FØR OG NÅ: Torbjørn Rivelsrud (17) fra Sandefjord er en av et økende antall norske barn som har slitt eller sliter med overvekt. Han fikk hjelp, og kvittet seg med 60 kilo på litt over ett år.

FØR OG NÅ: Torbjørn Rivelsrud (17) fra Sandefjord er en av et økende antall norske barn som har slitt eller sliter med overvekt. Han fikk hjelp, og kvittet seg med 60 kilo på litt over ett år. Foto: Privat ,

Fersk WHO-rapport: Slår alarm om fedme blant barn

Torbjørn veide 125 kilo som 15-åring - fikk hjelp

Barn og unge over hele verden blir stadig fetere. Nå slår Verdens helseorganisajon (WHO) alarm, og peker på fedme blant barn som fremtidens største trussel mot helsen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

NYTT LIV: Torbjørn Rivelsrud (17) slet med overvekt i hele barndommen. Nå har han gått ned 60 kilo. Foto: Privat ,

Dette kommer frem i en fersk WHO-rapport, «Ending Child Obesity», som ble publisert i forrige uke. Her oppfordres det innstendig til internasjonalt samarbeid for å møte det stadig voksende problemet.

Fedmeepidemien er så kraftig at den har potensial til å bremse den økende levealderen vi har vært vitne til de siste årene, heter det i rapporten.

Fire menn om sitt liv som overvektig: Kiloenes pris (VG+)

Veide 125 kilo

Torbjørn Rivelsrud (17) fra Sandefjord slet med overvekt gjennom hele barndommen. Med god hjelp har han nå gått ned 60 kilo på litt over et år.

– Jeg tror det er helt riktig som WHO sier, at fedme er det største helseproblemet vi har. Fordi det kan føre til så mange andre sykdommer, som diabetes, hjerte- karsykdommer og psykisk sykdom, sier 17-åringen fra Sandefjord.

Mente Malina (9) veide over normalen: Familien fikk sjokk

Han snakker av erfaring. Selv var han overvektig fra han var syv år til han var 15. På det meste veide han 125 kilo, nå veier han 65.

SLET MED FEDME: Torbjørn Rivelsrud veide 125 kilo på det meste. Her er han 15 år gammel. Foto: Privat ,

– Det var slitsomt å være overvektig på barneskolen, det var til hinder i aktiviteter, likevel var det verre på ungdomsskolen, når kroppen er i forandring og man blir opptatt av jenter og klær og andre ting, forteller Torbjørn.

Han var inne til sin første konsultasjon for fedme allerede som syvåring. Men det var først da han kom til Senter for Sykelig Overvekt (SSO) – seksjon for barn og unge Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold at livet han begynte å endre seg.

Her fikk han god informasjon og tett oppfølging, og i løpet av litt over ett år var han kvitt hele 60 kilo.

– Den viktigste hjelpen var å bli klar over hva som var riktig og feil å spise, sier han.

Les også: Her starter barns overvekt

Måtte gjøre jobben selv

Men han understreker at det er viktig å være motivert, og at den største jobben måtte han gjøre på egen hånd:

– Jeg måtte ta meg selv i nakken og jobbe med viljestyrken, sier han.

Nå har han fått et helt nytt liv, går på skole, er glad og aktiv og ser lyst på fremtiden.

– Hvis jeg ikke hadde gått ned, hadde jeg nok droppet ut, sittet hjemme og vært passiv, blitt syk og energiløs. Men nå er i stedet alt i livet mye bedre, sier han.

Les også: Dette kan mors overvekt gjøre med barnet

Dobling i antall overvektige

WHO mener det nå haster med å sette i gang tiltak mot fedme:


«Det er et presserende behov for å handle nå, for å forbedre helsen til dagens unge og til den neste generasjon», står det i rapporten.

Forekomsten av fedme blant spedbarn, barn og ungdom stiger over hele verden.

I 2014 var 41 millioner barn under fem år overvektige, viser tall fra WHO, mens enda flere står i fare for å utvikle fedme.

De siste årene har problemene vist seg å være større i land med lav – eller mellominntektsland enn i høyinntektsland.

Som eksempel kan nevnes Afrika, hvor antall overvektige barn omtrent har doblet seg siden 1990, med en økning fra 5.4 millioner til 10.3 millioner.

Mange barn vokser i dag opp i miljøer som gir grobunn for vektøkning og fedme, med usunn mat, for liten fysisk aktivitet, og for mye tid sittende ved en skjerm.

WHO-kommisjonens mål er å gi retningslinjer til myndigheter over hele verden slik at man forhindrer barn og unge fra å utvikle fedme, og å identifisere og behandle fedme hos dem som sliter med dette.

Les også: Når småen blir for stor

– Et kraftig signal

Rapporten understreker at selv om problemet har vært trukket frem tidligere, har prosessen med å gjøre tiltak gått altfor tregt.

JOBBER MED OVERVEKT: Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved Senter for Sykelig Overvekt (SSO) – seksjon for barn og unge Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, mener WHO-rapporten er et sterkt signal til verden om å ta fedme blant barn på alvor. Foto: VG ,

– Det er et veldig kraftig signal fra WHO at de faktisk velger å trekke ut fedme som det største helseproblemet vi står overfor, og lage en egen rapport om temaet. Det forteller noe om at dette er et globalt problem som tas på største alvor, sier Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved Senter for Sykelig Overvekt (SSO) – seksjon for barn og unge Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold.

Les også: Hver sjette åtteåring er for tykk!

Hun får støtte av postdoktor og fedmeforsker Pétur Benedikt Júlíusson ved barneklinikken ved Haukeland universitetssykehus i Bergen:

– Det er et kjempeproblem WHO tar opp, fordi barnefedme ikke forsvinner så lett. De fleste barn som sliter med vekt, blir også overvektige som voksne, sier han.

Ekspert: Fedme-tilbakemeldinger kan føre til spiseforstyrrelser

Derfor mener han forebygging eller det å gripe inn tidligst mulig er viktig.

WHO peker på en rekke områder hvor man bør sette inn ressurser for å bekjempe fedme. Blant disse er å innføre skatt på brus og andre sukkerholdige drikkevarer, en såkalt «sukkerskatt».

FOREBYGGING: Ifølge postdoktor og fedmeforsker Pétur Benedikt Júlíusson ved barneklinikken ved Haukeland universitetssykehus i Bergen er forebygging det viktigste når det gjelder barnefedme. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

– Flere internasjonale studier viser at dette er et effektivt virkemiddel, men foreløpig har det ikke vært vilje i Norge til å innføre dette, sier Samira Lekhal.

Like viktig mener hun det er å få til et bredere samarbeid med matvareindustrien for å fremme sunn og bærekraftig mat.

Leder i Stortingets helse og omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos (Frp), har liten tro på avgifter for å hindre folk i handle noe de har lyst på.

– Da tror jeg avgiften må bli svært høy. Man styrer ikke folks handlemønster med avgifter, slik som før i tiden. Salget av sukkerholdig brus er uansett på vei ned, påpeker hun.

Hun understreker at fedme blant barn er et tema som stadig tas opp på Stortinget, og at det er satt i gang en rekke tiltak landet rundt.


– Jeg har tro på mer åpenhet rundt problemet, og at det skal være lov å snakke om at man er overvektig, uten å blande det med skjønnhetstyranniet. Det handler om helse, og jeg tror vi er tjent med å tørre å være ærligere, sier Kjønaas Kjos.

Blant andre viktige tiltak som nevnes i rapporten er bedre informasjon om forebygging og utviklingen av en god behandling av barn som allerede lider av fedme.

Også norske barn sliter med overvekt:

Siden 1970 er antall barn med overvekt og fedme mer enn tredoblet. Ifølge Folkehelseinstituttet er 19 prosent av alle norske åtteåringer overvektige. Dette kom frem i en studie av barns vekt fra 2014.

– Selv om Norge scorer lavere enn mange andre land, er det av stor betydning at vi forebygger og behandler på riktig måte, sier Samira Lekhal.

Les også: Norske menn stadig fetere!

Nytt samarbeid

SUNNE VALG: Tilgang på masse frukt og grønt er viktig for å hindre at barn blir overvektige. Barna på Lilleborgen barnehage liker frukt f.v: Mathea, Rafael, Jon, Inga, Caroline, Mikkel Foto: Maria Gosse , VG

Her i landet er det nylig startet et samarbeid mellom ulike helseinstanser for å øke kunnskapen om overvekt hos barn blant helsepersonell, etter initiativ fra Senter for Sykelig overvekt.

Her er fagpersoner fra både primær- og spesialisthelsetjenesten representert, samtlige helseforetak er med, i tillegg til sentrale forskere på området. Helsedirektoratet er også samarbeidspartner.

– Målet er å få til en helhetlig og systematisk opplæring av hvordan forebygge, utrede og behandle overvekt hos barn og unge. Målgruppen er først og fremst helsepersonell, men vi jobber også med å lage kurs for andre faggrupper som ansatte i skole og barnehage, sier Samira Lekhal.

Les også: Overvekt starter i barnehagen!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder