EKSPERT: Rådgiver og sykepleier Rose Lyngra i Norges astma- og allergiforbund. Foto: Marte Vike Arnesen

Nytt håp om bedre allergimedisin

Forskere har funnet proteinet som gir barna stadig nye allergisymptomer.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Om et barn i de første leveårene får eksem og matallergi, trappes symptomene ofte opp med astma, pollenallergi og høysnue.

Dette kalles «den allergiske marsjen».

Nå mener et team av internasjonale forskere ved universitetet i Pennsylvania at de kan ha funnet proteinet som gjør at ett allergisymptom overlapper og utvikler seg til flere.

Europa og Nord-Amerika

«Den allergiske marsjen» har hatt en særlig utbredelse i Europa og Nord-Amerika de siste tiårene.

- Det er en stadig økning av allergiforekomsten. Vi regner i dag med at 40 prosent av alle nordmenn har opplevd allergisymptomer, mens mellom 10 og 20 prosent har alvorlig allergi, sier rådgiver Rose Lyngra i Norges astma- og allergiforbund.

- En enkel måte å forklare den allergiske marsjen, er at barn som først utvikler atopisk eksem etter noen år får symptomer på astma og inhalasjonsallergier. Men det er stor forskjell på hvilken form for allergi barnet debuterer med, sier Lyngra til VG.

Les også: - Muggsopp gir ikke astma og allergi til barn

I en artikkel i velrenommerte Nature, fremgår det at forskerne mener å ha identifisert at ulike former av TSLP-proteinet kan påvirke mottageligheten for flere allergisykdommer, regulert gjennom fremveksten av basofiler - en type hvite blodceller.

- Det er lovende at vi selv 130 år etter at basofiler ble oppdaget, finner ut nye ting om blodcellene som kan hjelpe oss med å utvikle nye medisiner som forhindrer eller bekjemper allergisymptomer, sier professor David Artis til Science Daily.

Les også: Ekspert svarte leserne: Har du matallergi?

Et viktig spørsmål i forbindelse med «den allergiske marsjen» har vært å finne ut hvorfor de samme barna som har eksem med naturlig høy forekomst av TSLP-proteinet, senere er mer utsatt for symptomer i mage og lunger.

- Selv om vi i mange år har visst at TSLP-proteinet ofte forekommer ved allergisykdommer, har det vært et puslespill hvordan denne biologiske komponenten har påvirket flere allergisykdommer.

Bakgrunnen for studien var funn som tyder på at TSLP-proteinet ofte blir sett i sammenheng med økt mottagelighet for flere allergisykdommer og at det er stigende TSLP-produksjon hos barn som har astma, eksem og matallergier.

Nye medisiner

For å teste funnet på unge pasienter, har forskerne samarbeidet med barnesykehuset i Philadelphia for å se hvordan basofilene oppfører seg hos barn som lider av matallergisymptomer som betennelse i spiserøret.

- Det viktigste funnet er at TSLP-proteinet forsterker en bestemt type basofiler, sier førsteforfatter og professor Mark Siracusa.

Teamet er svært positive til at proteinfunnet kan føre til nye og bedre medisiner.

Les alle VG Netts saker om helse her

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder