LITT ER GODT: Forskere ved NTNU har kommet fram til at tre-fem alkoholenheter i uka kan gjøre susen for hjertet. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Forskere: Mindre sjanse for hjertesvikt hvis man drikker ofte

TRONDHEIM (VG) Forskerne kommer med et gladbudskap for de som er glad i et glass. Tre til fem drinker i uken kan være bra for hjertet.

Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Folk som drikker vin, sprit eller øl ofte, har mindre sjanse for å få hjertesvikt og hjerteinfarkt enn de som drikker sjelden eller er avholds, viser to store studier som forskere ved NTNU har gjort sammen med forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm.

– De som drikker tre til fem drinker i uken hadde 33 prosent lavere risiko for å utvikle hjertesvikt, sier postdoktor ved NTNU og lege ved St. Olavs, Lars Erik Laugsand til VG.

Studien viser videre at for hver alkoholenhet så sank risikoen med 28 prosent for fremtidig hjerteinfarkt.

LES OGSÅ: NTNU-forskere skal bekjempe ryggsmerter med app og armbånd

Lite, men hyppig

Forskerne har sett på sammenhengen mellom alkohol og hjertehelse gjennom to studier. Den ene handler om hjertesvikt og den andre handler om akutt hjerteinfarkt. I begge tilfeller viser forskningen at folk som drikker jevnlig alkohol har bedre hjertehelse enn de som drikker lite eller er avholds.

BALANSEGANG: Litt og ofte er greit, men drikker du får mye igjen er det ugunstig for hjertet, ifølge forskerne. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

– Resultatene i sum taler for at mindre og hyppige inntak av alkohol er gunstig for hjertet. Det er derimot ikke gunstig å drikke mye alkohol, sier Laugsand.

Professor i sosialmedisin ved NTNU, Imre Janszky, sier til Gemini.no at det ikke spiller noen rolle om man drikker vin, sprit eller øl.

– Det er i hovedsak alkoholen som fører til mer av det gode kolesterolet. Men alkohol kan også føre til høyere blodtrykk. Det beste er derfor å drikke moderate mengder, relativt ofte, sier Janszky.

Sammenhengen mellom alkohol og hjertehelse er undersøkt i mange land, men konklusjonene har vært den samme. Ifølge Janszky har imidlertid disse landene et annet drikkemønster enn i Norge.

– Det har vært stilt spørsmål ved om det er andre forhold knyttet til avholdspersonene som gjør at det ikke kan stoles helt på funnene som er gjort før. Det kan for eksempel være at dette er folk som har hatt alkoholproblemer før, men som har sluttet helt, sier Janzky til Gemini.no.

– Ikke nødvendig å drikker hver dag

Forskerne ønsket derfor å undersøke teorien med grunnlag i de 60.665 personene som deltok i Helseundersøkelsen (HUNT ") i Nord-Trøndelag mellom 1995-1997.

Hele 41 prosent i studien om hjerteinfarkt opplyste at de ikke drakk i det hele tatt eller at de drakk mindre enn en halv alkoholenhet i uka.

LES OGSÅ: Ny forskning: Hodepine dobler risikoen for demens

1588 av dem utviklet hjertesvikt i løpet av perioden. Risikoen var høyest for de som sjelden eller aldri drakk alkohol, og for dem som hadde et alkoholproblem.

Det betyr ikke at det er nødvendig å drikke alkohol hver dag for å ha et sunt hjerte, ifølge forskerne.

– Alkohol er ikke anbefalt å drikke i store mengder. Det er viktig at det er små mengder om gangen. Det er ikke slik at dersom man drikker et glass vin hver dag og tar helgefesten i tillegg så er det gunstig for hjertet, for da blir den totale alkoholmengden for stor, sier Laugsand til VG.

Han understreker at de bare har undersøkt hjertet i denne forskningen.

– Dette betyr ikke at man generelt oppfordrer til å drikke alkohol, for store mengder alkohol kan medføre leverskade og være forbundet med økt sjanse for andre sykdommer og ulykker, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder