HER BEHANDLES DE: Tre av de åtte som er innlagt etter E. coli-utbrudd i Frankrike, behandles ved Tripode-sykehuset i Bordeaux. Foto: AFP
HER BEHANDLES DE: Tre av de åtte som er innlagt etter E. coli-utbrudd i Frankrike, behandles ved Tripode-sykehuset i Bordeaux. Foto: AFP

E. coli-utbruddet: Advarer nordmenn mot internett-frø

(VG Nett) Nordmenn med grønne fingre kan uten viten og vilje ha importert dødsbakterien E. coli, frykter Mattilsynet.

  • Anders Park Framstad
Publisert:

Franske myndigheter gikk i helgen ut og advarte mot et nytt utbrudd av E. coli-stammen som tidligere i år kostet en rekke menneskeliv i Europa. Totalt åtte mennesker er innlagt på sykehus.

Flere av de smittede skal ha spist bønnespirer dyrket på frø importert fra Storbritannia. Norske myndigheter har mandag undersøkt om norske frøimportører kan ha innført de omtalte frøene etter E. coli-utbruddet i Bordeaux i Frankrike.

Disse er nå sjekket ut av saken. Men hva nordmenn privat kan ha bestilt over internett, har myndighetene ingen oversikt over. Mattilsynet og Folkehelseinstituttet ber derfor om at folk utviser varsomhet, både når det gjelder dyrking, spising og ytterligere innførsel.

- Vi ber om at folk som har importert frø avventer situasjonen, til vi hører mer fra de franske myndighetenes etterforskning, sier pressevakt Lars Tore Hestad i Mattilsynet til VG Nett.

Under vårens utbrudd ble én nordmann registrert smittet. Vedkommende skal nå være frisk.

Dødstallene stiger

Tyske bønnespirer ble utpekt som den mest sannsynlige kilden til det massive sykdomsutbruddet i mai, og tyske helsemyndigheter mener de fant nok bevis for at smitten kom fra spirer dyrket i landet.

Det forrige smitteutbruddet rammet Tyskland spesielt hardt, men det er registrert sykdomsutbrudd i minst 15 land. Ferske tall fra de tyske myndighetene bekrefter at dødstallene nå har steget til 47. Dette inkluderer en svensk statsborger og muligens en amerikansk turist.

Les også: Tysk toåring død av E. coli-infeksjon

Tallene på smittede etter det første utbruddet fortsetter å stige. Det tyske smittekontroll-senteret melder om 3801 syke, hvorav 834 tilfeller som inkluderer en komplikasjon som kan føre til nyresvikt.

Tre av de syke i Frankrike har fått påvist den samme bakteriestammen som rammet Tyskland. Verdens helseorganisasjon (WHO) regner likevel de to utbruddene som separate.

- Etterforskningen pågår, men de første funnene tyder på at lokalt grodde spirer kan ha vært involvert, sier organisasjonen i en uttalelse til nyhetsbyrået AP.

- Det letes intensivt for å identifisere en felleskilde for de tyske og franske spirene.

Oppfordrer til salgstopp

Fredag knyttet de franske myndighetene, ved statssekretær Frederic Lefebvre, utbruddet i landet til frø solgt av det britiske selskapet Thompson & Morgan. Disse frøene skal ha blitt formidlet gjennom et italiensk selskap og plantet hos et lokalt hagesenter i Bordeaux, før de ble solgt til forbrukerne.

Les også: EU-bønder får 210 millioner euro etter E. coli-utbrudd

Lefebvre har oppfordret distributører til umiddelbar stans i salget av flere av selskapets frøtyper, melder nyhetsbyrået AFP.

Det britiske selskapet avviser at deres produkt har gjort folk syke, men samarbeider med etterforskerne. De mener at det er behandlingen av spirene, ikke frøene, som har forårsaket sykdomstilfellene.

E. Coli-utbruddet har så langt ikke rammet Storbritannia. Myndighetene på øya ber likevel om at folk utviser forsiktighet dersom de skal bruke spirer som lusern, mungbønner og bukkehornkløver - og at de gjennomkokes for å forhindre smitte.

Thompson & Morgan selger frø via internett, postordre og utsalg i over 160 land, deriblant Norge.

Saken fortsetter under bildet ...

Ingen norske tilfeller

Det norske Folkehelseinstiuttet (FHI) opplyser at det ikke er knyttet norske sykdomstilfeller til det siste E. coli-utbruddet.

- Dette er et geografisk konsentrert og lite utbrudd i Bègles, en liten kommune i Bordeaux. Offisielt er det åtte sykdomstilfeller med blodig diaré og hvor sju har fått påvist HUS-syndrom, en nyresykdom som følge av smitten, sier avdelingsdirektør Bjørn Iversen til VG Nett.

Les også: Mattilsynet: Neppe smittede bønnespirer i Norge

FHI anbefaler nordmenn som er i Frankrike eller Tyskland å følge de respektive myndighetenes kostholdsråd.

Publisert: