VIL KARTLEGGE: Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen vil ha oversikt over hvilke leger som nekter å skrive ut prevensjon. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB Scanpix

VIL KARTLEGGE: Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen vil ha oversikt over hvilke leger som nekter å skrive ut prevensjon. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB Scanpix

Ap vil kartlegge fastleger med prevensjons-nekt

Arbeiderpartiet ber helseminister Bent Høie (H) stramme opp kommuner med fastleger som nekter pasientene prevensjon av samvittighetsgrunner.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det holder ikke å slå fast at en slik praksis strider mot regelverket eller henvise pasientene til selv å klage. Helseministeren må selv ta affære, sier Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen til NTB.

Aftenposten fortalte denne uka om to leger i Bø i Telemark som reserverer seg mot å sette inn spiral hos sine pasienter. Høie slo fast at dette er i strid med regelverket, men Micaelsen mener helseministeren må gjøre mer.

- Han bør instruere landets fylkesmenn om å kartlegge hvilke fastleger dette gjelder og sørge for å følge dette opp med kommunene. Allmennleger på oppdrag fra det offentlige kan ikke være etisk og moralsk privatpraktiserende, sier Micaelsen, som er nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité.

Samvittighet

Å nekte kvinner spiral eller andre typer prevensjon er ikke lov i dag og vil ikke bli det i framtiden heller, fastslår helseminister Bent Høie (H) overfor Aftenposten.

- Dette er i strid med regelverket, både sånn som det er i dag og sånn som det kommer til å bli, sier han.

Den omstridte reservasjonsmuligheten for fastleger som regjeringen innfører med støtte fra KrF, omfatter ikke prevensjon eller henvisning til assistert befruktning.

Ifølge Høie er det kommunene som avtalepart som må sørge for at legene holder seg til regelverket.

- Fylkesmannen og fylkeslegen er statens kontrollmyndighet og de som har mulighet til eventuelt å iverksette sanksjoner. Jeg forutsetter at legene forholder seg til regelverket og at Fylkesmannen og kommunene kontrollerer at de gjør det de skal, sier helseministeren.

- Uheldig

Fylkeslege Steinar Aase i Telemark sier praksisen ved Bø legesenter har vært kjent en god stund allerede. En av fastlegene reserverer seg mot å henvise til abort, mens to øvrige sier nei til å sette inn spiral.

- Vi følger opp denne saken tilsynsmessig og har gjort det en tid allerede. Verken Bø legesenter eller Bø kommune har klarert praksisen med oss, sier Aase til NTB.

Han sier det er for tidlig å si hva slags utfall saken vil få, men understreker at han finner praksisen uheldig, ikke minst fordi Bø er en kommune med mange studenter.

- At tre leger ved ett og samme legesenter reserverer seg, vil i det minste kunne være et praktisk problem for pasientene, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder