Stem på Årets Vektklubb-medlem 2011!

De har til felles at de alle har lykkes med å ta tak i egen helse.

  • Trine Bækkevar Semb
  • Nina Schmidt
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Å endre livsstil er ikke håpløst vanskelig. Det sitter mange tusen mennesker der ute i samme situasjon som ikke kommer noen vei. Alle kan klare dette med riktig informasjon og motivasjon, sier Ole Ivar Pedersen (40) fra Flisa.

Han har klart å ta av hele 28 kilo ved å trene og spise sunn mat. Ole Ivar Pedersen er en av de ni flinke kandidatene som konkurrerer om tittelen Årets medlem 2011 i Vektklubb.no.

I fagpanelet: Christian A. Drevon er lege, og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo. Foto: Magnar Kirknes

Konkurransen handler ikke om hvem som har gått ned mest i vekt, men om å rette fokus på de enorme hverdagsprestasjonene som ligger bak hver enkelt persons livsstilsendring.

- Vi er ikke opptatt av hvor mange kilo folk har gått ned i vekt, men av at personen har fått bedre helse, sier seksjonsoverlege Samira Lekhal ved Senter for sykelig overvekt, Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge, Sykehuset i Vestfold.

For å klare å gjennomføre varige endringer, som for eksempel å endre livsstil, slutte å røyke, eller å komme ut av en depresjon, viser erfaring at fire grunnpillarer må være på plass, påpeker hun.

I fagpanelet: Samira Lekhal er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt, Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge, Sykehuset i Vestfold. Foto: Rune Stolz Bertinussen


- Man må først bevisstgjøres, altså forstå at en endring må til. Deretter må man planlegge den nye adferden, slik at man vet hva man skal gjøre. Så må man sette seg mål, og til sist må man ha kontroll. Vektklubb.no er et godt verktøy for denne siste pillaren, og gir brukerne kontroll, sier Lekhal.

SE HVEM SOM VANT ÅRETS MEDLEM I 2010 // 2009 // 2008 // 2007 // 2006

Hun sitter i juryen som sammen med leserne skal avgjøre hvem som vinner konkurransen. I juryen sitter også klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson, professor i ernæring Christian A. Drevon og treningsekspert i NRK Yngvar Andersen.

I fagpanelet: Yngvar Andersen er personlig trener og leder av treningssenteret Mykje Meir. Han er også treningsekspert i NRK. Foto: Mattis Sandblad

- I jungelen av ekstreme måter å redusere vekten på, vil jeg gjerne gi ekstra honnør til dem som har fokus på skikkelig trening, og som har lagt om livsstilen på en måte som er lett å leve godt med. Selv om vektnedgangen i noen tilfeller går bitte litt saktere, blir sjansene for at den skal vare uendelig mye større, sier Yngvar Andersen.

Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson tror det er en fordel at man ikke blir fanatisk i forhold til maten.

- Skal man lykkes med varig vekttap, er det flott å beherske den edle kunst å spise alt, også kaker og snacks, men ikke alltid, sier hun.

Strategien for å gå ned i vekt bør være langsiktig, sier juryleder Christian A. Drevon.

I fagpanelet: Line Kristin Johnson er klinisk ernæringsfysiolog og PhD-stipendiat ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, samt ved Nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse ved Rikshospitalet. Foto: Alf Øystein Støtvig


- Flere og flere data viser at om man er for brutal mot seg selv og går for fort frem, er det vanskelig å få suksess på sikt, sier han.

LES FLERE INSPIRERENDE HISTORIER OM VEKTKLUBB-MEDLEMMER HER

- Mange mennesker tror at om de bare kan slanke seg hardt i noen måneder, så har man løst overvektproblemet. Men slik er ikke virkeligheten. For å endre livsstil og gå varig ned i vekt, må man lage seg vaner som man orker å holde ut med over tid, sier Drevon.

Seksjonsoverlege Samira Lekhal roser de ni som stiller opp i konkurransen.

- Det er utrolig modig av dem å stå frem og fortelle om sin kamp mot kiloene. De viser at det faktisk er mulig å få bedre helse ved å endre livsstil. Det er sjelden vi hører slike historier. Oftere hører vi om lavkarbo, mirakelkurer eller operasjon, sier Lekhal.

I VGs Vektklubb.no får du hjelp til å gå ned i vekt på en sunn og naturlig måte. Les mer her.

Hun synes også at de ni er gode rollemodeller for barn og unge.

Det er medlemmene i Vektklubb.no som har nominert kandidater til konkurransen.

Alle som avgir sin stemme, er med i trekningen om ti gratis medlemskap i Vektklubb.no. Vinneren av Årets medlem-konkurranse får et gavekort på 3000 kroner.

Under kan du lese mer utfyllende om kandidatene og få deres beste tips. Du kan stemme til og med søndag 8.januar.

Foto: Privat

1. Ole Ivar Pedersen (40)Fra: Flisa
Ned: 29,5 kg
Yrke: Tømmermåler
Høyde: 176 cm
Vekt før: 106 kg
Vekt nå: 76,5 kg
Tiden det tok: 12 måneder
Livvidde før: 123 cm
Livvidde nå: 97 cm

Slik gikk jeg ned 29,5 kilo: 2011 ble for meg året jeg fylte 40, feiret ti års bryllupsdag, skiftet jobb og tok tak i helsen.

Dette er ikke håpløst vanskelig. Det sitter mange tusen der ute i samme situasjon som ikke kommer noen vei. Alle kan klare dette med riktig informasjon og motivasjon.

For meg har det blitt mange hundre timer med trening og fullt fokus på mat og drikke.

Etter syv-åtte år uten trening, kjøpte jeg meg en tredemølle. Jeg startet med å gå i mange uker før jeg kunne løpe. Sammen med sykkel tok jeg av 15 kilo før jeg startet opp med jogging/løping.

Etter å ha tatt grep om en stressende jobbhverdag, byttet jeg jobb i mai og fikk mer fritid. Fra da av og utover sommeren og høsten la jeg inn mer og mer trening og holdt fullt fokus på matmengder, hva jeg spiste og når jeg spiste.

Dette sommerhalvåret syklet jeg til og fra jobb, 18 kilometer hver vei, flere dager i uken. Nå har jeg investert i piggdekk, så jeg kan fortsette hele vinteren. Etter gradvis opptrapping ligger jeg nå i tillegg på fire til fem treningsøkter i uka, fordelt på sykkel ute, spinning, løping ute og løping på tredemølle. Den største fordelen med tredemølle (som jeg har blitt helt avhenging av) er at alle unnskyldninger om kaldt og dårlig vær nå er historie.

Å se bilder av meg selv underveis har vært en motivasjon. Familiens engasjement har også betydd mye, og jeg må rose kona for tålmodighet og god mat, tilpasset mitt ønske om å gå ned i vekt. Tilbake har hun fått den mannen hun traff for 17 år siden.

Nå har jeg endelig tid og overskudd til håndballturneringer, fotballturneringer, sykkelturer med barna, overnatting ute osv. Jakt, fiske og friluftsliv har alltid vært en svært viktig del av mitt liv, men det har de siste årene blitt begrenset på grunn av størrelse og dårlig form. Fra i høst har turene blitt båda mange og lange, og slik skal det forbli.

Nå er jeg der jeg vil være og trives utrolig godt. Har endelig tatt livet tilbake. Mål fremover blir trening sammen med Sentrumsløpet og Oslo maraton.

Mine beste tips: Bestem deg for å bruke en gitt periode på vektmålet. Fortell de rundt deg hvor utilfreds du er, ikke gå rundt og fortell dine nærmeste om hvor bra du har det når det ikke er slik.

Dropp «bare litt, ikke i dag, kanskje i morgen, bare en, orker ikke», osv. Vær konsekvent og litt hard i begynnelsen. Kjøp treningsklær, treningsutstyr og gjerne en pulsklokke. Bruk treningsdagboken i Vektklubb.no.

2. Dag Morten Frantzen (36)Fra: Søgne/Sortland
Ned:

Foto: Robert S. Eik

37 kg (17 kg med Vektklubb.no)
Yrke: Tilrettelegger i Telenor
Høyde: 185 cm
Vekt før: 130 kg
Vekt nå: 93 kg
Tiden det tok: 2 år
Livvidde før: ukjent
Livvidde nå: 93 cm

Slik gikk jeg ned 37 kilo: For meg handlet det om å sette seg et mål og vise nok viljestyrke til å fullføre.

Mitt middel ble sykling og turritt som «finaler». I januar ble jeg medlem i Vektklubb.no for å få tips og bedre struktur, og ikke minst et sunnere kosthold. Hadde til da gått fra 130 til 108 kilo med lavkarbokosthold og trening. Jeg ville over på et kosthold jeg enklere kunne leve med i hverdagen og for å få enda mer energi til treningsøktene.

Jeg er glad i å registrere data. Med en godt planlagt og fremtidsrettet treningskalender, samt nøye føring av mat i den elektroniske dagboken, ble jeg veldig bevisst og ærlig med meg selv. Jeg skapte meg unnskyldninger for å trene, i stedet for motsatt.

Flere sykkelkonkurranse i 2011 holdt meg i gang og jeg fikk godt betalt i form av en rekke med personlige rekorder - ble blant annet klubbmester på landevei i Lund Cyckleklubb.

Vekten stabiliserte seg på rundt 90 kilo, og jeg hadde oppnådd økt bevissthet om mat og egen viljestyrke. Mark Twain har sagt; «hemmeligheten bak suksess er hardt arbeid - det er derfor det er en hemmelighet for de fleste». Det er veldig sant, det finnes ingen triks som lønner seg bedre enn fornuft - i det lange løp.

Jeg vet at jeg fortsatt må jobbe for å holde meg på samme nivå. Vekten har justert seg opp et par kilo nå når treningsnivået ikke er like høyt i mellomsesongene, men nå vet jeg hva som skal til og at jeg klarer akkurat det jeg vil.

Det hele startet med at min søster utfordret meg til å slå henne i ett sykkelløp i 2009 (jeg tapte)... La meg være den som utfordrer deg!

Mine beste tips: Vær ærlig med deg selv. Sett deg et mål du må strekke deg etter. Vær litt egoistisk. Vær forberedt på nedturer. Du må bare aldri gi opp.

Foto: Privat

3. Maria Kråkmo (22)Fra: Trondheim
Ned: 23 kg
Yrke: Student
Høyde: 178 cm
Vekt før: 106, 5 kg (93,5 kg ved innmelding i VK)
Vekt nå: 70,5 kg
Det tok: Ca 12 mnd
Livvidde før: 90 cm
Livvidde nå: 66 cm

Slik gikk jeg ned 22 kilo: Jeg har i alle år slitt med overspising, men det var først da jeg flyttet hjemmefra at det tok helt av. Da kunne jeg bestemme selv hva slags mat pengene skulle brukes på, og vekten økte fra omtrent 75 til 106,5 kilo på 18 måneder.

Jeg fikk store problemer med selvtilliten, og vondt i leddene av å gå korte avstander. Ingen klær passet lenger. Men jeg fortsatte å trykke i meg 6000 kalorier om dagen, om ikke mer.

Høsten 2009 bestemte jeg meg for at 1. januar 2010 skulle bli startdatoen på min vei vekk fra overvekten. I starten hadde jeg mange tilbakefall, men innen april hadde jeg gått ned 13 kilo kun ved å stagge overspisingslysten. Men over tid var det utfordrende - noe mer måtte gjøres.

Jeg meldte meg inn i Vektklubb.no - mest av nysgjerrighet. Men medlemskapet ble løsningen for meg. I starten var det vanskelig å huske å bruke dagboken hver dag, men det gikk seg til. Det var lærerikt å se hvor mange kalorier det var i maten jeg spiste, samtidig som det var gøy å greie og følge skjemaet. Jeg kuttet ut alle former for godterier i et halvt år.

På slutten av 2010 veide jeg 77 kilo - 16 kilo ned på åtte måneder. Etter ytterligere et par kilo ned, mistet jeg motivasjonen og gikk opp til 82 kilo. På sensommeren meldte meg igjen inn i Vektklubb, og på et par måneder tok jeg av nesten ti kilo til.

Godteri smaker meg ikke godt en gang lenger, men kroppen higer etter det likevel.

Porsjonskontroll og nok karbohydrater i form av grovbrød, knekkebrød, havregryn og andre fiberrike matvarer, virket på meg. Jeg ønsker at trening blir en større del av hverdagen, for kroppen trenger å strammes opp. Min favorittreningsform er faktisk å gå tur, det er både koselig og virkningsfylt. Det er mye bedre å røre LITT på seg enn å sitte hjemme i sofaen med sjokoladeposen!

Mine beste tips: Mager mat smaker det samme, velg det. Ikke hopp over frokosten. Før dagbok hver eneste dag. Fortell venner og bekjente om hva du driver med - ikke vær flau over at du slanker deg.

Foto: Robert S. Eik

4. Klaus Morten Haugen (33)Fra: Haugesund/ StavangerNed: 21 kg
Yrke: Student og kjemiingeniør
Høyde: 185 cm
Vekt før: 121 kg
Vekt nå: 100 kg
Tiden det tok: 6 mnd
Livvidde før: 115 cm
Livvidde nå: 98 cm

Slik har jeg gått ned 21 kilo: Jeg hadde lenge gått og sett på han fyren som lignet på meg på alle festbildene, som ikke var den samme som jeg så i speilet hver morgen. Dette, samt en treningskampanje på jobben, førte til at jeg meldte meg inn i Vektklubb.no.

I begynnelsen fokuserte jeg ikke så mye på hvor mye eller hva jeg spiste, jeg bare skrev inn alt. Det var et lite sjokk å se hvor mye jeg egentlig dyttet i meg. Startet også med mest rolige turer og korte fjellturer.

Porsjonene ble mindre og mindre slik at kaloriregnskapet gikk opp. De første to ukene da jeg gikk inn for å holde regnskapet, var jeg egentlig konstant sulten, men det var bare en overgangsfase.

Et par ganger har jeg hatt et sykt søtsug. Er sikker på at om det hadde gått et barn forbi med en sjokolade i hånden sin, så hadde jeg tatt sjokoladen og stappet den i meg. Men jeg har kommet meg forbi dette stadiet.

Nå går måltidene ganske greit. Jeg har vennet meg til å ha noenlunde riktig størrelser på porsjonene. Jeg pleier å ha mye grønnsaker i maten, de metter uten å ta for mye av kaloribudsjettet.

Jeg tok en liten pause i sommer og klarte å gå opp igjen fem kilo, det var ikke så veldig gøy, men kun min egen feil.

Formen har kommet seg. De fjellturene jeg i begynnelsen brukte to og en halv time på, går jeg nå på halvannen time.

Etter hvert som jeg følte at formen ble bedre, fikk jeg lyst til å trene mer og mer. Nå prøver jeg ukentlig å spinne to ganger, trene styrke en, i tillegg til at jeg danser swing to til tre ganger i uken. Fjelltur blir det omtrent annenhver helg.

Mine beste tips: Kom deg ut av sofaen. Ikke spis for mye, men heller ikke for lite. Finn en aktivitet som du synes er gøy, for meg ble det dansing og spinning. Unn deg noe godt i blant. Sett deg et mål, både trenings- og vektmål, og gjennomfør dem. De trenger ikke være å sykle Birken, men for eksempel å gjennomføre femti treningsøkter på seks seks måneder.

Foto: Kristian Helgesen

5. Ingrid Liavaag (40)Fra: Krokstadelva
Ned: 22 kg
Yrke: Kundekonsulent
Høyde: 170
Vekt før: 90 kg
Vekt nå: 68 kg
Det tok: Cirka fire mnd
Livvidde før: 92 cm
Livvidde nå: 72 cm

Slik gikk jeg ned 22 kg: Jeg er mor til en fantastisk gutt på fire år. Han er jo så klart livet mitt. og jeg prioriterte liksom ikke meg selv når jeg hadde et lite nurk som trengte meg.

Februar 2011 hadde jeg et oppgjør og en alvorsprat med meg selv - jeg ikke kunne tillate meg ikke å ta vare på meg selv lenger. Det var ikke bare enkelt å ta grep, men jeg ble så lei meg og trist når klesstørrelsen snek seg oppover.

Fra februar til juli fulgte jeg opplegget og anbefalning om daglig kaloriinntak i Vektklubb.no. Bevisstgjøringen og kontrollen ble essensielt. Jeg trenger å se grafisk hvordan jeg ligger an i løpet av dagen og måneden. Det har vært enkelt og raskt å registrere mat og trening hver dag. Veiing en gang i uken, samt å ta mål en gang i måneden, er også bra - ikke for ofte.

Vi har hatt et sunt og variert kosthold hjemme, men kosedager med både litt vin, øl og snop har vært mulig. Jeg har fulgt mottoet om at «alt er lov men ikke alltid». Det er riktig for meg.

Selv om det høres ut som en klisje, så har jeg fått et nytt liv og en bedre hverdag. Humøret, selvtilliten og overskuddet har blitt bedre. Samboeren min og jeg har fått en felles interesse ved treningen. De tingene som holdt meg tilbake før, er nå utfordringer jeg tar på strak arm.

Det er kun jeg selv som kunne tatt valget. Jeg kommer ikke til å tillate meg seg å forfalle igjen og falle tilbake til mitt gamle jeg.

Mine beste tips: Spis jevnt og ikke dropp måltider. Finn treningsformen som er motiverende for deg. Kos deg med god mat og vin innimellom. Ikke se på det at du spiser litt snop som om du har tapt. Kast de gamle store klærne dine - du skal ikke tilbake. Lag så mye som mulig av maten fra bunnen av selv.

Foto: Privat

6. Lars-Petter Ødegård (22)Fra: Oslo / Sunnmøre
Ned: 39 kg
Yrke: Student/Støttekontakt
Høyde: 199 cm
Vekt før: 175 kg
Vekt nå: 136 kg
Tiden det tok: 11 måneder
Livvidde før: 152 cm
Livvidde nå: 133 cm

Slik gikk jeg ned 37 kilo: På en kveld kunne jeg spise to Big One-pizzaer, en liter vaniljeis og en stor pose potetgull - flere tusen kalorier til ett måltid. Drømmen om en fremtidig familie med kone og barn var langt unna.

Jeg nærmet meg faretruende 200 kilo, fikk søvnapne, ble depressiv og isolerte meg.

Det måtte en stewart til for at jeg skulle innse hvor stor jeg faktisk var. Han beordret meg vekk fra nødutgangen fordi jeg var for tykk, av hensyn til sikkerheten for mine medpassasjerer. I det vanlige setet tøt det ut flesk både i midtgangen og på sidemannen.

Etter å ha blitt nok ydmyket tok jeg tak i livet.

Vektklubb.no fikk meg så til å innse at det fantes håp. Tjenesten har hjulpet meg til å forstå at det er hva vi putter i oss som er hovedproblemet. Og at man ikke kan spise så mye man vil, selv om man er fysisk aktiv.

Jeg fikk utlevert et kaloribudsjett med 2500 kalorier om dagen. Du kan i stor grad velge hva du vil fylle disse med, men jeg lærte fort at en kalori er ikke en kalori og at prioritering er avgjørende.

Jeg kan for eksempel spise et wienerbrød til frokost og bli sulten igjen om et kvarter, eller jeg kan spise en skikkelig god frokost med grovt brød, melk og egg, som gir metthetsfølelse i mange timer fremover.

Jeg var ikke på diett, men endret livsstil. Jeg måtte finne noe jeg kunne leve med resten av livet, og det måtte inkludere kosestundene. Halverer du mengdene av det du spiste tidligere, eller begrenser mengdene, er det meste lov. Du må jo unne deg selv noe av og til, eller så kommer du ikke til å klare dette.

Familien min har bidratt økonomisk slik at jeg har hatt råd til medlemskap i treningsstudio, Vektklubb.no og Den Norske Turistforeningen. Jeg er takknemlig for den fantastiske støtte fra dem, og fra mine beste venner Svein-Erik og Mathias, som har hjulpet meg ved å motivere meg til å trene.

Nå har jeg fått tilbake livsgleden og livskvaliteten og har det bedre enn noen gang. Jeg har fortsatt for mange kilo på samvittigheten, men kjenner nå mine svake og sterke punkter, og vet hvordan jeg kan gå ned i vekt på en sunn måte og samtidig bli der.

Mine beste tips: Spis god frokost, viktig for å holde suget borte fra småspising. Unn deg noe godt dersom du har unnagjort en god treningsøkt. En preventiv regel er å måtte ta igjen for høyt inntak av kalorier med mosjon samme kveld. Har du ikke sykkel, kjøp en. Erstatt buss og bane med sykkelen. Og ikke gi opp.

Foto: Privat

7. Lena Christine Lindquist (39)Fra: Bodø
Ned: 23 kg
Yrke: Omsorgsarbeider
Høyde: 169 cm
Vekt før: 91 kg
Vekt nå: 67,5 kg
Det tok: 12 mnd
Livvidde før: 107 cm
Livvidde nå: 77 cm

Slik gikk jeg ned 23 kilo : Jeg satt og så på bilder fra sommeren før, og fikk nesten sjokk. Jeg følte meg egentlig ikke så stor som det bildene fortalte. Under den siste graviditeten fikk jeg lungeemboli (blodpropp i lungen) og ble svært syk. Og etter fødselen fikk jeg gallestein. Disse sykdommene kan komme av overvekt.

Hvis jeg virkelig gikk i meg selv, syntes jeg ikke det var litt tungt å leke med ungene? Stå bøyd og knyte skoene? Være fysisk aktiv en hel dag på jobb? Jo!

Inspirasjonen til å gjøre noe med livet mitt kom med alle solskinnshistoriene fra Vektklubb.no, og jeg meldte meg inn for ett år.

Svigermoren min kom med ellipsemaskinen sin til meg - det var den som hjalp meg i gang. Jeg startet forsiktig, og syntes det var fryktelig tungt. Men etter bare to uker begynte formen å stige. Det er virkelig sant at for å få energi må man bruke energi.

Jeg trente jevnt hele vinteren og når våren kom ble fjellturer terapi for meg. Jeg meldte meg på en syv-topp-tur i kommunen min, og det har vært til stor inspirasjon og glede. I juni deltok jeg på et 50 kilometer langt sykkelritt og en topptur.
Samboeren min kjøpte en pulsklokke til meg, som jeg har brukt flittig. Det er gøy å se hvordan man forbedrer seg og forbrenner mange titalls tusen kalorier.

Jeg er stolt over meg selv. Jeg hadde aldri trodd at stabil fysisk aktivitet, det å mestre et sunt kosthold, og føle at man har energi til barn og jobb, kunne gi sånn glede. Livet kunne ikke ha vært bedre akkurat nå.

I starten var jeg nøye med maten. Jeg veide alt og telte mine kalorier slik at det skulle bli helt etter anbefalningen. Jeg førte alt i dagboken, et fantastisk flott verktøy, både når det gjelder mat og trening. Men etter hvert har jeg lært meg hvor mange kalorier som er i hva. Jeg tar bare en stikkprøve i ny og ne for å se at jeg holder meg innenfor grensa.

Og hele tiden under denne prosessen har jeg kost meg i helgen. Hver fredag har jeg spist noe godt som jeg liker. Jeg kan ikke leve et helt liv uten en sjokoladebit i ny og ne.

Jeg føler ikke at jeg har mistet noe og jeg savner ikke den «gamle» maten. Har vi en ekstra god middag, så er det lett å begrense seg. Kutte ut sausen, ha ekstra med grønnsaker på tallerkenen, osv. God følelse.

Hver eneste uke i over et år har jeg skrevet opp vekttap, tap av centimeter og nedgang i BMI. Tallene og målingene har vært utrolig gøy å følge med på. Tenk, litt mer enn 1/4 av meg er borte.

Forumet har vært uvurderlig. Masse fantastiske mennesker bryr seg om deg. Der kan man buse ut om alt og få støtte, for alle er i samme båt. Vi leser hverandres dagbøker, kommer med tips og råd, er med på motiverende konkurranser og er der for hverandre. Faktisk så er jeg medlem ett år til på grunn av disse fantastiske menneskene, og fordi jeg tenger hjelp til stabiliseringen.

Det å ha gått ned i vekt og faktisk ha klart målet sitt er herlig! Den aller beste følelsen er å løpe rundt med barna mine som får ha mammaen sin i mange år til.

Mine beste tips: Hold ut de to første ukene med trening, dette klarer du. Unn deg din favorittmat/godteri en gang i blant så du ikke faller av. Sett deg delmål. Ikke tenk at «nå er det 20 kilo igjen til mål», for det kan føles uoverkommelig. Ha en målbukse liggende. Det kan være til stor inspirasjon. Mål centimeter, det er utrolig inspirerende.

Foto: Robert S. Eik

8. Rebecca Eloise Norrman Ofte (25)Fra: Skien / Oslo
Ned: 17 kg
Yrke: Lærerstudent
Høyde: 172 cm
Vekt før: 80,5 kg
Vekt nå: 63,5 kg
Tiden det tok: Nesten 2 år
Livvidde før: Ca 85 cm
Livvidde nå: 75 cm

Slik gikk jeg ned 17 kilo: Jeg gikk kraftig opp i vekt i forbindelse med graviditet. De siste to månedene av graviditeten spiste jeg for å holde kvalmen i sjakk. Jeg la på meg ganske fort. Etter graviditeten var jeg heldigvis lykkelig uvitende om hva andre så når de så på meg. I mitt hode veide jeg fortsatt 67 kilo - som var min vekt før graviditeten.

Ble litt sjokkert da jeg gikk på vekten to måneder etter fødselen og skjønte at jeg hadde gått opp såpass. Det ble viktig når jeg bestemte meg for å gå ned i vekt at jeg ikke skulle la skyld og skamfølelse bli knyttet til vekten min. Min erfaring er at det man skammer seg over, har man en tendens til å slite mer med, og å håndtere på en konstruktiv måte.

Jeg begynte i det små når det gjelder trening. Med ellipsemaskin i stuen ble det en vane å trene korte økter mens jeg så på TV. Sakte men sikkert ble disse øktene lenger. Etter hvert begynte jeg med styrketrening etter økten på ellipsemaskinen.

Jeg begynte å veie mat og planlegge hva jeg skulle spise for en periode. Jeg loggførte mat i Vektklubbs dagbok, og ble trent til å se energiinnholdet i det jeg spiste, og dermed i stand til å ta vurderinger av mat på egen hånd.

Trener nå cirka tre ganger i uken og holder en stabil vekt. Jeg trener bare hjemmefra fordi jeg er student og har barn. Økonomien og tiden tillater ikke at jeg går på treningsstudio.
Er nå veldig fornøyd med å ha nådd målet mitt og vel så det!

Mine beste tips: Psyken hindrer oss noen ganger i å gå ned i vekt. Tenk over om det er noen underliggende årsaker til en vektøkning - ta dette med i prosessen. Vær i aktivitet regelmessig. Kjenn på det å være ordentlig sulten(for eksempel etter en treningsøkt), for deretter å kjenne på følelsen av å bli ordentlig mett på sunn mat. Ikke spis med mindre du er ordentlig sulten (med unntak av frokost). Ta tiden til hjelp.

Foto: Privat

9. Torunn Mosby (28)Fra: Vennesla
Ned: 29 kg
Yrke: Student ved Sørlandets fotografskole
Høyde: 179 cm
Vekt før: 125 kg
Vekt nå: 96 kg
Tiden det tok: 1,5 år
Livvidde før: 105 cm
Livvidde nå: 88 cm

Slik gikk jeg ned 29 kg: Etter mange års forsøk på å gå ned i vekt og å bli gravid, kom det et brev i posten fra fertilitetsklinikken. «Vi behandler ikke kvinner med BMI på over 32». Jeg hadde da klart å gå ned 16 kilo - fra 125 til 110 kilo allerede, ved å legge om kosten og begynne å bevege meg.

Men det var ikke nok. Jeg kunne veie maks 102,5 kilo for å få behandling. Da kom tårene, jeg hadde jo prøvd så godt jeg kunne.

Da prøvde jeg et strengt lavkarbokosthold og gikk ned ti kilo til på ti uker, og kom under BMI-grensen. Nå står vekten stille på mellom 96 og 98 kilo, men jeg vet at det er mulig å komme seg forbi dette.

Jeg skriver av og til inn maten jeg spiser i Vektklubb-dagboken for å sjekke kaloriinntaket mitt. Jeg loggfører også treningen, og får på en grei måte oversikt over inntak og forbruk.

Forumet er til mye til hjelp, råd og støtte, jeg er der så å si hver dag. Det er mange kloke sjeler der inne som gir meg motivasjon.

Nå får vi hjelp på fertilitetssenter i Porsgrunn, og jeg føler meg i mye bedre i form, fysisk og psykisk, og er ved mye bedre mot.

Helsemessig har jeg blitt bedre. Har trappet ned mengden forebyggende astmamedisin, som er en stor forbedring. Det føles fantastisk.

Vekten går sakte men sikkert nedover, så jeg er meget fornøyd, selv om jeg ikke er i mål.

I august begynte jeg å gå faste turer med en venninne som også skal ned i vekt. Vi går uansett vær - hver tirsdag og fredag formiddag, alt fra 45 minutter til tre timer. Det føles knallgodt.

Mine best tips: Bestem deg. Erklær «krig» med meg selv, for det er vanskelig. Se på det som en jobb. Beveg deg stadig litt mer i hverdagen. Turer ute er forfriskende for både for kropp og sinn. Sett av faste tider på faste dager til mosjon. Ikke tenk til uken skal jeg, tenk i dag. Fortell dine nærmeste om vektmålet ditt. Bytt ut brus med lettbrus.

Les mer om Vektklubb.no her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder