STOR OG POPULÆR: Julenissen oppfordres til å bytte ut kakene med gulrøtter, parkere reinsdyrsleden og begynne å trimme. Men i blogger, Facebookgrupper og underskriftskampanjer har støtteerklæringene til den høyt elskede, gavmilde og barnevennlige fyren strømmet inn. Illustrasjon: RANDI MATLAND

Nissen får fedme-kjeft

... men blir kraftig forsvart

De siste årene har flere helseforkjempere gått hardt ut mot julenissens overvektige fremtoning. Kritikerne mener han er et usunt forbilde for barn.

  • Hanne Eide Andersen

I november 2007 gikk Bush-administrasjonens helsetopp Steven K. Galson til angrep på den moderne julenissens korpulente fremtoning.

- Julenissen er for tykk og et dårlig forbilde. Det er viktig at barns rollemodeller er i god form, spiser sunt og trener, sa Galson til avisen The Boston, etter et foredrag om fedme ved barnemuseet i Boston, The Boston Children's Museum.

Les også: 1 av 4 mener at partneren er for feit

I desember i fjor fyrte helseekspert Nathan Grills ved Monash University i Australia løs mot nissen i en artikkel i julenummeret av British Medical Journal.

Grills skrev, riktignok med glimt i øyet, at julenissen er et elendig forbilde, som stapper i seg cookies (i flere land, som USA og Australia, er det cookies (kjeks) og ikke grøt nissen spiser seg fet på) og melk. Han trakk også frem at nissen ikke bruker hjelm under «ekstremsport» som taksurfing og skorsteinshopping.

- Julenissen promoterer et budskap om at overvekt er synonymt med å være blid og jovial, skrev Grills.

Les også:Stopp diskrimineringen av overvektige

Har denne nissen parkert reinsdyrsleden og begynt å trimme? Foto: Karin Beate Nøsterud

Protesterer

Både det amerikanske og australske julenisseangrepet ble møtt av protestreaksjoner fra opprørte fans over hele verden, som vil beholde julenissen akkurat som han er i all sin korpulente prakt.

Jøran Hjelmesæth, overlege og leder for Senter for Sykelig Overvekt (SSO) i Helse Sør-Øst, vil også la julenissen få ha kiloene sine i fred.

- Det høres litt trist og rart ut med en slank eller tynn nisse, mener han.

Diskuter overvekt og holdninger i forumet i Vektklubb.n o

- Blir han for skrapet, så er det jo ikke julenissen slik vi er vant til å se ham. Det kan i verste fall ødelegge julestemningen og opplevelsen for de mange barna som kjenner ham som en stor mann, sier han, og understreker lattermildt at han ikke uttaler seg på et faglig eller vitenskapelig grunnlag i denne sammenhengen.

Mens myten om julenissen har eksistert i verden siden 1200-tallet, var det først på1800-tallet han begynte å fremstå som en godslig fyr. I amerikanske dikt, tegninger og barnebøker fikk han gradvis et image som en hvitskjegget, tykk mann i rød drakt med hvite pelskanter og en slede trukket av flygende reinsdyr. Fremtoningen ble ytterligere etablert av den svensk-amerikanske illustratøren Haddon Sundbloms reklameplakater for Coca-Cola Company i USA fra 1931, og i flere klassiske Disney-tegnefilmer.

- Historisk sett har stor pondus ofte vært relatert til at du har penger og makt, som jo er forutsetningen for å spise godt, sier professor i sosialantropologi og leder ved sosialantropologisk institutt ved NTNU, Trond Berge.

- Dette gir seg også utslag i fremstillingen av karakterer i kunst og kulturuttrykk. Nessekongen Mack i Hamsuns Benoni og Rosa av Hamsun er bare en av flere velstående, mektige karakterer i norsk litteratur som er fremstilt som røslige folk, eksemplifiserer han, og viser til Vest-Afrika og samfunn på stillehavsøyene som eksempler på områder hvor en stor kropp fremdeles anses som et tegn på at man er godt skodd.

Ifølge Berge er det varierende årsaker til at folk har ulike holdninger til overvekt.

- Ved knapphet på mat vil store former alltid signalisere vellykkethet og bedre helse enn de ikke-privilegerte. I Vesten har både økt mattilgang, samt kunnskap om helse, kosthold og mosjon endret vår forståelse av hva sunnhet innebærer. Fedme knyttes nå til usunnhet og mangel på kontroll i livet, mens å spise akkurat passe er blitt en målestokk på å lykkes og på å ha kontroll.

- Men julenissen oppfattes fortsatt som en overvektig fyr med mange flotte egenskaper?

- Ja, og i vår kultur er det nok også en kobling mellom det å være rund og snill og ufarlig, påpeker sosialantropologen.

Fine verdier

Fedmeekspert Jøran Hjelmesæth tror ikke julenissens overvekt fører til mer eller mindre overvekt blant barn og unge.

- Dessuten står han for mange fine verdier som gjør ham til et positivt forbilde, mener han.

Hjelmesæth presiserer at barnas store helt ikke behøver å være kjempetykk for å skape hyggelig julestemning.

- Men til pasienter pleier jeg å si at er du litt rund, ser du både mer attraktiv, sunnere og friskere ut enn om du er for tynn. Julenissen er ikke noe unntak, sier han, og oppfordrer oss alle til å kose oss med den maten vi liker best i julehøytiden.

- Slank eller overvektig, holder du fokus i hverdagene, har det ingen betydning for vekt og helse hva du spiser de få dagene julen varer!

Få hjelp til å gjøre hverdagen sunnere i VGs Vektklubb.no

Julenisse ville slanke seg

I 2007 intervjuet BBC News Scotland 80 år gamle Bill Winton, som nektet å bruke pute på magen i jobben som julenisse ved et kjøpesenter i Edinburgh.

- Med en tykkfallen julenisse som forbilde, tror barna at det er greit å være overvektig, sa Winton, med 30 års erfaring som julenisse. De siste årene hadde han merket seg at barna som satte seg på fanget hans, ble stadig tyngre.

- Til foreldre og barn som spør, sier jeg at «julenissen har vært på slankekur» og alle synes det er en god idé, hevdet han.

Også i USA har flere profesjonelle julenisser tatt til orde for å kaste puter og bollekinn til fordel for et mer veltrent og slankt utseende. Etter det VG kjenner til, har ingen norske julenisser kommet med lignende utspill.

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder