BEKYMRING: Statens Legemiddelverks Bivirkningsrapport sier det er bekymring rundt bivirkningsmeldinger knyttet til grønn te. Foto: Illustrasjonsfoto: Aftenposten

- Fikk leverskader av grønn te-ekstrakt

Antallet bivirkninger fra kosttilskudd øker

(VG Nett) Antallet meldte bivirkninger fra kosttilskudd og naturlegemidler er nesten doblet fra 2008 til 2009.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Ifølge Statens Legemiddelverks Bivirkningsrapport 2009 offentliggjort i går så er det knyttet bekymring til bruken av grønn te-ekstrakt (Camellia sinensis) i kosttilskudd, etter flere meldinger om leverskader.

- Det er meldinger både i Norge og andre land om at man kan få leverskade i samband med bruk av grønn te. Det er ikke snakk om å drikke grønn te på vanlig måte, men mer konsentrerte ekstrakter, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til VG Nett.

Les også:22 kvinner fikk blodpropp av p-pillene sine i fjor

I rapporten går det frem at tre personer i fjor fikk leversykdom fremkalt av forgiftning, der man mistenker grønn te-ekstrakt som årsak.

- Det knyttes opp til forskjellige kurer - slankekurer og rensekurer og slike ting. Vårt råd er i all enkelhet at man skal nyte grønn te som akkurat det - og ikke noe annet, sier Madsen.

I rapporten fra Legemiddelverket står det:

«Produkter med ekstrakter av grønn te (Camellia sinensis) har også vært knyttet til leverbivirkninger over flere år. I 2009 mottok RELIS tre bivirkningsmeldinger på toksisk leversykdom der produkter som inneholder blant annet ekstrakt fra grønn te er mistenkt».

- Grønn te er sunt

Daglig leder av helsekostbutikken X-life på nett, Lasse Christoffersen, sier de bare har gode erfaring med salg av grønn te-ekstrakter.

- Alt er skummelt hvis man svelger en hel boks av det, men så lenge man følger anbefalt dosering har jeg ikke funnet noen grunn til at det er farlig for friske personer. I utgangspunktet er jo grønn te sunt, sier Christoffersen til VG Nett.

Les også:Mener grønn te kan hindre brystkreft

Han understreker også at det selges svært store mengder av grønn te-ekstrakt i Norge, slik at han mener antallet bivirkninger i forhold til brukere er svært lavt.

- Grønn te-ekstrakt brukes som hovedingrediens i alt av fettforbrenningsprodukter, så det er ekstreme mengder som blir solgt i Norge og verden over. Det er greit å sette det litt i perspektiv, sier Christoffersen.

Du kan selv melde inn bivirkninger avmedisiner her

Han er derimot opptatt av at alle som kjøper kosttilskudd, følger doseringen.

- Det gjelder alt man skal ta av kosttilskudd, at man leser på boksen og tar anbefalt dosering, sier Christoffersen.

Les også:Varm te kan øke kreftrisiko

- Leger og pasienter må snakke sammen

Totalt sett er det meldt om 52 bivirkninger fra kosttilskudd og naturmidler i Norge mot 31 i 2008. 26 bivirkninger i fjor anses som alvorlige.

- Det er et veldig viktig poeng at pasienter, og særlig de som er i en faresone, snakker med legen sin om de forandrer kostholdet og begynner med kosttilskudd, slik at legen er orientert om det og kan ta en ekstra blodprøve for å sjekke om alt er bra, sier Madsen.

Les også:Advarer mot urter i kosttilskudd

Han sier enkelte pasienter skal være ekstra oppmerksomme på at det de kjøper som tilskudd eller diverse naturkurer kan skape problemer med andre medisiner de går på.

- Pasientene som vi ber være spesielt forsiktige med kosttilskudd er pasienter med epilepsi, som har gjennomgått organtransplantasjon, de som bruker blodfortynnende legemidler, pasienter som får behandling for kreft og pasienter som bruker svært mange legemidler samtidig, sier Madsen.

VitaePro nevnt i bivirkningsrapport

Også det mye omtalte kosttilskuddet VitaePro er nevnt spesifikt i Legemiddelverkets rapport.

En person som gikk på blodfortynnende medisiner fikk problemer etter at vedkommende begynte med kosttilskuddet, og en annen pasient med epilepsi fikk økt frekvens på anfallene etter bruk av kosttilskuddet, noe som stanset da vedkommende sluttet med det.

- Vi har en melding i 2008 og en i 2009 som er knyttet til Vitae Pro, hvor pasienten har fått sterkere blodfortynning sammen med Marevan, og det understreker for så vidt en av de tingene som vi alltid sier: Pasienter som bruker Marevan bør alltid snakke med legen sin før de begynner med nye kosttilskudd og naturmidler, sier Madsen.

Les også:Rekordmange bivirkninger i 2009

Marevan er et legemiddel som tynner ut blodet, men blodfortynningen kan påvirkes av naturlegemidler og kosttilskudd.

- Det er vanskelig å vite hvordan slike preparater virker på blodfortynningen. Å få for sterk blodfortynning er en alvorlig sak som kan gi komplikasjoner som alvorlige blødninger, sier avdelingsoverlegen.

Informasjonssjef i VitaePro, Frode Nakkim, sier at de ber personer som går på reseptbelagte medisiner snakke med lege før de tar kosttilskudd.

- Det er viktig å si at det ikke er rapportert noen bivirkninger på bruk av VitaePro. Dette er to enkeltstående tilfeller der det er interaktivitet med reseptbelagte medisiner, og på våre esker står det at lege bør kontaktes ved bruk av kosttilskudd og reseptbelagte medisiner, sier Nakkim til VG Nett.

- Liten tradisjon i Norge

Madsen sier at de i tilfeller der de får mange meldinger om bivirkninger av kosttilskudd vil vurdere å kontakte produsenten i samråd med mattilsynet, men understreker viktigheten av at både leger og pasienter snakker om kosttilskuddbruk.

- Man må være åpne om bruken av dette her, og der er vi ikke særlig flinke i Norge. Vi har liten tradisjon for det, og norske pasienter og leger er ikke flinke nok til å snakke med hverandre her. Pasientene må fortelle det til legen, og legen må huske på å spørre. Det skal være like naturlig å spørre om naturmidler som andre medisiner når man tar i mot en pasient, sier Madsen.

Det var også meldt inn fire bivirkninger etter bruk av middelet Fortodol, som ble trukket av markedet 26. januar 2009, etter å ha gitt alvorlig leversvikt i Norge og Sverige.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder