SAMMENHENG: Har du hatt plagsom hodepine over lengre tid er det økt risiko for at du utvikler demens, viser studier fra NTNU. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

NTNU-studie: Ny forskning: Hodepine dobler risikoen for demens

TRONDHEIM (VG) Folk som har jevnlig hodepine har mer enn dobbel så stor risiko for å utvikle demens, viser norsk studie.

 • Linn K. Yttervik
 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

– I forhold til den øvrige befolkningen så vi at det er to ganger økt risiko for å utvikle demens dersom man har gått med spenningshodepine i så stor grad at det oppleves som en plage.

Det sier overlege og professor hos Institutt for nevromedisin ved NTNU, Knut Hagen, til VG.

Sammenhengen mellom hodepine og demens er kartlagt gjennom å knytte data fra helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT 2) med et demensregister i Nord-Trøndelag.

– Bør oppsøke lege

I datagrunnlaget til HUNT 2 var det til sammen 51 383 personer som svarte på spørsmål om hodepine. Nesten 800 personer utviklet demens i løpet av en periode på 11 år, og 200 av disse personene hadde såkalt vaskulær demens.

Disse ble sammenlignet med øvrige middelaldrende og eldre HUNT 2-deltagere som ikke utviklet demens, skriver Gemini.no om forskningen.

– For oss er det interessant å se på hvilke mekanismer som gjør at det er en sammenheng mellom spenningshodepine og vaskulær demens. De som er plaget med hodepine over lengre tid kan ha nytte av å oppsøke lege for å få målt blodtrykk og kanskje ta billedundersøkelse av hjernen. Det vil gi indikasjoner på om det er store eller små vaskulære forandringer i hjernen, sier Hagen til VG.

Dette er den første studien internasjonalt som viser sammenhengen mellom demens og spenningshodepine. Funnene er publisert i to vitenskapelige artikler.

– De som fikk denne sykdommen var plaget med hodepine etter av de fikk diagnosen, og i årene før de ble syke, sier Hagen.

Les også: Norge får egen landsby for demensrammede

Øker ikke risikoen for Alzheimers

Vaskulær demens er en sykdom som kommer snikende, og skyldes at hjernen får for lite oksygen. Symptomer kan være sviktende hukommelse høyt blodtrykk, høyt kolesterol, sukkersyke eller tidligere hjerteinfarkt. Nå må også hodepine føyes til lista for risikofaktorer. Det er viktig å oppdage sykdommen tidlig fordi den delvis kan forebygges.

– Det er en god del risikofaktorer for å utvikle vaskulær demens. Vi vet blant annet at røyking, inaktivitet, høy kroppsvekt og høyt kolesterol er ting som det er viktig å gjøre noe med for å forebygge sykdommen, sier Hagen.

Det er flere former for demens. Det er sykdommen som heter vaskulær demens hvor de som rammes har rapportert om dobbelt så høy forekomst av spenningshodepine. Vaskulær demens er den nest vanligste formen for demens, etter Alzheimer.

Studien viser at hodepine ikke øker risikoen for Alzheimer.

Les også: Ny forskning: Eksos kan gi demens

– Helt nytt

Seniorforsker Knut Engedal ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse sier til VG at sammenhengen mellom spenningshodepine og vaskulær demens ikke er beskrevet tidligere.

– Om denne sammenhengen er riktig, vil det være noe helt nytt. Jeg har pasienter med klinisk demens som har hodepine, men her er det snakk om pasienter som har hatt hodepine i årene i forkant. Det er nytt, og hvis det stemmer kan det jo være slik at hodepinen henger sammen med dårlig blodtilstrømning i hjernen, sier Engedal, som understreker at han ikke har lest den publiserte studien.

Han mener det må mer forskning til for å kunne fastslå en slik sammenheng, og trekker frem flere andre kjente risikofaktorer for vaskulær demens.

– Risikofaktorene er flere av de samme som for både hjerneslag og Alzheimers, men også samme som for hjerte- og karsykdom, høy blodtrykk, diabetes, kolesterol og overvekt, sier han.

Les også: Oslo lanserer restaurant for mennesker med demens

Flere får spenningshodepine

Generalsekretær Anne Clark i Norges Migreneforbund frykter at flere som er plaget med hodepine vil bli unødvendig bekymret.

– Vi oppfordrer alle som sliter med hodepine til å gå til legen for å få nødvendig behandling for å bli bedre, da vi er kjent med risikoen det innebærer for høyt blodtrykk og hjerteproblemer, sier hun.

Hun forteller at de opplever at spenningshodepine er økende blant befolkningen.

– Dette kan skyldes at det er lettere tilgjengelig informasjon om det, i tillegg til et høyere stressnivå i befolkningen. Vi ønsker at flest mulig skal få riktig diagnose og behandling, og håper videre forskning vil gi bedre kunnskap om hvordan man kan forebygge og behandle denne typen hodepine, sier hun.

Les også: Slik blir du kvitt hodepinen

Les også

Mer om

 1. Helse
 2. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slik kan du selv forebygge demens

 2. Pluss content

  Nytt Alzheimer-gjennombrudd: Arnstein (63) håper sykdommen kan bremses

 3. Pluss content

  Ny forskning: Fedme øker demens-risikoen

 4. Ny, norsk forskning: Genfeil peker mot Alzheimers-løsning

 5. Pluss content

  Kreft, alzheimers, benskjørhet, og hjerneslag: Slik blir fremtidens behandling

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder