300.000 sterkt plaget av pollen

Bjørketrærne står nå klare til å spre millioner av pollen utover det ganske land. Omkring 300.000 nordmenn kan bli sterkt plaget de nærmeste ukene.

  • Bodil Fagerheim
Publisert:

UNNGÅ POLLEN: Er du allergisk mot pollen bør du unngå å komme i kontakt med pollen. Foto: SCANPIX

900.000 pollenallergikere

Det finnes mange grader av pollenallergi. Noen får bare litt småkløe i øynene, mens andre blir trøtte og slappe, får irriterte øyne og tett og rennende nese. Noen får også lungeplager. Av de omkring 900.000 pollenallergikerne i Norge, regnes en tredel som sterkt plaget.

Avdelingsoverlege Sverre Steinsvåg ved øre-nese-halsavdelingen ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand sier at mange pollenallergiske barn får store problemer med skolearbeidet om våren.

Stordrange Grøttum anbefaler deg å kontakte lege for å få medisiner dersom du er plaget av pollenallergi. Dessverre er det ingen revolusjonerende nye medisiner på markedet i år, men det finnes midler som kan lindre plagene.

Start tidlig

Antihistaminer bør man ifølge Stordrange Grøttum starte med et par uker før pollensesongen starter for fullt.

- Antihistaminer er først og fremst symptomdempende, men de virker også forebyggende på den måten at de gjør deg mer rustet til å møte plagene, sier hun og legger til at jo bedre allmennform du er i, jo bedre vil du også takle pollensesongen.
Steinsvåg deler pollenalergikere i to grupper: de som har milde plager, det vil si hvor livskvaliteten ikke påvirkes vesentlig, og de som har alvorlige og langvarige plager, de som blir så syke at de ikke kan gå på jobb eller skole.

De med milde plager behandles med antihistaminer. De med alvorlige plager, hvor nesetetthet er en viktig del av plagene, behandles med antihistaminer kombinert med kortison nesespray.

- De som er svært mye plaget er kandidater for allergivaksinasjon, sier Steinsvåg

God effekt

Denne vaksinasjonen er en langvarig og omstendelig prosess, med gjentatte sprøyter, hyppig i begynnelsen, over en treårsperiode.

- Denne behandlingen viser seg å ha svært god effekt, sier avdelingsoverlegen og legger til at det er den eneste medisinen som er kjent for ikke bare å dempe symptomene, men som også kurerer allergi.

Han vil derimot advare mot depotsprøyter med kortison, fordi det har vist seg å ha negativ effekt på binyrebarken.

Unngå pollen

Selv om antihistaminer og kortisonspray er hjørnesteinene i allergibehandling, kan man også gjøre mye selv for å redusere plagene, først og fremst ved å forsøke å unngå kontakt med pollen.

Stordrange Grøttum anbefaler allergikere å skylle håret før de legger seg.

- Skyller du håret før du legger deg, unngår du å få pollen på hodeputa. Tørk heller ikke klær ute eller luft huset når det er mye pollen i lufta, sier Stordrange Grøttum.

Alternativ behandling

Stig Bruset, spesialist i allmennmedisin og leder for Norsk forening for helhetsmedisin, mener akupunktur og homøopatiske midler kan være til god hjelp for pollenallergikere. Selv om den dokumenterte effekten av denne type behandling er noe svak, er det mange som opplever at akupunktur og homøopati virker.

ANBEFALER C-VITAMINER: Spesialist i allmennmedisin, Stig Bruset, anbefaler C-vitaminer som et suplement til annen allergibehandling. Foto:

Forsøket verdt

Han mener også homøopatmidler med fortynnede pollenekstrakter, for eksempel Rhinoplex, også kan være forsøket verdt.

- Disse homeøpatiske midlene mot allergi kan man kjøpe uten resept og jeg synes de er verdt et forsøk. Noen studier viser at fortynnede pollenektrakter har god effekt, andre viser mindre god effekt, sier han og fortsetter:

- Uansett ligner bruken av fortynnede ekstrakter mye på det man i skolemedisinen kaller desensibilisering. En rykende fersk undersøkelse av professor Laila Launsøe ved NAFKAM (Norsk forskningssenter for komplementær og alternativ medisin), viste at 57 prosent av pasientene som oppsøkte homøopat for sine allergiplager, opplevde en bedre helsetilstand mot 24 prosent av pasientene som ble behandlet hos allmennpraktiker.

Naturlig antihistamin

Bruset har også et annet tips: inntak av C-vitaminer.

- Det stoffet kroppen lager som er med på å øke allergiresponsen, er histamin. C-vitamin er det naturlig antihistamin, som man kan ta i pollensesongen. Mange blir ekstra trøtte av allergimedisiner og ønsker et alternativ. Da kan man ta C-vitaminer i tillegg, som både er billig og ufarlig å bruke, sier Bruset.

Grovt sett regner man med tre hovedsesonger for pollenspredning. Tidlig på våren kommer hadsel, or og bjørk. Litt senere sommer gress og utpå ettersommeren kommer burot. Intensiteten i pollensesongen, det vil si mengde pollen og omfanget av spredningen, er avhengig av vær og vind.

NAAF har pollenvarsel på sine nettsider. Du kan også få pollenvarselet på mail.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder