Fysisk aktivitet kan medføre en stor helsegevinst. Det er derfor viktig at eldre mennesker også finner tid til trening. Foto:,Colourbox

Trening kan gi eldre bedre hukommelse

Fysisk aktivitet kan forbedre hukommelsen hos de mellom 60 og 70 fordi blodtilførselen til hjernen øker.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dette viser en ny studie utført ved Karolinska institutet i Sverige.

Trening øker nemlig blodstrømmen til hippocampus, et område i hjernen som spiller en viktig rolle for hukommelse og læring. Området ligger dypt i tinninglappen.

Trening med oksygen

Oksygen gir musklene næring under fysisk aktivitet, og hjelper til med å forbrenne fett og karbohydrater slik at musklene får energi til å fortsette videre med arbeidet.

Sykling, svømming, jogging og dansing gjennomført med moderat intensivitet er aktiviteter der utøveren puster inn like mye surstoff som han forbruker. Det kalles aerob trening.

Les også: Tidseffektiv trening som funker

Forskning fra Tyskland har vist at slik trening fører til økt blodgjennomstrømning i hippocampus hos unge mennesker.

Eldre bør velge aerob trening

Den nye svenske studien viser at dette også gjelder for eldre mennesker.

I tre måneder studerte forskerne to grupper folk som var over seksti år gamle. Den ene gruppen trente tre ganger i uken på tredemølle, en halv time hver gang. Den andre gruppen gjorde tøye- og avslapningsøvelser.

Les også: Hjernesenter tjener på trening

Begge gruppene ble undersøkt underveis. Forskerne målte fysisk form, blodgjennomstrømmingen til hippocampus og hukommelsen.

Mange av deltagerne kom i bedre mental form, og det hang igjen sammen med hukommelse og størrelsen og gjennomstrømmingen i hippocampus, sier Lars Bäckman i en pressemelding.

Han er professor i kognitiv nevrovitenskap ved Karolinska Institut i Sverige.

Les også: Hvordan få god hukommelse

De videre undersøkelsene viser at deltagernes hippocampus ble større, og at det skyldes den økte blodstrømmen. Ifølge forskerne kan dette forklares med en bedre av vaskulær plastisitet, som vil si evnen til at nye blodkar dannes og utvides.

Ikke like effektivt for eldre i 70-årene

Forskningen viste at funnene gjelder først og fremst personer mellom 60 og 70 år. Undersøkelsen viste ikke de samme resultatene blant eldre over 70 år. Forskerne antyder at det kan være en aldersgrense for hjernens evne til å endre seg.

Forskerteamet skal nå arbeide videre med å undersøke om det er mulig å kombinere den fysiske treningen med kognitiv trening for å oppnå enda bedre resultater.

Referanse:

Anne Maass m.fl.: Vascular hippocampal plasticity after aerobic exercise in older adults, Molecular Psychiatry, oktober 2014 (sammendrag)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder