HJELP Å FÅ? Britiske forskere mener de har funnet hjelp til hårløse. Foto: Scanpix

Ny hårmetode gir håp for skallede

Britiske forskere tror de har funnet en ny metode som kan fremme hårvekst. Metoden kan bli til stor hjelp for menn som mister håret på grunn av en arvelig tilstand.

 • NTB

Artikkelen er over 14 år gammel

Metoden bygger på en såkalt proteinkode, som gir cellene i hodebunnen beskjed om å produsere mer hår. Ved å sende koden til flere celler enn vanlig, har fagfolk ved universitetet i Manchester i Nord-England fått mus til å utvikle ekstra tett pels, ble det opplyst onsdag.

- Når mennesker vokser, har hudceller evnen til å omdanne seg til andre typer celler for å skape follikler (hårsekker), svettekjertler, tenner og negler. Hvilke celler som blir til follikler, avhenger av tre proteiner som produseres av genene, sier forskningsleder Denis Headon.

- Vår forskning har vist oss hvordan ett av disse proteinenes arbeid bestemmer hva slags hår et individ skal få, forklarer Deadon. Han og hans kolleger ønsker først og fremst å hjelpe folk med ektodermal dysplasi, en arvelig tilstand som gir unormal utvikling av blant annet hår.

Ifølge kringkastingsselskapet BBC News skaper hårtap og skallethet mer stress blant britiske menn enn blant andre europeere. Tre firedeler av mennene som har begynt å miste håret, sier i en spørreundersøkelse at dette svekker selvtilliten deres alvorlig.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Kur mot mannlig infertilitet

 2. Slik vil forskerne bremse den biologiske klokken

 3. Høner produserer dop

 4. Vil utvikle medisin mot kreftspredning

 5. Opererte bort seks kilo vorter

Fra andre aviser

 1. Ny hårmetode gir håp for skallede

  Fædrelandsvennen
 2. Ny hårmetode gir håp for skallede

  Aftenposten
 3. Ny hårmetode gir håp for skallede

  Bergens Tidende
 4. Proteiner kan stoppe Alzheimer

  Aftenposten
 5. Kronisk, men ikke dødelig

  Bergens Tidende
 6. Liten orm hjelper oss til bedre liv

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no