Matintoleranse og matallergi: Dette er forskjellene

Skal vi tro ekspertene er det store forskjeller på matintoleranse og det å ha matallergi. En av dem kan faktisk være livstruende.

Camilla Svennæs Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG har de siste dagene satt søkelyset på matintoleranse. VGs journalist har blitt erklært frisk av flere leger, men etter at hun tok en matintoleranse-test hos private klinikker på Østlandet, ble konklusjonen en annen.

Torsdag skrev VG at enkelte av klinikkene som tar testene og stillen diagnosen, også tilbyr egen produkter.

Helt vanlig med magevondt

Ragnhild Halvorsen, lege og spesialist i immunologi, mener det er vanlig å ha vondt i magen en gang iblant. Ofte skyldes det stress eller ulike matvarer som kroppen reagerer på akkurat der og da, og det trenger ikke bety at man er matintolerant eller har en allergi.

– Enkelte ganger er det for mye gjæring i magen. Dette kan gi symptomer på irritabel tarm som forstoppelse og luftsmerter. Men dette er helt vanlig, og det betyr ikke at man har allergi eller er matintolerant.

Les også: Disse behandler titusenvis av nordmenn – har ikke helseautorisasjon

For Halvorsen mener det er svært vanlig å blande sammen disse to begrepene: Intoleranse og allergi, men skal vi tro spesialisten er det faktisk store forskjeller.

Immunsystemet oppfatter maten som farlig

– Ved matallergi reagerer man på proteinet i maten. Immunsystemet oppfatter allergenene som noe farlig, og som følge av dette kommer det reaksjoner som for eksempel kløe, hovenhet og rødhet. Dette kan være svært plagsom, og farlig.

For mens allergi i verste fall kan være dødelig, er matintoleranse en diagnose som kan gi sterkt ubehag.

– Matintoleranse er en overfølsomhets reaksjon og er ikke knyttet til immunsystemet, slik som allergi. Det er en reaksjon på mat, og mengden mat som gjør at man kan få ubehag i tarm. De vanligste intoleransene er melkesukker, laktose og ulike typer sukkerarter.

STOR OVERSIKT: Finn behandlerne i ditt fylke – sjekk hvem som har kommersielle interesser og ikke er helsepersonell. Oversikten kan du også se nederst i denne saken.

Alvorlig allergi

Twitter-legen Wasim Zahid mener at enkelte med allergi og intoleranse enkelte ganger kan føle seg mistenkeliggjort på bakgrunn av diagnosen.

Foto:Janne Møller-Hansen,VG

– Det er uheldig, og det må vi passe på. De som har plager må vi ta vare på alvor og de må få skikkelig behandling, sier han til VG.

– Hvor alvorlig det er å ha en allergi sammenlignet med å være intolerant?

– Hvis man har en veldig alvorlig allergi, som gjør at man kan få en livstruende reaksjon, så er det langt mer alvorlig. Men også det å ha en intoleranse som gjør at man ikke tåler for eksempel hvete eller melk, kan også påvirke helsen din. Man kan bli kortvokst og underernært når man fortsetter å spise disse varene man ikke tåler.

Les også: Mener Norske barn kan bli syke av testen

Mattest

Ved mistanke om matintoleranse stilles det diagnoser ved mattester og prøver. Men testene som de private klinikkene benytter seg av mener eksperter som VG har snakket med ikke kan gi en riktig diagnose. Det er også oppfatningen til Halvorsen.

Les også: Dette svarer klinikkene

– Ved matintoleranse pleier jeg å ha en mattest, hvor jeg ber pasientene om å unngå matvaren de tror de er følsom mot i en måned. Når de kommer tilbake gir vi dem den matvaren som de mener setter i gang plagene, også ser vi hva som skjer. De testene som brukes av de private klinikkene er ikke tilstrekkelige, og forskning har vist at de ikke kan si noe om intoleranse.

Ved allergi tas det blodprøve, og ved mistanke om cøliaki tas det også biopsi. Og man kan i utgangspunktet være allergisk for all slags mat, men de mest kjente er nøtter, fisk, egg og melk, opplyser spesialisten.

VG snakket med allmennlege Jørgen Skavlan i går, som sa følgende om testing av allergi og intoleranse.

– Fastlegene har etter hvert fått gode tester vi kan ta, blant annet for matallergier samt cøliaki, glutenintoleranse og laktoseintoleranse. Vi er generelt sett gode nok på å utrede intoleranse, men det er ofte vanskelige pasienter med problemer på flere plan. Da søker mange til andre steder, hvor de møter folk som kan gi konkrete svar, gjennom svært upålitelige tester, sa Skavlan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder