LITT ER GODT: Forskere ved NTNU har kommet fram til at tre-fem alkoholenheter i uka kan gjøre susen for hjertet. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Forskere: Mindre sjanse for hjertesvikt hvis man drikker ofte

TRONDHEIM (VG) Forskerne kommer med et gladbudskap for de som er glad i et glass. Tre til fem drinker i uken kan være bra for hjertet.

 • Linn K. Yttervik

Artikkelen er over fire år gammel

Folk som drikker vin, sprit eller øl ofte, har mindre sjanse for å få hjertesvikt og hjerteinfarkt enn de som drikker sjelden eller er avholds, viser to store studier som forskere ved NTNU har gjort sammen med forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm.

– De som drikker tre til fem drinker i uken hadde 33 prosent lavere risiko for å utvikle hjertesvikt, sier postdoktor ved NTNU og lege ved St. Olavs, Lars Erik Laugsand til VG.

Studien viser videre at for hver alkoholenhet så sank risikoen med 28 prosent for fremtidig hjerteinfarkt.

LES OGSÅ: NTNU-forskere skal bekjempe ryggsmerter med app og armbånd

Lite, men hyppig

Forskerne har sett på sammenhengen mellom alkohol og hjertehelse gjennom to studier. Den ene handler om hjertesvikt og den andre handler om akutt hjerteinfarkt. I begge tilfeller viser forskningen at folk som drikker jevnlig alkohol har bedre hjertehelse enn de som drikker lite eller er avholds.

BALANSEGANG: Litt og ofte er greit, men drikker du får mye igjen er det ugunstig for hjertet, ifølge forskerne. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

– Resultatene i sum taler for at mindre og hyppige inntak av alkohol er gunstig for hjertet. Det er derimot ikke gunstig å drikke mye alkohol, sier Laugsand.

Professor i sosialmedisin ved NTNU, Imre Janszky, sier til Gemini.no at det ikke spiller noen rolle om man drikker vin, sprit eller øl.

– Det er i hovedsak alkoholen som fører til mer av det gode kolesterolet. Men alkohol kan også føre til høyere blodtrykk. Det beste er derfor å drikke moderate mengder, relativt ofte, sier Janszky.

Sammenhengen mellom alkohol og hjertehelse er undersøkt i mange land, men konklusjonene har vært den samme. Ifølge Janszky har imidlertid disse landene et annet drikkemønster enn i Norge.

– Det har vært stilt spørsmål ved om det er andre forhold knyttet til avholdspersonene som gjør at det ikke kan stoles helt på funnene som er gjort før. Det kan for eksempel være at dette er folk som har hatt alkoholproblemer før, men som har sluttet helt, sier Janzky til Gemini.no.

– Ikke nødvendig å drikker hver dag

Forskerne ønsket derfor å undersøke teorien med grunnlag i de 60.665 personene som deltok i Helseundersøkelsen (HUNT ") i Nord-Trøndelag mellom 1995-1997.

Hele 41 prosent i studien om hjerteinfarkt opplyste at de ikke drakk i det hele tatt eller at de drakk mindre enn en halv alkoholenhet i uka.

LES OGSÅ: Ny forskning: Hodepine dobler risikoen for demens

1588 av dem utviklet hjertesvikt i løpet av perioden. Risikoen var høyest for de som sjelden eller aldri drakk alkohol, og for dem som hadde et alkoholproblem.

Det betyr ikke at det er nødvendig å drikke alkohol hver dag for å ha et sunt hjerte, ifølge forskerne.

– Alkohol er ikke anbefalt å drikke i store mengder. Det er viktig at det er små mengder om gangen. Det er ikke slik at dersom man drikker et glass vin hver dag og tar helgefesten i tillegg så er det gunstig for hjertet, for da blir den totale alkoholmengden for stor, sier Laugsand til VG.

Han understreker at de bare har undersøkt hjertet i denne forskningen.

– Dette betyr ikke at man generelt oppfordrer til å drikke alkohol, for store mengder alkohol kan medføre leverskade og være forbundet med økt sjanse for andre sykdommer og ulykker, sier han.

Les også

 1. Dette stoffet kan forutsi hjertedød

  Pasienter med høye verdier av stoffet secretoneurin i blodet, har høyere risiko for å dø tidlig.
 2. Svensk studie: Diabetes er dødeligere for fattige

  Personer med type 1-diabetes har nesten tre ganger større risiko for å få hjerteinfarkt og dø hvis de har dårlig inntekt…
 3. Ny forskning: – Vanndrivende medisiner kan være helsefarlige

  BERGEN (VG) Pasienter som får utskrevet vanndrivende medisiner uten at det foreligger en god medisinsk grunn, kan ha økt…
 4. Maten som gir mindre risiko for kreft

  Nylig meldte WHO at rødt kjøtt kan gi økt risiko for kreft. Men det finnes også mat som gjør det motsatte.
 5. Ny studie knuser søvnmytene: Vi sover ikke mindre enn før

  Ny forskning viser at vi sover mer enn våre forfedre. Norske søvnforskere advarer mot å stresse for mye med søvn, men at…
 6. Dette gjør alkohol med kroppen din

  Skal vi glemme alt snakket om at et glass rødvin er sunt for oss? En omfattende studie viser at de fleste positive…

Flere artikler

 1. Tung som ung kan gi hjertesvikt som slank voksen

 2. Studie: Ikke drikk mer enn én drink om dagen

 3. Pluss content

  Forskning: Dette vet vi om trening og alkohol

 4. Pluss content

  Studie: Disse hunderasene er best for helsen din

 5. Pluss content

  Dette skjer med deg etter en «hvit» måned

Fra andre aviser

 1. Ny studie: Forkorter livet med en halvtime for hvert ekstra glass vi drikker

  Aftenposten
 2. Drikker du alkohol for helsens skyld? Les dette | Erik Arnesen

  Aftenposten
 3. Alkohol i svangerskapet er blitt knyttet til adferdsproblemer hos barn. Nå gir en stor studie helt nye svar.

  Aftenposten
 4. Slik tar du vare på kroppens viktigste muskel

  Bergens Tidende
 5. Selv en drink om dagen øker risikoen for slag

  Aftenposten
 6. Europeernes drikkemønster er kartlagt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder