LYSBEHANDLINGEN: Slik ser det ut når pasientene behandles med PCI-teknologien. Foto: Fredrik Solstad/ VG

Dreper kreften med ny lys- teknologi

Pasient overlevde mot alle odds

Kreftsvulster faller av under test på menn esker

LONDON (VG) Kreftsvulstene forsvinner med en ny norskutviklet teknologi. - Oppsiktsvekkende, sier kirurgen som leder den første studien på mennesker.

  • Ingunn Leine
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Produktet som det norske firmaet PCI Biotech står bak, har nå blitt prøvd ut på mennesker for første gang, i en såkalt fase I-studie.

Les også:To av tre overlever kreft

En av verdens fremste eksperter på bruk av medisinsk lysteknologi, kirurgen Colin Hopper ved University College Hospital i London, har ledet studien.

- Vi ble svært overrasket da vi så effekten av denne teknologien. Kreftsvulstene ble nærmest svarte og falt av foran øynene på oss, sier Colin Hopper.

Les også:Trekker påstand om kreft etter lege-dødsfall

Hopper utdyper at svulstene umiddelbart ble mørkrøde og brune, for deretter å bli svarte og forsvinne i løpet av en eller flere uker. Syv pasienter med ulike typer kreftsvulster har så langt testet behandlingen.

- Alle kreftsvulstene vi har behandlet har forsvunnet, sier Hopper.

- Svært merkelig

RESULTATER: PCI Biotech har i museforsøk vist at ulike legemidler mangedobler effekten når de brukes sammen med det lyssensitive produktet Amphinex og rødt laserlys. Foto: Fredrik Solstad/ VG

Den anerkjente kirurgen mener dette er svært oppsiktsvekkende resultater i en fase I-studie. Når en ny kreftbehandling testes ut på mennesker for første gang er det primært for å sjekke at behandlingen tåles uten for store bivirkninger. Testpersonene er som regel dødelig syke og i utgangspunktet gitt opp av legene. Først i fase II-studiene sjekker man om behandlingen faktisk virker.

Les også:Norge på hudkrefttoppen

- Vi startet derfor på en svært lav dose og ventet ikke å få noen effekt. Det var derfor svært merkelig og uventet å få de resultatene vi fikk, men på en veldig god måte, sier Hopper.

Den aller første pasienten som testet behandlingen skal kun ha vært forespeilet noen få uker igjen å leve. Han fikk behandlingen i august i fjor og lever fortsatt.

- Det er ikke noe håp om at han skal bli kurert, men han har fått mer tid med familien og kunne til og med delta i sønnens bryllup for en tid tilbake, forteller Hopper.

Et gjennombrudd

Bruk av rødt laserlys er allerede godkjent og i bruk innenfor noe som kalles PDT- teknologien (photo dynamic therapy) og ulike selskaper har produkter som virker sammen med lyset.

- Den store forskjellen mellom vår teknologi og PDT er at vi i tillegg forsterker effekten ved å hjelpe legemidler inn i cellen. PDT- behandling dreper kun celler, sier Per Walday, administrerende direktør i PCI Biotech.

Colin Hopper som bruker PDT som standard behandling av kreftpasienter i dag, sier PCI-teknologien ser ut til å være bedre.

- Vi får bedre effekt med mindre lys. Det fører til at vi ikke skader nervene i området vi lyser på og det er svært viktig, sier Hopper.

PCI Biotech har i museforsøk vist at ulike legemidler mangedobler effekten når de brukes sammen med det lyssensitive produktet Amphinex og rødt laserlys. I dette forsøket er teknologien testet sammen med cellegiften Bleomycin. Foreløpig er det ikke registrert vesentlige bivirkninger av lysbehandlingen.

- Konseptet med å gjøre svulstene mer sensitive for cellegift i kombinasjon med litt lys, er virkelig et gjennombrudd, sier Hopper.

Radiumhospitalet

Per Walday, administrerende direktør i det norske selskapet PCI Biotech, er svært glad for de foreløpige resultatene. Det er professor Kristian Berg og en gruppe ved Radiumhospitalet som har utviklet teknologien.

Resultatene av de foreløpige studiene er publisert i en rekke tidsskrifter.

- Vi har stor tro på denne teknologien. Samtidig må jeg understreke at det foreløpig er testet ut på få pasienter. Vi trenger flere og større studier før produktet kan bli godkjent for bruk i standard behandling, sier Walday.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder