GJØR RENT: Med støv og skitt i huset er du mer utsatt for å bli syk. Foto: SCANPIX

Ti gode råd for godt inneklima: Frisk uten støv og midd

(VG Nett) Du skal ikke kimse av helgevasken. Et sunt inneklima kan hindre deg i å bli syk.

Geir Arne Johansen (DinSide Helse)
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL


Rot og hybelkaniner kan ha mer å si for helsen din enn du tror. Støv og midd er nemlig en av de viktigste årsakene til astma- og allergisymptomer. Irritert hud, høysnue og tett nese kan følge i kjølvannet av å droppe rengjøringen. Og siden undersøkelser viser at vi tilbringer om lag nitti prosent av tiden vår innendørs, er det er kanskje tid for en aldri så liten sjekk på hjemmebane?

- Hold huset rent

Grethe Amdal er sykepleier og informasjonskonsulent for Norges Astma- og allergiforbund. Hun forteller at mange av henvendelsene de får fra folk nå som det går mot høst, dreier seg om nettopp støv og midd.

- Vi tilbringer jo mye mer av tiden vår inne på denne tiden av året, og da blir vi naturlig mer oppatt av innemiljøet. De viktigste rådene vi kan gi er like effektive som de er enkle, og det er rett og slett å sørge for å gjøre ordentlig rent. Pass på å støvsuge, vaske og lufte godt, da har du kommet langt, sier hun.

Klimaguide

Folkehelseinstituttet har utarbeidet en egen guide med råd og informasjon om hvordan du kan skape et godt inneklima i boligen din. Den legger vekt på hva som er viktigst for å oppnå et godt inneklima, og viser at du med enkle midler kan gjøre mye på egenhånd.

Temperatur, fuktskader, dårlig rengjøring, støv, bruk av maling, lakk, lim, hobbykjemikalier, og mulige allergikilder som dyrehold, er viktige temaer som belyses. Guiden peker også på at det er viktig at antall personer i et rom står i forhold til areal og ventilasjonskapasitet.

Ti gode råd for et godt inneklima:

1. Null røyk: Sigarettrøyk inneholder cirka 4 000 kjemiske stoffer. 40 av disse kan gi kreft. Barn som blir eksponert for røyk hjemme, kan få luftveisbesvær.

2. Luft: Sørg for god utlufting og ventilasjon der du oppholder deg mest, ikke minst på soverommet.

3. Renhold: Riktig og grundig renhold er med på å gi bedre inneklima i hjemmet ditt. Gode renholdsrutiner er viktig, spesielt på soverommet, for å hindre middvekst.

4. Rydd: Unngå rot. Åpne hyller med papirbunker, permer, bøker og liknende samler mye støv.

5. Riktig støvsuger: En sentralstøvsuger har ingen returluft som igjen virvler opp støv i rommet. Derfor er det en god løsning for astmatikere og allergikere.

6. Ikke re opp: I hvert fall ikke om morgenen! Åpne dynen, slik at den får luftet seg i løpet av dagen.

7. Unngå for høy temperatur: Ideell temperatur for oppholdsrom er 20-21 grader, for soverom cirka 14-16 grader.

8. Senk fuktigheten: Kjemisk og mikrobiologisk vekst (som midd og liknende) øker betydelig ved høy temperatur og fuktighet, noe som igjen kan føre til sykdom og middallergi.

9. Unngå vegg-til-vegg: Faste tepper er vanskelige å holde rene, og blir lett lager for støv og skitt.

10. Nei til pus: Allergifremkallende stoffer fra pelsdyr finnes nesten overalt, og det er derfor viktig å minske både direkte og indirekte kontakt (for eksempel via kær).

Kilde: Norges Astma- og allergiforbund

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder