Coca-Cola ville stanse Gro

Publisert: Oppdatert: 22.04.03 08:05

Del saken på:

Lenken er kopiert
HELSE

(VG Nett) I morgen er Gro Harlem Brundtland i Roma for å holde talen de amerikanske sukkergigantene ville stanse.

I et brev VG Nett har fått tilgang til, ber sukkerindustrien den amerikanske helseministeren Tommy G. Thompson personlig om å gripe inn overfor Gro Harlem Brundtland for å få stoppet hennes pressekonferanse i Roma onsdag 23. april.

På pressekonferansen skal WHO-sjefen presentere en rapport om diett og ernæring. Rapporten anbefaler at sukkerinntaket minimaliseres til maksimum ti prosent av det daglige kaloriinntaket.

«Helseminister, din personlige inngripen i disse forholdene vil bli verdsatt. Dersom det ikke gjøres noe, vil utkastet til denne misforståtte anbefalingen bli offisiell WHO-policy når det blir offentlig presentert i Roma av WHO og FAO 23. april,» heter det i brevet.

«Vi ber deg kontakte WHOs direktør Dr. Gro Harlem Brundtland, den påtroppende WHO direktøren Jong-Wook Lee, og FAOs direktør Dr. Jacques Diouf og be om at utkastet til rapporten fjernes fra WHOs nettsider og pressekonferansen stoppes,» heter det i brevet til den amerikanske helseministeren.

Truer med å trekke støtte

Brevet er underskrevet av USCIB, en lobbygruppe som drives av store multinasjonale amerikanske selskaper som Coca-Cola og Pepsi. Også den amerikanske sukkerindustriens organisasjon er blant organisasjonene bak brevet.

Sukkerindustrien har de siste ukene også sendt flere brev til WHO.

Blant annet har den mektige organisasjonen truet med at den vil oppfordre kongressen til å trekke tilbake sin støtte på 406 millioner dollar.

- De har sendt flere brev til oss og den amerikanske administrasjonen for å forsøke å stanse rapporten. Men rapporten er basert på solid faglig grunnlag. Vi lanserer den på onsdag, sa Gro Harlem Brundtlands presserådgiver David Porter til VG Nett mandag.

Han mente industriens argumenter ikke er vitenskapelig holdbare, men at de forsøker å presse WHO økonomisk for å få stanset rapporten.

- Ren desperasjon

- Vi tror dette er ren desperasjon, sier han.

WHO avviser sukkerindustriens kritikk på det sterkeste. Porter sier til VG Nett at 30 uavhengige eksperter har sett på vitenskapelige fakta og at rapportens konklusjon er i tråd med 23 nasjonale rapporter som har satt et gjennomsnittlig mål på 10 prosent av kaloriinntaket.

- Feilernæring er et av verdens største helseproblemer. Vi regner med at 60 prosent av for tidlige dødsfall skyldes feilernæring, sa Porter.

Det er ventet at Gro Harlem Brundtland vil ta opp noen av de samme argumentene i sin tale i Roma. VG Nett klarte mandag kveld ikke å komme i kontakt med den norske WHO-sjefen.