IKKE GJØR DETTE: En vanlig skje er ikke et presist måleinstrument til å måle medisin med. Foto:MICROSTOCK,

Advarer mot feildosering: Legemiddelverket: – Ikke gi barna medisin med skje

Dosen kan tredobles

Også reseptfritt må måles presist

Foreldre har en tendens til å bruke vanlige kjøkken-skjeer når de skal måle hvor mye medisin barna skal ha. Det kan føre til feildosering, advarer Legemiddelverket.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det har skjedd tilfeller i Norge hvor barn har fått overdoser av medisiner fordi foreldre slurver med målingen. Det er gjerne fordi foreldrene har en feiloppfatning om at en teskje, en barneskje og en spiseskje har en bestemt størrelse, og at de kan bruke den i stedet for et målebeger. Slik er det ikke, sier medisinsk fagdirektør og overlege i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til VG.

Han forklarer at uansett hvilken medisin eller kosttilskudd det er snakk om, bør det måles presist.

– Man risikerer at barnet får en underdose eller overdose dersom man bruker en skje til å måle med. All god medisinsjekk tilsier at flytende medisiner til barn skal doseres i målebeger eller målesprøyte, sier Madsen.

Reseptfritt må også måles presist

Han presiserer at punktligheten også gjelder for reseptfrie midler som hostesaft, flytende vitamintilskudd og lignende.

Ifølge Giftsentralen kan alle legemidler ha bivirkninger, og man skal derfor aldri overskride den forskrevne dosen. Legemidler som selges reseptfritt regnes for å være relativt trygge å bruke for de fleste, men også for slike legemidler er det svært viktig å ikke overskride den anbefalte dosen.

Men ved bruk av reseptbelagte legemidler bør man være ekstra nøye.

– Det finnes en del legemidler til barn som må doseres veldig nøyaktig. Medisinene har som oftest en god sikkerhetsmargin, men ikke alle. Det er bare å vende seg til å være nøyaktig med målingen, sier Madsen.

Han tror at disse «cirka-målingene» med skje kommer av at det ofte brukes i baking. Det skal ikke av den grunn også brukes ved medisin-måling.

– I gamle dager fulgte det også med måleskjeer i medisinforpakningene. Det kan ha bidratt til at mange tror at skjeer er et presist måleinstrument, sier Madsen.

Amerikanske leger advarer - kan tredoble dosen

Ifølge nettavisen Daily Mail advarer amerikanske leger mot at titusenvis av barn ender opp i akuttmottak som følge av overdoser hvert år. Årsaken er veldig ofte feildosering eller uklar doseringsinformasjon.

EKSPERT: Overlege Steinar Madsen. Foto:Jørgen Braastad,VG

American Academy of Pediatrics (AAP) har kommet med nye retningslinjer blant annet for å unngå at foreldre og helsepersonell gir barn medisiner målt via. vanlige skjeer.

– Selv om vi vet at måleinstrumenter er tryggere og mer nøyaktig, er det fortsatt mange leger som skriver resepter med skje-dosering. Noen foreldre bruker husholdningsskjeer for å måle medisinene, og det kan føre til farlige feil, sier hovedforfatteren av de nye AAP-retningslinjene og barnelege, Ian Paul, til Daily Mail.

Han sier at man kan risikere å tredoble dosen dersom man for eksempel bruker en spiseskje i stedet for en teskje.

Anbefaler oral sprøyte

AAP mener at doseringskoppen som ofte ligger sammen med medisinen egentlig bare bør brukes til å helle ut medisinen, og deretter skal man ideelt sett dosere medisinen med en oral sprøyte.

Det er reseptbelagte legemidler som morfin og kodein som presenterer størst risiko ved overdose.

Flere medisin-problemer

VG har også vært i kontakt med Giftinformasjonen. Seniorrådgiver Anita von Krogh sier at de kjenner til flere problemer med barn og medisinering:

1. Foreldrene har et urutinert forhold til milliliter og blander for eksempel 2.5 ml og 25 ml og gir derfor 10 ganger dosen.

2. Legemidlene smaker som godteri, og barna spiser alle tablettene de kommer over.

3. Forveksling av legemidler, og dermed at barna får voksenlegemidler eller andre legemidler de ikke skal ha.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder