Hypnose kurerte sengevætere

Hypnose og hypnoterapi kan hjelpe unge sengevætere til å bli kvitt problemet, viser en ny undersøkelse.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

-Det å lære barn selvhypnose kan være et godt behandlingstilbud for å forhindre blant annet sengevæting hvis barna er motivert for det, sier Inger Helene Vandvik til NTB.

Hun er avdelingsoverlege ved barne- og ungdomspsykiatrisk seksjon på Rikshospitalet og har sammen med Trond H. Diseth gjennomført en undersøkelse som ga gode resultater.

Ni av tolv gutter i alderen 8-16 år som deltok i undersøkelsen med hypnoterapi, var nesten kvitt sengevætingen tre måneder etter avsluttet behandling, framgår det av undersøkelsen som er offentliggjort i Tidsskrift for Den norske lægeforening. Etter ett års oppfølging kunne de ni våkne opp i tørr seng i sju av ukens dager.

Selvhypnose

I utgangspunktet hadde alle guttene tre eller færre tørre netter per uke. Alle hadde forekomster av sengevæting i familien og hadde prøvd såkalt alarmmatte og medisinering for å bli kvitt problemet. Først da de prøvde hypnose fikk de bukt med problemet.

Barna lærte seg selvhypnose og ble oppfordret til å trene selv hjemme to til tre ganger i uka.

-Vi snakker med barna om at de må velge et rolig sted der de kan trene uten å bli forstyrret. Gjerne inne på rommet sitt, men helst ikke i senga, for der er det lett å sovne. De får en kassett som gir noen instruksjoner som er tilpasset det enkelte barn, forklarer Vandvik.

Forskeren understreker at man selvsagt ikke kan hypnotisere bort sengevæting som skyldes ulike sykdommer eller skader.

Mest mottakelige

Hypnoterapi er ifølge undersøkelsen spesielt godt egnet for barn, fordi de er mest mottakelige.

-Også mange voksne kan lære seg selvhypnose hvis de er motivert for det, men barn mellom ni og tolv år er mer hypnotiserbare, forklarer Inger Helene Vandvik.

Undersøkelsen er basert på et lite utvalg, uten kontrollgruppe. Det er behov for en større systematisk pasientkontrollstudie hvor man sammenligner medisinering og kombinasjonen medisinering og alarmapparat med hypnoterapi, mener de to legene som står bak undersøkelsen ved Rikshospitalet.

Legene skulle også ønske at det var flere leger og psykologer som hadde kompetanse til å gi slik hypnosebehandling til barn og unge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder