SAMMENHENG: Kreftforskere mener det kan være sammenheng mellom kreft og inntak av sukkerdrikker. Foto: SCANPIX

Brus kan gi økt fare for kreft

(VG Nett) En ny studie viser at de som drikker brus to eller flere ganger i uken, har større sjanse for å utvikle bukspyttkjertelkreft.

Mette-Line Gynnild
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Det er lett å skylde på sukkeret, men de som drikker brus, lever som regel et litt mer usunt liv enn andre. Det rapporterte forskere ved universitet i Minnesota som har ledet selve studien.

For øvrig hadde ikke de som drakk fruktjuice like stor risiko til å utvikle denne dødelige krefttypen.

- Den høye mengden av sukker i brus kan øke insulinnivået i kroppen, noe vi tror bidrar til at kreftcellene i bukspyttkjertelen vokser, sa Pereira i en uttalelse.

87 prosent større sjanse

Forskerne skal ha fulgt over 60.000 menn og kvinner i Singapore gjennom denne helseundersøkelsen i over 14 år.

I løpet av den tiden hadde 140 personer fått kreft i bukspyttkjertelen, og de som drakk brus to eller flere ganger i uken hadde 87 prosent større sjanse for å bli blant dem som utvikler den uvanlige kreftsykdommen.

Og Pereira tror disse resultatene kan settes i sammenheng flere steder i verden.

- Singapore er et rikt land med gode helsetjenester, hvor favorittgjøremålet er å spise og handle. Derfor bør funnene kunne relateres til andre vestlige land, sier han.

Advarer mot brusdrikking

Professor ved universitetet i Oslo, Kaare R. Norum, fremhever at studien er publisert i et anerkjent tidsskrift og av et internasjonalt kjent forskerteam. Han mener derfor at resultatene bør derfor tillegges stor betydning.

- Men hvordan sukkerholdige brusdrikker mulig kan føre til kreft i bukspyttkjertelen, er ikke klarlagt, og er også vanskelig å forstå ut i fra dagens viten.

- Resultatene av denne ferske undersøkelsen gir oss imidlertid enda en grunn til å advare mot stort forbruk av brus. Kreft i bukspyttkjertelen er en av de farligste kreftformer vi kjenner til, sier Norum til VG Nett.

Skeptisk til resulatetene

Susan Mayne ved kreftavdelingen på Yale University i Connecticut er derimot litt skeptisk til forskningen.

- Selv om denne studien fant en risiko, er funnene basert på et relativt lavt antall tilfeller, og det er fortsatt uklart om det er en årsakssammenheng eller ikke, uttalte Mayne.

- Brusforbruket i Singapore var kombinert med en rekke andre helseskadelige vaner, som røyking og inntak av rødt kjøtt, og det er derfor umulig og kontrollere.

Andre studier har tidligere knyttet bukspyttkjertelkreft til rødt kjøtt, spesielt brent eller forkullet kjøtt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder