FØLGES NØYE: I et nytt register som etter planen skal tas i bruk i januar 2009, skal brystkreftrammede følges fra de får diagnosen og gjennom alle stegene i behandlingsfasen. Foto: Sara Johannessen/SCANPIX

Nytt kreftregister skal gi bedre behandling

Mange brystkreftrammede får ikke den hjelpen de skal ha, mener kreftekspert. Et nytt register skal bedre situasjonen.

 • Elin Fugelsnes (Din Side Helse)

Artikkelen er over 13 år gammel


I 2004 levde mer enn 30.000 norske kvinner med diagnosen brystkreft. Stadig flere rammes og ifølge Kreftforeningen vil 1 av 11 kvinner rammes i løpet av livet.

Men får pasientene den behandlingen de skal ha? Det vet vi for lite om, ifølge Rolf Kåresen, overlege ved Bryst- og Endokrinkirurgisk avdeling ved Ullevål universitetssykehus.

- Kreftregisteret er utmerket til å se forekomst. Men på behandlingssida har vi ikke gode nok oversikter. Vi tror vi er så flinke, men vi vet det ikke. Derfor trenger vi et register som kan fortelle oss det, sier Kåresen til DinSide.

Vet du nok om brystkreft? Les mer her:

Fra diagnose til død
Han en av ildsjelene bak et eget brystkreftregister som er et samarbeid mellom Kreftregisteret og Norsk Brystkreftgruppe.

Pasientene skal følges fra diagnose til død, og hvert enkelt sykehus skal føre opp data på alt fra behandling til oppfølging. Alle leger skal melde fra elektronisk til brystkreftregisteret hver gang en brystkreftpasient har vært til konsultasjon.

Les også: Kreftfare med fettfattige bryster

I dag er det avspark for Rosa sløyfe-aksjonen som er et årlig arrangement med fokus på brystkreft. To millioner kroner fra aksjonen i 2005 gikk nettopp til utvikling av brystkreftregisteret. Anne Lise Ryel, generelsektretær i Kreftforeningen, mener det er et svært viktig tiltak.

- Det vil gjøre det mulig å registrere hvordan alle deler av behandlingen utføres ved de enkelte sykehusene og hvilke konsekvenser det får for pasientene. Samtidig kan man gå tilbake til enkeltinstitusjoner og sette i verk tiltak der det trengs, sier Ryel til DinSide Helse.

Ikke alle har like stor sjanse til å overleve brystkreft. Les mer her:

Bedre behandling
Ifølge Anne Lise Ryel kan registeret også fungere som et viktig grunnlag for forskning. Resultatet blir forhåpentligvis mer effektive behandlingsmetoder.

- Det vil ha betydning både for de som allerede er rammet av brystkreft og de som vil bli rammet i framtida, sier Ryel.

Det finnes allerede egne registre for blant annet kreft i lunge, eggstokk og endetarm. Disse er imidlertid langt mindre ambisiøse enn brystkreftregisteret i forhold til mengde informasjon som skal registreres.

- De høye ambisjonene medfører både tekniske og økonomiske utfordringer og krav til elektronisk samhandling, sier Jan F. Nygård i Kreftregisteret.

Ullevål universitetssykehus har allerede satt i gang et prøveprosjekt som omfatter 120 pasienter. I januar 2009 skal registeret etter planen være i bruk på alle sykehus.

Slik sjekker du deg selv for brystkreft:

Saken er levert av DinSide Helse.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Brystkreftregisteret klart ved årsskiftet

 2. Dansk gjennombrudd kan kurere brystkreft

 3. Vil gi bedre kreftinfo til innvandrerkvinner

 4. Pluss content

  Eksperter advarer mot kreft-boom

 5. Vestfold på krefttoppen

Fra andre aviser

 1. Mellom bakker og behandling

  Bergens Tidende
 2. Brystkreftregisteret klart ved årsskiftet

  Fædrelandsvennen
 3. Kan hindre brystkreft-dødsfall - mangler 10 millioner

  Aftenposten
 4. Bosted kan avgjøre om kreften blir dødelig

  Aftenposten
 5. Rosa sløyfe-aksjon gir 12 millioner til kreftforskning

  Fædrelandsvennen
 6. Oslo universitetssykehus: Kun 4 av 10 kreftpasienter får behandling innen fristen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no