TIL NORGE: Fugler kretser over farmen der 1000 kalkuner ble rapportert døde som følge av fugleinfluensa i dag. Snart kommer trekkfuglene til Norge. Foto: AFP

Fuglevirus-alarmen: Snart kommer trekkfuglene fra Storbritannia

(VG Nett) Allerede i løpet av februar vil gjess begynne å trekke fra Storbritannia til Vest-Norge. Mattilsynet frykter at fuglene kan ta med seg fugleinfluensa.

  • Andreas Fosse

Artikkelen er over 13 år gammel

I dag ble det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1 påvist i en kalkunbesetning på en gård i Suffolk i England. Like etterpå innførte Mattilsynet krisetiltak på fjørfehold i Norge sør for Nordland.

En av grunnene til at Mattilsynet er ekstra nervøse, er at trekksesongen står for døren. Allerede i løpet av februar vil gjess fra Storbritannia trekke til Vest-Norge. Jæren-området vil trolig først få besøk av fuglene.

- Kjenner ikke smittekilden

- Vi vet ikke hva som er smittekilden til kalkunbesetningen på Suffolk, men det har vært en negativ tendens i Europa den siste tiden, og derfor skjerper vi oppmerksomheten vår, sier seniorrådgiver Eivind Liven ved Mattilsynet til VG Nett.

VG DISKUSJON:

Bør man frykte fugleinfluensa?

Blant tiltakene iverksatt av Mattilsynet er det forbudt å avholde markeder, utstillinger, konkurranser eller andre ansamlinger av fjørfe i sørlige delen av Norge. I de samme områdene må eiere av fjørfe og andre fugler i fangenskap melde fra om sitt dyrehold til Mattilsynets distriktskontor.

Det er andre gangen at norske myndigheter innfører fjærfeforbud i forbindelse med utbrudd av fugleinfluensa. Forrige gang var høsten 2005, og dette forbudet ble opphever i mai 2006, skriver NTB.

- Svært alvorlig

Fugleinfluensaviruset H5N1 har den siste tiden blitt påvist både i Ungarn og Russland. Lørdagens fugleinfluensamelding fra Storbritannia har fått Mattilsynet til å ta enda flere forholdsregler.

- Vi tar situasjonene svært alvorlig. I slike tilfeller må vi skjerpe oppmerksomheten, sier seniorrådgiver Eivind Liven i Mattilsynet til VG Nett.

SKJERPET OPPMERKSOMHET: Mattilsynet skjerper oppmerksomheten mot fugleinfluensa etter at viruset ble påvist i Storbritannia i dag, sier seniorrådgiver Eivind Liven. Foto: Scanpix

Men selv om fugleinfluensaen skulle komme til Norge,

er det liten sannsynlighet at folk vil bli smittet. Det skal spesiell tett kontakt til mellom smittet fugl og menneske for at en person skal bli smittet.

- God beredskap

Landbruksminister Terje Riis-Johansen sier til NTB at det er grunn til bekymring nå når fugleinfluensaen har blitt påvist i Storbritannia, men samtidig

påpeker han at viruset stort sett er et problem for norske dyreholdere.

- Men vi mener vi er godt forberedt. Vi har også tidligere hatt runder med høy beredskap. Men skulle fugleinfluensaen komme til Norge, er det klart det vil bli oppfattet som en spesiell situasjon, sier Riis-Johansen til NTB.

Norske fjørfeprodusenter mener de er

godt forberedt om fugleinfluensaen skulle komme til Norge. Hønsehus og fjørfeanlegg er godt utbedret side forrige fugleinfluensaalarm, men samtidig er det umulig å forsikre seg helt mot smitte, mener direktør for Trygg mat John Nordal i Prior.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder