mødre i mange tilfeller drar opp mobilen, sier 19-åringen.

Les mer: Eksperter: – Dropp fullamming tidligere

Jansrud mener at de som kjenner seg truffet av jordmødrenes oppfordring til nybakte foreldre om å legge vekk mobilen, selv vet at det er på tide å logge av oftere.

– Et forbud mot mobil på norske barselavdelinger mener jeg blir feil. Men kanskje en stillesone hadde vært lurt. Det er jo veldig behagelig å legge vekk mobilen.

– Det er viktig å være klar over at dette er et problem, og det gir andre mulighet til å tenke seg om en ekstra gang før de drar frem mobilen, legger Rasmussen til.

Les også

Flere artikler

 1. Mobilen rammer mammas amming

 2. Pluss content

  Mobilen rammer mammas amming

 3. Pluss content

  Ber nybakte foreldre stresse ned

 4. Slik får du fasiten på det «alle» krangler om

 5. 8 om 8. mars: Barn er verdt mer enn et sykehusdøgn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder