FULLE AV ANTIOKSIDANTER: Blåbær er stappfulle av antioksidanter - men EU mener at det ikke finnes nok vitenskapelig bevis for at de styrker kroppens immunforsvar. Helsepåstander om meieriprodukter og mandler blir også ulovlig. Foto: FOTO: JAN OVIND/ LINE MØLLER/ESPEN SJØLINGSTAD HOEN

Disse helsepåstandene blir ulovlige

Nytt omfattende EU-register ** Nesten 3000 påstander avvist

(VG Nett) EU har bestemt at det ikke lenger er lov å påstå at svisker hjelper på magen eller at antioksidanter styrker immunforsvaret.

Dyveke Nilssen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

EUs vitenskapelige komité for mattrygghet (EFSA) har vurdert flere tusen helsepåstander - og har avvist størsteparten av dem.

Det betyr at fra midten av desember i år er det ikke lenger lov å påstå at meieriprodukter gir sunne tenner, at en rekke piller mot reisemage stopper diare eller at antioksidanter styrker immunforsvaret. Blant annet.

- Du kan si at det er en del helsepåstander vi forventet at ville bli godtatt, blant annet om hvilke funksjoner vitaminer har i kroppen, men så er det en del påstander som er blitt avvist som kanskje er litt merkelig, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til VG Nett.

Blant annet stusser han over at det ikke lenger er lov å påstå at svisker og rosiner har effekt på magen.

- Det er ikke godkjent fordi det ikke er gjort tilstrekkelige vitenskapelige studier på det. Man har lagt den vitenskapelige listen høyt og krevd mye dokumentasjon. Svisker brukes på alle norske sykehus for å hjelpe pasienter å motvirke forstoppelse, men 100 års erfaring med at det er nyttig teller ikke. Det er et problem med disse sakene, mener han.

Se hele listen over alle godkjente og avslåtte helsepåstander her! (PDF)

FOR MAGEN: Leger mener at svisker er gode for magen, men det er ikke lenger lov å påstå at det virker mot forstoppelse. Foto: Frode Hansen

Opprørt over antioksidanter

Bare 222 helsepåstander ble godkjent av EU. Blant dem er flere som var forventet, som at:

** «Vitamin A bidrar til opprettholdelse av normalt syn»
** «Vitamin C øker jernopptaket»
** «Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen»
** «Kalsium bidrar til normal muskelfunksjon»

Men at det ikke lenger er mulig å påstå at antioksidanter har en helsemessig effekt på immunforsvaret er blitt oppfattet som svært kontroversiell i helsekost-miljøet.

- EFSA har hatt et nokså negativt syn på antioksidanter. Det er fordi en stor del av kosttilskudd bruker dem og påstår effekt. Men det finnes lite vitenskapelig dokumentasjon på at dette faktisk virker, forteller fagdirektøren.

- Fra et legemiddelfaglig synspunkt er det forståelig at man kommer til disse konklusjonene, men det er snakk om en god del oppstandelse i bransjen fordi det utgjør en stor del av det som selges for å hjelpe immunforsvaret. Det er mange som er skuffet.

Har du tips om helse? Ta kontakt med VG Netts journalister her!

- NYTTIG OG STRENG: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, tror helsepåstandregisteret vil trygge forbrukerne, men understreker at det ligger en streng vurdering til grunn. Foto: Jan Petter Lynau

- Behov for vurdering

Ida Tidemann-Andersen i Mattilsynet forklarer til VG Nett at bakgrunnen for EU-kommisjonens omfattende gjennomgang er for å sikre at merking med påstander om produkter ikke er uriktige.

- Det er for at forbrukerne skal få en større trygghet for at påstandene om helseeffekt ikke er villedende, og at de faktisk har den effekten som påstås, sier hun.

EU og EØS-landene sendte tilsammen inn 44.000 påstander til vurdering av EFSA. De ble komprimert til rundt 4700 og sendt til EFSA for vurdering. Til nå er 222 av 3000 helsepåstander godkjent, mens resten er avvist.

- At så mange er avslått kan vise at det har vært et behov for en vitenskapelig dokumentert vurdering av de påstandene som har vært på markedet i dag, sier Tidemann-Andersen.

Vurderes som legemidler

På Mattilsynets sider finnes det en norsk liste over godkjente og avslåtte helsepåstander som oppdateres fortløpende.

Andre eksempler på helsepåstander som ikke lenger er lov er at en håndfull mandler om dagen hjelper på kolesterolet, at tranebærjuice virker mot urinveisinfeksjon eller at fiber hjelper for fordøyelsen. En rekke probiotiske produkter får også slakt.

Steinar Madsen mener også det er positivt for forbrukerne med en klar linje rundt helsepåstander.

- Jeg er glad for at kundene kan være trygge på at det som blir hevdet om et produkt faktisk er riktig på samme måte som legemidler, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder