HPV-vaksine gir ikke mer ubeskyttet sex

I Norge og flere andre land har man fryktet at vaksinering mot HPV-virus vil føre til at unge jenter har mer ubeskyttet sex, men spådommene har ikke slått til.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Selv om debatten i Norge har handlet mest om de mulige helsemessige konsekvensene av å vaksinere landets kvinner, har man også fryktet at vaksinen ville bli en unnskyldning for å ha ubeskyttet sex, skriver Forskning.no.

At vaksinerte jenter er dårligere til å bruke kondom enn andre, stemmer imidlertid ikke, skal man tro den nye studien fra universitet i Uppsala:

– Før HPV-vaksinen ble lansert, ble det diskutert om den ville gjøre at jentene sluttet med kondom. Kritikerne forestilte seg at jentene ville oppleve en falsk trygghet – at de var vaksinert mot alle seksuelt overførte sykdommer. Men nå har vi undersøkt dette, og det er ingen sammenheng, sier postdoktor ved universitet Magdalena Mattebo.

HPV-vaksine anbefales av Folkehelseinstituttet til jenter og unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon. Vaksinen ble en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2009 for jenter på 7. klassetrinn.

355 jenter fra videregående skoler i Sverige deltok i den svenske studien, som er publisert i The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder