TOK TO FOR SNOKING: Administrasjonssjef Lucie Christensen Berge ved Helse Fonna i Haugesund bekrefter at to helsesekretærer ved helseforetaket har sluttet som følge av snoking i pasientjournaler. Foto: Grethe Nygaard

Syv sparket for snoking i pasientopplysninger

(VG) VG kan i dag avsløre at i alt 19 sykehusansatte de tre siste årene har fått advarsler, krass kritikk eller er blitt oppsagt.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Årsak: De har sniklest, og i flere tilfeller spredt de svært sensitive opplysningene, viser en fersk oversikt VG har innhentet fra helseregionene og Helsetilsynet i fylkene.

- Dette er trolig bare en liten topp av et gedigent isfjell, sier seniorrådgiver Cecilie Rønnevik i Datatilsynet når hun blir forelagt VGs opplysninger. Hun får støtte i denne beskrivelsen av avdelingsdirektør Gorm Grammeltvedt i Statens helsetilsyn.

Les også:Snoket 91 ganger i pasientjournaler.

Er bekjente

Flertallet av dem som er avslørt, er helsesekretærer eller sykepleiere. Et par av snokerne er leger.

De fleste «ofrene» er nære eller fjerne bekjente, familie eller kolleger av snokeren. Kjente personer er også spesielt utsatt.

Se hele listen over kjente tilfeller av journalsnoking som har ført til oppsigelser og andre reaksjoner i dagens VG!

Sprer journalinnhold

KREVER VERN: «Nadia», en kvinne fra Nord-Afrika i 20-årene, er opprørt etter at hun har oppdaget omfattende snoking i pasientjournaler og spredning av taushetsbelagte opplysninger. Foto: Frode Hansen

Flere minoritetskvinner har opplevd at følsomme helseopplysninger spres blant slekt og bekjente, viser opplysninger VG sitter på.

- Jenter som for eksempel har tatt abort kan bli helt ødelagt av at slike opplysninger kommer ut, sier «Nadia», en nordafrikansk kvinne til VG.

Les også:To suspendert for snoking i pasientjournal.

Hun ønsker ikke å stå frem med sitt egentlige navn. Kvinnen i 20-årene har selv opplevd at uvedkommende har gått inn på hennes egen pasientjournal.

Noen av de sakene VG har funnet, handler nettopp om snoking i minoritetsmiljøer.

«Nadia» kjenner til at det både blant helsesekretærer og sykepleiere med minoritetsbakgrunn finnes ivrige snokere i sykehusenes pasientjournaler. Selv har hun nå lukket sin egen pasientjournal for å forhindre ulovlig lesing av følsomme helseopplysninger.

- Må stoppes

«Nadia» mener både tyvlesingen og spredningen av følsomme opplysninger må stoppes.

Les også:Snikleser kjendisjournaler.

Hun har nå i et eget brev varslet både landets største sykehus og Helsetilsynet om spredningen av følsomme opplysninger fra pasientjournalene. Oslo Universitetssykehus, avdeling Ullevål, bekrefter overfor VG at denne hittil ukjente formen for snoking i pasientjournaler og spredning av følsomme pasientopplysninger foregår.

Uakseptabelt

- Det har vært ett kjent tilfelle der det har vært uautoriserte oppslag i pasientjournal som det VG har beskrevet. Personen som gjorde dette er ikke lenger ansatt ved Ullevål, opplyser personvernombud Heidi Torstensen ved sykehuset til VG.

Av hensyn til pasientene ønsker hun ikke å utdype saken ytterligere overfor VG. Hun karakteriserer sniklesing av pasientjournaler som uakseptabelt.

Både «Nadia», Datatilsynet og Helsetilsynet er kritisk til at snoking etter følsomme opplysninger fra pasientjournaler sjelden blir oppdaget og fulgt opp.

Les hele saken og flere artikler rundt temaet i dagens VG!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder