FARLIG SAMMENLIKNING: Facebook bidrar til at vi finner enda flere mennesker å sammenlikne oss med, og for mange blir det en psykisk belastning, viser en ny studie. Foto:Stian Lysberg Solum,

Advarer mot sosiale medier: Er du nedfor bør du ikke surfe på Facebook

Ny studie: Storbrukere har flere depressive symptomer

Psykolog: Kan svekke selvtilliten

Facebook knyttes til stadig flere uheldige konsekvenser for den psykiske helsen vår. Eksperter ber folk være oppmerksomme og advarer spesielt folk med depressive symptomer.

  • Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Alt fra lav selvtillit til sjalusi og depresjon har de siste årene blitt satt i sammenheng med bruk av Facebook og andre sosiale medier.

I en fersk studie undersøkte forskere ved University of Houston i USA i hvilken grad folk sammenlignet seg med andre, og hvor ofte de opplevde depressive symptomer.

Mennesker som brukte Facebook mye, tenderte til å ha flere depressive symptomer, skriver Science Daily.

Forskerne understreker dog at studien ikke kan si noe om årsakssammenheng.

– Det betyr ikke at Facebook fører til depresjon, men at depressive symptomer og mye bruk av Facebook, går hånd i hånd, sier en av forskerne, Mai-Ly Steers, i en pressemelding.

VG har tidligere fortalt at eksperter advarer oss mot å prøve å fremstå som mest mulig vellykket på sosiale medier, fordi det kan føre til at vi strever oss syke.

KOMMENTAR: Fasadefinten

Flere muligheter til å sammenligne seg med andre

Steers gjennomførte to studier for å undersøke hvordan sosial sammenligning på Facebook kan påvirke brukernes psykiske helse. Hun fant en sammenheng mellom tid brukt på Facebook og depressive symptomer, hos begge kjønn.

Teorien om sosial sammenligning er langt ifra ny, men har blitt forsket på siden 1950-tallet. Teorien sier at vi har et grunnleggende behov for selvforståelse og selvvurdering, og i den prosessen sammenligner vi oss med andre mennesker for å redusere usikkerhet om hvor vi selv står.

Inntoget av sosiale medier har gjort sosial sammenligning enda mer aktuelt, mener forskerne.

– En fare er at Facebook ofte gir oss informasjon om venner som vi ikke ellers ville ha fått, noe som gir oss enda flere muligheter til å sammenligne oss med andre. Du kan egentlig ikke kontrollere impulsen til å sammenligne fordi man aldri vet hva vennene dine kommer til å legge ut i sosiale medier.

– I tillegg er det slik at de fleste i størst grad legger ut positive ting som skjer i livet, og ikke det negative. Dette kan medføre at vi tenker at andres liv er bedre enn de er, som igjen kan gjøre at vi selv blir mer misfornøyde med egne liv, sier Steers.

– Triste blir enda tristere

Medieviter Ida Aalen skriver for tiden en ny, forskningsbasert bok om sosiale medier, hvor nettopp sosial sammenligning blir viet mye plass.

IKKE OVERRASKET: Ifølge medieviter og ekspert på sosiale medier, Ida Aalen, viser stadig flere studier en sammenheng mellom depressive symptomer og bruk av Facebook. Foto:Øyvind Bjørkum,

Hun har ikke lest studien, men er ikke overrasket over sammenhengene forskerne fant.

Det er imidlertid viktig å understreke at det ikke er noen studier som tyder på at folk som i utgangspunktet har det bra, blir deprimerte av å bruke Facebook, ifølge Aalen.

– Men har man i utgangspunktet en skjør selvfølelse, er deprimert eller nedfor, så kan sosiale medier forsterke dette. En annen studie viser at de som er triste blir enda tristere, og de som er glade blir enda gladere.

– Så om man er sårbar, bør man redusere bruken?

– Det er god støtte for å si at hvis man allerede sliter litt, så bør du ikke bruke tid på å surfe på Facebook. Du bør bruke sosiale medier til å snakke med noen og fortelle hvordan du har det. Ikke bare bruke Facebook til å titte på andre menneskers liv. Det vil bare gjøre deg enda mer nedfor.

Ond sirkel

Ifølge Aalen viser flere studier at såkalt "oppdrettet sosial sammenligning", at vi sammenligner oss med folk som er bedre, kan være en av grunnene til at de som har symptomer på depresjon, har økt sannsynlighet for å være storforbrukere av sosiale medier.

KRONIKK: Den skjulte depresjonen

I en studie av blant over 700 studenter økte Facebook-bruken sannsynligheten for depresjon – gitt at man følte at andre var bedre enn seg når man surfet på Facebook. Men for dem som surfet på Facebook og ikke fikk slike følelser, reduserte Facebook-bruken sannsynligheten for depresjon.

Om man først er litt nedfor, øker også sjansen for at man bruker mer tid på sosiale medier, advarer Aalen.

– Man blir ofte mer passiv og tiltaksløs, og bruker da mer tid på sosiale medier, som kan forverre problemet ytterligere. Dette ser man også med TV-titting, at de som er deprimerte, bruker mer tid foran skjermen.

LES OGSÅ: Derfor kan Facebook gi deg en selvtillit-boost!

Sosial sammenligning er ikke en ny teori, men forsterkes av sosiale medier, ifølge Aalen.

– Forskjellen fra før er at man i sosiale medier får så mange små glimt fra livene til veldig mange flere mennesker enn før, og man får ofte bare høydepunktene. Det er rett og slett enda enklere å finne folk å sammenligne seg selv med.

– Kan gå begge veier

Forsker og psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene, Cecilie Schou Andreassen, er ikke overrasket over funnene.

BLANDET VELSIGNELSE: Ifølge psykolog Cecilie Schou Andreassen ved Universitetet i Bergen, kan bruk av Facebook både svekke og styrke selvtillit og selvfølelse. Foto:Ole Kristian Olsen,

– Sosiale medier kan gå utover selvtilliten og gi depressive symptomer ettersom det fostrer stor grad av sosial sammenligning. Et vaklende selvbilde og sosiale medier er en dårlig kombinasjon. Sosiale medier legger til rette for lynrask og synlig feedback fra et hav av mennesker. Det kan skape frustrasjon, misunnelse og gå utover selvbildet. Men det kan også tjene til positive følelser av tilhørighet, synlighet og underholdning. Det er altså en blandet velsignelse, sier Andreassen.

Hun anbefaler at hver enkelt kjenner etter hva bruken gjør med sinnelaget, og mener man bør stille seg selv følgende spørsmål:

– Hva gir det deg å stadig utsettes for inn- og utgrupper og eksponeres for flatterende bruddstykker av folks liv? Og hva tar det fra deg?

LES OGSÅ: Sigurd (18) ble syk av å sammenligne seg med andre i sosiale medier

Andreassen poengterer dog at det kan gå begge veier.

– Forskning viser at engstelige personer, særlig de med sosial fobi, har vanskeligheter med å kommunisere ansikt-til-ansikt – og derfor foretrekker å kommunisere online. Derfor kan det tenkes at muligheten til å kompensere for sosiale behov gjennom denne teknologien også kan redusere depressive symptomer som de ellers ville ha hatt. Det er også mulig at de som i utgangspunktet har lav selvtillit og depressive symptomer, blir dårligere av sosiale medier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder