LILLE SPEIL PÅ VEGGEN DER: Forskere fra syv forskjellige land har nå ferdigstilt en prototype som skal fortelle den som speiler seg blant annet hvordan kolesterolnivået er og indikasjoner på diabetes. Foto: Semeotico ,

NTNU-forskere er med i teamet: Har laget «smart» speil som kan avsløre hjerteinfarkt

TRONDHEIM (VG) Tenk deg om du i løpet av tannpussen kan få svar på hvor frisk du er – ved å se deg selv i speilet.

Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Nå er vi kommet dit i prosessen at vi skal teste speilet. Det er viktig at analysene går fort, folk har nok ikke lyst til å sitte i timesvis foran speilet, sier professor Lise Lyngsnes Randeberg fra NTNU, til VG.

En internasjonal forskergruppe har nå ferdigstilt en prototype på et smartspeil som inneholder 3D-skannere, multispektrale kameraer og gass-sensorer som vurderer helsen til den som står foran speilet.

Målet er at de høyteknologiske speilene skal veilede europeere til en sunnere livsstil.

Ifølge Gemini.no er professor Randeberg fra NTNU en av forskerne som jobber med speilteknologien.

NTNU-forskere tar seg av kolesterolet

– Dette er et tverrfaglig prosjekt med alt fra psykologer som vurderer ansiktsuttrykk til eksperter som kan analysere gassene i pusten til den som ser i speilet. Vi er ti partnere fra syv forskjellige land og har så langt jobbet i to år med dette, sier Randeberg til VG.

Hun er professor i biomedisinsk optikk og fotonikk.

Randberg var en av de første i verden til å benytte hyperspektral avbildning til medisinsk diagnostikk, blant annet ved karakterisering av blåmerker. Nøyaktig datering av blåmerker kan være avgjørende i for eksempel rettssaker.

GJENNOMBRUDD: Professor Lise Lyngsnes Randeberg og teamet ved NTNU er blant forskerne bak smartspeilet. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no ,

Teamet ved NTNU jobber med den multispektrale delen av smarte speil, og spesielt med å utvikler algoritmer for å oppdage kolesterol i huden.

– Multispektrale kameraer ser flere farger enn det vi gjør med vanlige kameraer eller øynene våre. Når det gjelder kolesterol er det faktisk slik at litt over 10 prosent av kolesterolet befinner seg i huden. Og dette kan vi måle ved hjelp av lys, sier Randeberg.

Med kameraene kan forskerne se noe av langtidsverdiene av kolesterol fordi mengden i huden varierer mindre enn i blodet.

– Målet er at vi kal kunne si ganske nøyaktig hvor dårlig det er stelt med kolesterolet når du ser deg i speilet, sier Randberg.

Prototypen er klar

I Sverige jobber forskerne i prosjektet med å se på hvor elastiske blodårene er. Hvis blodårene i ansiktet responderer dårlig, er det et dårlig tegn.

– Vi har jobbet i to år. Nå har vi den første prototypen klar. Speilet vil bli plassert på et sykehus til neste år. Så vil vi teste pasientene på tradisjonelle måter og sammenlikne med resultatene fra speilet. Dette er tenkt som noe du kan ha hjemme hos deg selv eller noe som kan henge på et apotek eller legekontor, sier Randberg.

Hun beskriver arbeidsprosessen som slitsom, men givende.

– Det er dels veldig kompliserte ting som skal gjøres, så det er feil å si at det er enkelt. Men det er morsomt å jobbe med noe helt nytt som ingen har jobbet med før. Ingenting er så gøy som å gjøre et gjennombrudd. I tillegg er det givende å jobbe med noe som kan være nyttig for folk.

HØYTEKNOLOGISK: Speilet kan både gjenkjenne ansiktsuttrykk, har markører for stress eller angst, gass-sensorer og skal kunne vurdere kolesterolnivået. Foto: ,

Det smarte speilet «wize mirror» ser ut som et vanlig speil, men undersøker personens ansikt, vurderer fettvev, blodgjennomstrømning, ansiktsuttrykk og ansiktsfarge.

Gir svaret på ett minutt

I speilet fins programvarer for ansiktsgjenkjenning som ser markører for stress eller angst, mens gass-sensorene tar prøver av personens pust for å sjekke hvor mye vedkommende drikker eller røyker.

3D-skannerene analyserer ansiktsformen for å få øye på vektøkning eller tap av vekt, mens de multispektrale kameraene i speilet kan beregne oksygennivå i blodet og analysere mikrosirkulasjonen og kolesterolmengden i huden.

Etter at programvaren har analysert ansiktet, noe som bare tar omtrent et minutt - gir speilet en poengsum som kan fortelle brukeren hvor sunne de er. Speilet kan også gi personlige råd om hvordan helsen din forbedres.

Sara Colantonio og hennes kolleger fra National Research Council i Italia koordinerer prosjektet. Colantonio uttaler til New Scientist at de ønsker å bruke smarte speil for å løse felles langsiktige helsemessige problemer som er vanskelige å behandle når noe allerede har gått galt. Det gjelder for eksempel hjertesykdom eller diabetes.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder