KLAR TENDENS: Yngvar Åsholt, kunnskapsdirektør i NAV, ser en veldig sterk vekst i uføretrygdinger av 18-åringer med sterke funksjonshemninger. Foto: Jan Petter Lynau

Ny NAV-rapport: Derfor er det en dobling av antall unge uføre

Antall unge uføretrygde under 30 år har økt kraftig. Årsaken er blant annet at flere lever lenger med alvorlige misdannelser, det viser en gjennomgang fra Arbeids- og velferdsdirektoratet.

 • Shazia Majid

Artikkelen er over to år gammel

Medisinske fremskritt er en av de viktigste årsakene til at det har vært en dobling i unge uføretrygdede de siste ti årene.

I tillegg skyldes økningen at flere får avklaring på om de kan forsørge seg selv tidligere. Dette skyldes endringer i regelverket.

Det viser en fersk analyse fra Arbeids- og velferdsdirektoratet. Den største økningen i unge uføretrygdede har skjedd blant 18-åringer.

«Psykisk utviklingshemming, medfødte misdannelser og kromosomavvik er de viktigste medisinske årsakene til at uføretrygd innvilges før fylte 20 år», står det i rapporten. Særlig trekkes det frem en sterk vekst i lidelser som autisme og Aspergers syndrom.

– Vi ser en veldig sterk vekst i personer som fyller 18 år og har betydelige funksjonshemninger. Vi så dette i analyser tidligere, men den nye rapporten viser trenden mye klarere, sier Yngvar Åsholt, kunnskapsdirektør i NAV til VG.

les også

NAV: Antallet unge uføre øker

– Frikjennelse av ungdom

Unge uføretrygdede utgjør en minimal andel av befolkningen. Andelen er 1,7 prosent. Dette tallet hadde vært enda lavere, 1,4 prosent, dersom tilgangen av 18-åringer ikke hadde økt etter 2000.

Dette settes i sammenheng med medisinske fremskritt som har ført til at flere overlever for tidlige fødsler, og flere lever lenger for eksempel med kromosomavvik.

Begge tilstandene kan føre til kognitive begrensninger og en økt forekomst av alvorlige psykiske lidelser, ifølge rapporten.

– Slik det kommer frem i de nye tallene fra NAV er det ganske tydelig at det ikke er latskap og sløvhet som ligger bak økningen i antall unge uføre, sier Berit Therese Larsen, interessepolitisk leder ved Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

– Slik sett er denne rapporten er frikjennelse av ungdom. Det ser ikke ut til å være grunn til å mistenkeliggjøre denne gruppen, slik vi har sett i debatten de siste årene, sier Larsen.

FOR MANGE: Arbeidsminister Anniken Hauglie har lest rapporten og mener at antall unge uføre er for høyt. Foto: Helge Mikalsen

– Krevende å komme ut i vanlig arbeid

– En høy andel av dem som blir uføre i ung alder har alvorlige diagnoser som gjør det svært krevende å komme i ordinært arbeid, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

Samtidig understreker hun at det er for mange unge på uføretrygd.

– De unge utgjør en liten andel av alle uføretrygdede, men økningen gir likevel grunn til bekymring. Antall unge uføre er for høyt og må ned, sier arbeidsministeren.

Det er flere unge menn enn unge kvinner som uføretrygdes som 18-åring. Diagnosedataene tyder på at disse i mye større grad enn unge kvinner uføretrygdes for nevroser og atferdsforstyrrelser.

les også

Ber om strengere behandling av NAV-ere

Alvorlige psykiske lidelser

NAV har i sin gjennomgang slått sammen tallene for både uføretrygdede og de som har vært på ordningen tidsbegrenset uføretrygd.

En del av forklaringen på at flere unge mottar uføretrygd har også sammenheng med at det er blitt strammet inn på ytelser. Det er mer tidsbegrensning, raskere oppfølging og raskere ut i arbeid. Flere rekker da å få en uføretrygd før de fyller 30 år.

-Det betyr at vi får avklart tidligere om ikke er i stand til å jobbe og har krav på uføretrygd. Det behøver ikke å være et samfunnsmessig problem. Dette kan være personer som også ville fått trygd på et senere tidspunkt, sier Åsholt.

-Det er flere de siste årene, spesielt i gruppen 25–30 år med ganske alvorlige psykiske diagnoser, som får uføretrygd, og det bekymrer oss, sier han.

les også

NAV-direktør vil ha slutt på «naving»

les også

Refser Norge i ny OECD-rapport

– Kan ikke snike deg til uføretrygd

– Ungdommer er blitt beskyldt for å være late og drive med «naving». Vil du si analysen frikjenner mange av dem?

– Det er ikke lett å få uføretrygd i Norge. Spesielt for ungdommer. De følges tett opp og vi prøver lengst mulig for å se om de kan komme i jobb. Å få uføretrygd er ikke noe du kan velge, eller snike deg til, sier kunnskapsdirektøren.

Samtidig understreker han at det er viktig å sette i verk tiltak slik at færre over tid havner på trygd, men heller kan være i jobb.

les også

Eriksson vil ha et bedre Nav og færre «navere»

Varig tilrettelegging

Arbeidsministeren vil legge bedre til rette for at flere utsatte grupper kan delta i arbeidslivet. Derfor har regjeringen tatt initiativ til en bred inkluderingsdugnad for å få flere over i arbeid og aktivitet, ifølge Hauglie.

– I Jeløy-plattformen har regjeringspartiene signalisert at man ønsker å styrke ordningen med varig tilrettelagt arbeid, som er et tilbud om tilrettelagt arbeid for uføretrygdede med behov for spesiell tilrettelegging og tett oppfølging, sier Anniken Hauglie.

-Jeg håper vi over tid kan snu trenden. Det er ikke noe quick fix for det. Det krever veldig stor innsats. Vi må blant annet gis hjelp til å bygge opp tilbud som kombinere innsats fra helsemyndigheten og arbeidsmarkedsmyndighetene slik at flere kan komme i arbeid, sier Yngvar Åsholt.

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Trygd
 3. Sykefravær
 4. Nav

Flere artikler

 1. Pluss content

  Halfdan (23) er ufør: – Det var en byrde å få stempelet

 2. Tajik utfordrer arbeidsministeren om unge uføre: Dette må du bare fikse!

 3. Krever NAV-kraftløft mot uføre

 4. – Statsbudsjettets tristeste nyhet: 25 000 flere på uføretrygd

 5. Helsedirektoratet med omfattende kartlegging: Foreslår store endringer etter Tolga-saken

Fra andre aviser

 1. Antall unge uføre er for høyt og må ned. Men Arbeiderpartiets jobbgaranti er nok en garanti uten innhold.

  Aftenposten
 2. Får ikke flere uføre i jobb og får ikke flere uføre til å jobbe på si

  Aftenposten
 3. Å leve med sykdom eller kroniske plager kan gi en tilleggskompetanse arbeidslivet trenger

  Aftenposten
 4. 1 av 10 mottar uføretrygd. Men bak tallet skjuler det seg svært store forskjeller.

  Fædrelandsvennen
 5. 1 av 10 mottar uføretrygd. Men bak tallet skjuler det seg svært store forskjeller.

  Aftenposten
 6. Data fra 56.000 gravide: Syv av ti valgte å fortsette svangerskapet etter funn av sykdom og avvik hos fosteret

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder