ASSISTERT: Ved IVF-behandling tas egg ut fra kvinnens eggstokker og befruktes med sperm i et laboratorium. Så settes det befruktede egget inn i kvinnens livmor igjen. Foto: Ben Birchall , AP

Britisk forskning: Kvinner som får assistert befruktning får oftere eggstokkreft

Norsk professor: En bekymring som har bølget frem og tilbake i 20-30 år

Forskere ved University College London sier de ikke kan
utelukke at selve IVF-behandlingen kan være kreftfremkallende.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kvinner som gjennomgår assistert befruktning, såkalt in vitro fertilisering (IVF), har over 35 prosent større sjanse for å få eggstokkreft enn andre kvinner. Det viser en omfattende studie gjort av forskere på University College London, skriver The Telegraph.

Forskerne understreker at grunnen til at forekomsten er høyere hos kvinner som gjennomgår assistert befruktning kan skyldes underliggende helseproblemer hos disse kvinnene. Likevel mener de studien viser at det ikke kan utelukkes av selve IVF-behandlingen kan være årsaken.

Les også: Blodprøve kan oppdage eggstokkreft tidligere

Kun eggstokkreft

– Sammenlignet med andre britiske kvinner i samme alder, fikk ikke kvinnene som gjennomgikk IVF-behandling oftere brystkreft eller livmorskreft enn andre. Men de fikk oftere eggstokkreft, sa professor Alastair Sutcliffe da han presenterte studien i Baltimore.

Funnene viser ifølge professoren at disse kvinnene hadde størst sjanse for å få eggstokkreft de første tre årene etter å ha gjennomgått assistert befruktning. Mest utsatt er unge kvinner.

– De fleste analysene vi har gjort, antyder at den økte sjansen for eggstokkreft skyldes underliggende helseproblemer hos kvinnene som gjorde at de trengte assistert befruktning i utgangspunket. Men noen analyser antyder samtidig at det kan være mulig at selve behandlingen har skylden, sier Sutcliffe.

Les også: Sier nei til assistert befruktning for single kvinner

Ved IVF-behandling tas egg ut fra kvinnens eggstokker og befruktes med sperm i et laboratorium. Så settes det befruktede egget inn i kvinnens livmor igjen. For å kunne ta ut eggene, gis kvinnene medisiner for å sørge for at kroppens naturlige eggproduksjon øker, og det er denne behandlingen man frykter kan være kreftfremkallende.

I undersøkelsen har forskerne gått gjennom samtlige IVF-behandlinger som ble loggført i Storbritannia mellom 1991 og 2010, noe som omfattet over 250.000 kvinner.

Fra 2010: Babyboom etter assistert befruktning

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ANERKJENT: Studien er utført av forskere ved University College London. Foto: Carl Court , AFP

Mener oppfølging må vurderes

Ifølge The Telegraph har også tidligere studier antydet at kunstig stimulering av eggstokkene kan øke sjansene for kreft, men disse studiene har vært omstridte. Nå mener britiske helseeksperter at funnene i den ferske studien er alvorlige nok til at man nå bør vurdere om kvinner som har gjennomgått IVF-behandling rutinemessig skal sjekkes for eggstokkreft i etterkant.

– Jeg mener vi bør vurdere om disse kvinnene burde få tilbud om oppfølging og kreftsjekker i etterkant av behandlingen, sier doktor Adam Balen, som er professor i reproduktiv medisin ved Universitetet i Leeds, til avisen.

PROFESSOR: Ole-Erik Iversen jobber ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus. Foto: Frode Hansen , VG

Selve om forekomsten av eggstokkreft er høyere blant kvinner som hadde fått IVF-behandling, er sjansene fremdeles ganske små. Kun 15 av 10.000 kvinner som har gjennomgått assistert befruktning får eggstokkreft. For den jevne befolkning er tallet 11 av 10.000 kvinner.

– Ikke overraskende

Professor Ole-Erik Iversen ved kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus sier at han ikke har sett studien fra University College London ennå, men mener resultatet ikke er overraskende.

– Generelt kan man si at dette har vært en bekymring som har bølget frem og tilbake i 20-30 år. Ved IVF-behandling stimulerer man eggstokkene kraftig, og slik stimulering av ethvert type vev kan føre til økt celledeling, sier Iversen til VG.

Han understreker at det har vært gjort mange studier på sammenhengen mellom IVF-behandling og eggstokkreft tidligere, og at flertallet har konkludert med at det ikke er noen sammenheng.

– Samtidig virker hypotesen fornuftig og resultatet er plausibelt. Det kommer fra et anerkjent forskningsmiljø, og de har et robust datagrunnlag. Men resultatet kommer ikke som noe stort sjokk eller sensasjon.

Professoren minner om at 30 prosent økt risiko for en sjelden krefttype betyr lite for folkehelsen, mens 30 prosent av en hyppig kreftform betyr mye.

– Her er det en sjelden type, men kunnskapsbaserte individuelle valg tilstreber vi alltid. Denne studien er et godt bidrag til det.

Ja til nytt legemiddel mot eggstokkreft

Kreftmedisinen Lynparza (olaparib) blir innført i Norge. Legemiddelet er livsforlengende for uhelbredelig syke pasienter med eggstokkreft.

Beslutningsforum for nye metoder gikk tirsdag inn for at legemiddelet skal innføres her i landet. Medisinen Lynparza, med virkestoffet olaparib, kan utsette spredning av kreften med sju måneder.

Målgruppen er pasienter som har fått tilbakefall av sykdommen etter operasjon og annen behandling. Målet er å forlenge tiden det tar å la sykdommen utvikle seg og utsette tiden til neste behandling med kjemoterapi.

Statens legemiddelverk anslår at 20-40 kvinner hvert år vil være aktuelle for behandlingen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder