KRITIKK: Kontorsjefen ved Helse- og sosialombudet kritiserer Ullevål universitetssykehus (hovedbildet) for deres behandling av Tryggvi Tryggvason (60) (innfelt) som nylig hadde hatt et hjerteinfarkt. Foto: SCANPIX/Privat

Helse- og sosialombudet: - Ullevål sykehus brøt loven

Går hardt ut mot behandlingen av Tryggvason

(VG Nett) Behandlingen hjerteopererte Tryggvi Tryggvason (60) fikk da han ble sendt fra Oslo til Elverum iført morgenkåpe og plastsokker, bryter loven, mener kontorsjefen i Helse- og sosialombudet i Oslo.

Hanne Kristine Fjellheim
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Dette er jo rett og slett ikke forsvarlig. Slikt skal ikke skje, sier kontorsjef i Helse- og sosialombudet i Oslo, Pål Arne Edvinsen til VG Nett.

Edvinsen påpeker at han kun kjenner saken om Tryggvi Tryggvason gjennom VG Nett, men han sier at etter disse opplysningene har sykehuspersonalet gått mot helsepersonelloven på to punkter.

- Helsepersonellet skal påse at det som skjer når pasienten er i sykehusets forvaring er forsvarlig. Det står i loven at enhver som er til behandling skal få forsvarlig og omsorgsfull hjelp. Det siste her er helt klart brutt, ettersom dette ikke hadde noe med omsorg å gjøre, mener han.

BAKGRUNN:Hjerteopererte Tryggvi ble satt på bussen i morgenkåpe

Iført plastposer på bena

IKKE FORNØYD: Kontorsjef i Helse og sosialombudet i Oslo, Pål Arne Edvinsen, sier at behandlingen av Tryggvi Tryggvason ikke var forsvarlig. Foto: Helse- og sosialombudet i Oslo

VG Nett skrev onsdag om Tryggvason som nyoperert etter hjerteinfarkt måtte ta buss og taxi til Sykehuset innlandet Elverum fra Ullevål universitetssykehus i Oslo. På reisen var han kun iført sykehusuniformsbukse, morgenkåpe, sokker og plastposer på bena.

De 50 meterne fra Ullevål sykehus til bussholdeplassen måtte 60-åringen gå selv - i regnvær. Taxien på Hamar dukket heller aldri opp, og da en alternativ taxi kom, måtte datteren til 60-åringen kjøre til Elverum for å betale for manglende rekvisisjon.

Alle innskrevne personer har i tillegg krav på å få oppnevnt en pasientansvarlig lege, som har hovedansvaret for å ivareta pasientens situasjon, viser helse- og sosialombudet til. Denne legen skal sørge for å følge opp pasienten og gi informasjon fortløpende.

- Men hvem var den pasientansvarlige legen i denne saken? Legen har ansvaret for å sørge for at de koordinerte tjenestene fungerer, og ikke minst at pasienttransporten er i orden, sier Edvinsen.

VG-DEBATT:Veldig mange kommer inn på sykehuset uten å ha tenkt på klær for returen. Skal det være slik at sykehuset må ta med seg pasienten på shoppingrunde i byen, før man kan sende pasienten hjem?DISKUTÉR HER!

- Slikt skal ikke skje

Avdelingsoverlege ved hjerteavdelingen på Ullevål universitetssykehus, Reidar Bjørnerheim, tar ikke på seg ansvaret for den uheldige turen til Tryggvason. Han stiller seg heller skeptisk til at Elverum sykehus ikke hadde sendt med klær til 60-åringen.

Kontorsjefen er sjokkert over at Ullevål legger skylda på sykehuset i Elverum. Han synes at Ullevål burde ha fanget opp at pasienten ikke hadde klær når han var på sykehuset i Oslo, spesielt med tanke på årstiden.

- Dette er ikke en hyggelig sak, og slikt skal bare ikke skje, sier han.

- Leit

VG Nett forsøkte å konfrontere Ullevål universitetssykehus med påstandene om at helsepersonelloven var brutt på to punkter, og fikk følgende e-post som tilsvar.

- Det er veldig leit at pasienten opplevde en transport med flere uheldige omstendigheter. Det er viktig for oss å gå gjennom rutiner for pasienttransport når flere helseforetak og Helsekspressen er involvert. Vi tar initiativ til en slik gjennomgang - på vegne av de involverte, sier divisjonsdirektør Siri Vedeld Hammer i Medisinsk divisjon ved Ullevål universitetssykehus.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder