SVINEINFLUENSA: Slik ser viruset ut gjennom et mikroskop. Foto: HANDOUT

Fikk svineinfluensa to ganger

(VG Nett) Nå er det bekreftet, man kan få svineinfluensa to ganger.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den amerikanske legen Debra Parsons fikk sykdommen med tre måneders mellomrom. Prøvene ble dobbeltsjekket og U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i Atlanta bekreftet at hun hadde H1N1-viruset begge gangene, skriver Charleston's Daily Mail.

Også sønnen ble syk

Parsons, som er barnelege i Vest-Virginia, ble først syk i august med alle symptomer på svineinfluensa. Hennes sønn ble syk samtidig. Prøver av Parsons viste at hun hadde svineinfluensa.

Etter kort tid ble både hun og sønnen friske igjen, men i oktober fikk de samme symptomer som de hadde hatt i august, men denne gangen mye sterkere.

Begge ble testet og resultatet viste at de var H1N1-positive.

Les også:- 70 prosent av de smittede er under 30

Møtt med skepsis

Parsons ble møtt med skepsis fra de lokale helsemyndighetene da hun fortalte at hun hadde testet postivt på H1N1 to ganger.

John Law, talsmann for West Virginia Division of Health and Human Resources, sa at det er svært, svært sjelden at man får svineinfluensa to ganger.

Rahul Gupta, direktør for Kanawha-Charleston Health Department sa at han ikke visste om vitenskapelig data som indikerer at noen kan få svineinfluensa mer enn en gang.

Les mer om svineinfluensa her!

Prøvene testet på nytt

Derfor ble prøvene fra oktober sendt til CDC i Atlanta hvor de ble testet på nytt.

Resultatet viste at de var positive for H1N1. CDC testet så igjen prøvene fra august og resultatet var det samme: positive for H1N1.

Ifølge CDC skal ikke dette resultatet være oppsiktsvekkende.

Dr. Anne Schuchat, direktør ved CDC's National Center for Immunization and Respiratory Diseases, sier på en pressekonferanse at det ikke er umulig for en person å få svineinfluensa to ganger, ifølge Fox News.

- Skjer hvert år

- De sier at dette hender hvert år i forbindelse med sesonginfluensa, så det er ingen grunn til at det ikke skal skje med svineinfluensa, sier Parsons til Charlestone's Daily Mail.

Da hun ble syk i oktober var det ifølge henne en liten forandring i viruset som gjorde at immunsystemet i kroppen hennes ikke stoppet det.

- Ethvert influensavirus kan forandre seg litt, legger hun til.

Les siste nytt om svineinfluensa her

Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet sier til VG Nett at hun ikke kjenner til Parsons-tilfellet, men at hun kan uttale seg på generelt grunnlag.

Begrenset infeksjon

Hun forklarer at man kan bli immun mot et virus på to måter, enten ved å bli syk selv eller ved å vaksinere seg. Det kan imidlertid skje at sykdommen er såpass mild at det ikke dannes nok antistoffer til å motsto en ny runde infeksjon.

- Det kan skje at infeksjonen er såpass begrenset at immunforsvaret ikke aktiveres i tilstrekkelig grad. Aktivering av immunforsvaret avhenger av hvor i kroppen infeksjonen rammer, sier Rønning.

Hun bekrefter det CDC sier om at influensavirus kan forandre seg slik at det kan ramme på nytt, men presiserer at det hittil ikke har vært tilfelle når det gjelder svineinfluensa.

- Vi har sett mutasjoner av H1N1-viruset både her i Norge og andre steder i verden, men disse mutasjonen har ikke ligget på et sted som har hatt betydning for immuniteten. Det betyr at gjennomgått sykdom og vaksine bør være god beskyttelse mot svineinfluensa for de som ellers er friske, sier Rønning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder