FRA VASK OG PENGER: Avdelingsoverlege Egil Lingaas ved Rikshospitalet viser resultatene av bakterietesten for VG. Bakteriedyrkingen til venstre er bakterier fra en håndvaskkran, til høyre en bakterieflora fra en pengeseddel. Foto: Jan Petter Lynau

Jenter vasker hender - gutter vasker ikke

Mens guttene går rett ut fra toalettet uten å vaske hendene, har jentene en mye grundigere håndhygiene.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Gutters dårlige vaskevaner er nå grundig avslørt i en undersøkelse som kan gi frysninger neste gang du håndhilser på noen.

VG ba avdeling for sykehushygiene på Rikshospitalet ta stikkprøver av bakteriemengden på gjenstander mange mennesker berører i løpet av en dag.

Laboratoriet testet blant annet kranene på jentedo og guttedo på Høgskolen i Oslo. Pluss håndtakene på utgangsdørene. Kranene på begge toalettene var fulle av bakterier. Men mens jentene lar mesteparten av bakteriene bli igjen i vasken, tar guttene dem med seg ut.

IKKE OVERRASKET: Studentene på Høyskolen i Oslo Anniken Sletten (t.v.) og Sigrid Hardang er ikke overrasket over at det var flere bakterier på dørhåndtaket til en guttedo enn en jentedo. Foto: Jan Petter Lynau

Håndtaket som jentene tar i på vei ut fra toalettet var så godt som gullende rent. Her fant laboratoriet bare 17 bakterier på et område på størrelse med en håndflate. Det tilsvarende bakterietallet for guttedo var 2000! Her var det både hudbakterier og tarmbakterier.

- Ingen bonbe

- Litt av en bombe, sier student Sigrid Hardang ironisk. Og legger til med et smil at man trenger vel ikke forskning for å finne ut at jenter er flinkest til å vaske hendene.

Medstudent Anniken Sletten er heller ikke overrasket.

- Jenter er nok mer nøye enn gutter. I tillegg går jenter ofte automatisk til vasken for å speile seg når de har vært på do. Gutter vil bare fort ut igjen, sier hun.

SJEKKER HÅNDEN: Egil Lingaas tar en bakterieprøve fra en hånd. Foto: Jan Petter Lynau

En undersøkelse sponset av American Society of Microbiology (ASM) avslørte at opp til 30 prosent av reisende på amerikanske flyplasser ikke vasker hendene etter toalettbesøk. Og menn er mer slurvete enn kvinner: 31 prosent av mennene droppet håndvasken, mens 21 prosent av kvinnene gjorde det samme.

Avdelingsoverlege Egil Lingaas ved avdeling for sykehushygiene på Rikshospitalet understreker at vi må være varsomme med å generalisere.

- Det er fristende å konkludere med at gutter har dårligst hygiene. Men slike tester vil alltid være preget av siste person som gikk ut. Det kan hende at akkurat den siste gutten hadde unnlatt å vaske seg, mens den siste jenta hadde vasket seg grundig. Det gjør store utslag, sier han.

Laboratoriet påviste hudbakterier på alle gjenstandene de testet. Det er normalt.

Men tarmbakterier hører ikke naturlig hjemme rundt i byen. Tarmbakteriene kommer fra tarmen. For at de skal spres, må noen ha klødd seg, eller tørket seg bak, og unnlatt å vaske hendene etterpå.

Mange smittekilder

Tarmbakterier kan føre til diaré og i verste fall alvorlige infeksjoner, dersom man får dem i seg.

Laboratoriet påviste tarmbakterier på stangen som passasjerene holder seg fast i på T-banen. Og på et handlevognhåndtak i matbutikken.

Det ble også registrert tarmbakterier på pengesedler.

På mynter ble det også funnet bakterier, men disse bakteriene var både færre og mindre farlige,enn bakterier på sedlene.

- Det kan ha sammenheng med at metallet i myntene har noe bakteriedrepende effekt. Det kan også være at sedlene er mer porøse, slik at bakteriene fester seg bedre der. Det kan se ut som om bakteriene overlever lenger på sedler enn på mynter, sier Lingaas.

To ketchupdispensere på to ulike McDonalds-restauranter i Oslo sentrum ble også undersøkt. På den ene var det forholdsvis lite bakterier, på den andre var det mye.

- Igjen er det avhengig av hvem som har berørt dem sist. Men i tillegg kan det ha betydning at ketchup har noe bakteriedrepende effekt. Hvis det var litt søl på den ene flasken, kan det faktisk ha medført at det var færre bakterier der, forklarer Lingaas.

Han mener hurtigmatkjedene burde levere ut en våtserviett sammen med maten, siden gjestene spiser med hendene uten bestikk. Og som regel kommer de rett inn fra gaten. Da kan hendene være fulle av bakterier.

Avdeling for sykehushygiene testet også bakteriemengden på journalistens høyre hånd rett etter en tur rundt i byen.

Det var en hånd som nylig hadde berørt både t-banestenger, penger, dørhåndtak, rulletrappgelendre, handlevogner og minibanktastater.

Etter byturen, før håndvasken, var det nesten fire millioner bakterier inne i håndflaten. De var usynlige. Ingen kunne se at hånden var møkkete.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder